Pad thai z krewetkami i morning glory
Bez zbędnych ceregieli i niepotrzebnych słów, pamiętając o samych świeżych, najwyższej jakości składnikach, delektujemy się cudownościami kuchni azjatyckiej.

Zapomnijcie o kotletach i ciężkich majonezowych sałatkach. Bez zbędnych ceregieli i niepotrzebnych słów, pamiętając o samych świeżych, najwyższej jakości składnikach, delektujemy się cudownościami kuchni azjatyckiej. Ma być lekko i pysznie.
Pad thai z krewetkami i morning glory
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– dwie garści obranych krewetek
– olej roślinny do smażenia
– paczka makaronu ryżowego
– dwie garści kiełków
– dwie garści orzeszków ziemnych niesolonych
– dwie łyżki grzybów mun
– kilka łodyg morning glory czyli szpinaku wodnego
– dwa jajka
– ząbek czosnku
– sos sojowy i ostrygowy (może być rybny)
– łyżeczka białego sezamu
JAK PRZYGOTOWAĆ PAD THAI?
1. Najpierw zajmij się makaronem. Przyrządź go wedle przepisu na opakowaniu, zazwyczaj wszystkie makarony ryżowe robi się tak samo. Włóż go do miski, zagotuj wodę i zalej nią makaron. Po około kwadransie powinien być gotowe. Tak samo postąp w grzybami mun.
2. W woku lub na dużej patelni z gładką powierzchnią rozgrzej olej. Wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i delikatnie podsmaż. Wrzuć obrane krewetki i smaż mieszając aż krewetki nabiorą różowego koloru (około 7minut).
3. W tym czasie umyj szpinak wody, obetnij liscie i pokrój łodygi w 3-4 centymentrowe kawałeczki. Do woka wbij jajka i szybko rozmieszaj tak, aby jajka oblepiły krewetki. Dorzuć wcześniej przygotowany makaron.
4. Całość dokładnie wymieszaj i ciągle smaż na dużym ogniu. Dopraw sosem sojowym i ostrygowym. Wrzuć pokrojone łodygi morning glory, dodaj sezam i wymieszaj.
5. Na talerzu ułóż wraz z kiełkami i pokrojonymi lub zmiażdżonymi w moździeżu orzeszkami ziemnymi.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Poznaj letnie przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly
Blog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, gdzie pojawiają się ciekawe przepisy. Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com