Ozorki wieprzowe z sosem śliwkowo-chrzanowym z smażonymi ziemniakami i batatami z koperkiem
Odsłona trzecia podrobów. „Gotowanie z Pasją” proponuje dzisiaj ozorki wieprzowe z sosem śliwkowo-chrzanowym z smażonymi ziemniakami i batatami z koperkiem.

Ozorki wieprzowe z sosem śliwkowo-chrzanowym z smażonymi ziemniakami i batatami z koperkiem / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz
Odsłona trzecia podrobów. „Gotowanie z Pasją” proponuje dzisiaj ozorki wieprzowe z sosem śliwkowo-chrzanowym z smażonymi ziemniakami i batatami z koperkiem.
Ozorki wieprzowe z sosem śliwkowo-chrzanowym z smażonymi ziemniakami i batatami z koperkiem

Ozorki wieprzowe z sosem śliwkowo-chrzanowym z smażonymi ziemniakami i batatami z koperkiem / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz
Składniki (przepis na 4 porcje):
– 2 ozorki wieprzowe
– 1 l bulionu warzywnego
– 4 łyżki chrzanu
– 200 g suszonych śliwek bez pestek
-100 ml wódki
– 4 łyżki chrzanu
– 1 cytryna
– 3 łyżki śmietany 18%
– 2 duże ziemniaki
– 2 bataty
– 2 łyżki masła
– pęczek koperku
– kilka listków natki pietruszki
– sól, pieprz

Ozorki wieprzowe z sosem śliwkowo-chrzanowym z smażonymi ziemniakami i batatami z koperkiem / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz
Przygotowanie:
Umyć ozorki, zalać zimną wodą w garnku i gotować 5 minut 3 razy za każdy raz zmieniając wodę. Zalać ozorki bulionem i gotować do miękkości (ok 2 godz.) Odcedzić mięso, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Pokroić śliwki i zalać wrzątkiem na 15 minut a następnie odcedzić. Zatrzeć skórkę z cytryny oraz chrzan na małych oczkach i dodać ¾ do zmiksowanych śliwek. Wycisnąć sok z cytryna a następnie dodać do sosu wraz z wódką. Dodać do sosu śmietany i podgrzać, doprawić sola i pieprzem. Obrać ziemniaki oraz bataty i wykroić z nich kuleczki (lub pokroić w dużą kostkę) i obgotować we wrzątku ok 3-5 min na półtwardo, odcedzić i usmażyć ma maśle. Dodać koperek do ziemniaków gdy będą już złociste, wymieszać i podawać. Układać pokrojone ozorki na sosie, posypać resztką skórki z cytryny i chrzanu a następnie udekorować kilkoma listami natki pietruszki. Podawać z podsmażonymi ziemniakami i batatami z koperkiem.
***
„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.
W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.
Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl
Paweł 30 stycznia, 2014
Bałem się tego oj bałem, ale wyszło świetnie. Polecam tym wszystkim, do których ozorki nie przemawiają!