Owoce mango. Egzotyczny owoc pełen wartościowych składników
Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Poznaj niecodzienne przepisy na potrawy z mango.

Kupując owoce i warzywa, wybieramy najczęściej produkty krajowe. Wśród owoców pierwsze miejsce zajmuje jabłko, a następnie truskawka spożywana w dużych ilościach w sezonie letnim. Chętnie spożywamy również banany, które należą do trzeciego najchętniej kupowanego owocu w naszym kraju. Owoce egzotyczne to wciąż produkty niszowe, choć tak bardzo bogate w wartościowe składniki odżywcze.
Mango – pokarm bogów
Ze względu na dużą zawartość cennych składników odżywczych w niektórych krajach mango nazywa się pokarmem bogów. Ten egzotyczny pestkowiec (mięsisty owoc z pestką w środku) pochodzący z Azji i w naturalnych warunkach rosnący na obszarze od południowych Himalajów po północną Birmę należy do jednych z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Mango różni się w zależności od gatunku kolorem, kształtem, smakiem i wielkością pestki. Zewnętrzna skórka może być czerwona, żółta lub pomarańczowa. Mięsisty środek ma najczęściej barwę złocistożółtą i smakuje słodko i kremowo. Mango należy do owoców najpowszechniej spożywanych na całym świecie, jednak w Polsce nadal uznaje się go za produkt luksusowy.
20 witamin i minerałów w jednym owocu
Owoce mango charakteryzują się dużą zawartością witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedna szklanka pokrojonego mango dostarcza 100 kcal i zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 35% na witaminę A, 20% na kwas foliowy, 10% na witaminę B6 oraz 8% na witaminę K oraz potas. Zjadając mango, przyjmujemy również w naturalnej formie miedź, wapń oraz żelazo, a także przeciwstarzeniowe antyoksydanty takie jak zeaksantynę oraz beta-karoten.
Mango należy również do dobrych źródeł magnezu – 100 g owocu zawiera 10 mg tego pierwiastka. Magnez odpowiada za prawidłowe skurcze mięśni, w tym również za skurcze mięśnia sercowego. Biopierwiastek reguluje też ciśnienie krwi i obniża je u osób cierpiących na nadciśnienie.
Owoce mango zawierają aktywnie biologiczną substancję o nazwie magniferyna, która pomaga zwalczać drobnoustroje i wirusy, a także zapobiega rozwojowi miażdżycy i poprawia pamięć. Magniferyna wykazuje również właściwości antyoksydacyjne i chroni przed negatywnym działaniem promieniowania UV.
Zdrowe oczy, zdrowo wyglądająca skóra i włosy
Wraz z wiekiem rośnie ryzyko postępującej choroby oczu nazywanej zwyrodnieniem plamki żółtej. Choć nie podaje się jednoznacznych przyczyn schorzenia, uznaje się, że na chorobę częściej cierpią osoby stale narażone na intensywne światło słoneczne oraz spożywające niewystarczające ilości przeciwutleniaczy. Antyoksydant zeaksantyna znajdujący się w owocach mango chroni oczy przed falami światła niebieskiego i tym samym przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Owoc zawiera również duże ilości witaminy C, A oraz E, które niwelują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia, w tym również starzenie się wzroku.
Ze względu na dużą zawartość witaminy A, która odpowiada za wydzielanie sebum i wzrost tkanek w organizmie, owoce mango pomagają utrzymać skórę oraz włosy dobrze nawilżone i zdrowo wyglądające.
Zdrowe serce i niższe ciśnienie krwi
Dzięki zawartości potasu, wielu witamin oraz błonnika owoce mango chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Zwiększenie ilości potasu w diecie przy jednoczesnym mniejszym spożyciu sodu zmniejsza ryzyko chorób serca. Magnez obecny w mango pomaga obniżyć ciśnienie krwi, co jest szczególnie ważne u osób cierpiących na nadciśnienie. Pierwiastek sprawia również, że tętnice bardziej się rozszerzają, co u zdrowych osób zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Oprócz tego w mango znajdują się karotenoidy i polifenole działające przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. U osób regularnie spożywających „pokarm bogów” odnotowuje się niższy poziom białka C-reaktywnego świadczącego o stanie zapalnym w organizmie, który m.in. zwiększa ryzyko zawału.
Prawidłowy poziom cukru we krwi
U diabetyków z I. typem cukrzycy dieta bogata w błonnik wpływa na obniżenie poziomu cukru, a u osób z II. typem cukrzycy poprawia poziomy cukru, lipidów i insuliny. Owoce mango zawierają pektyny spowalniające przyswajanie węglowodanów i dzięki temu pomagają utrzymywać prawidłowe stężenie cukru we krwi. Owoce zapewniają uczucie sytości na dłużej, przez co po ich zjedzeniu nie sięga się po kolejne przekąski. Świeże mango należy do owoców średnio słodkich, a 100 g produktu dostarcza tylko 65 kcal. Owoc mogą spożywać diabetycy oraz osoby na dietach odchudzających jako urozmaicenie codziennej diety, jednak tylko w umiarkowanych ilościach. Mango, tak jak i inne owoce, zawiera fruktozę, która przy nadmiernym spożyciu szkodliwie wpływa na zdrowie.
Cudowny i smaczny owoc
Mango doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek i dobrze komponuje się z innymi owocami, takimi jak mandarynki, winogrona, jabłka i ananasy. Z owoców można przygotować też pyszne sosy do mięs oraz owocowe koktajle.
Duże ilości witaminy C, A oraz flawonoidów takich jak alfa- i beta-karoten oraz beta-kryptoksantyna obecnych w mango sprawiają, że owoce wspierają działanie układu odpornościowego, regulują ciśnienie krwi, poprawiają widzenie, a także wspierają zdrowie kości. Mango chroni również przed rakiem płuc, jelita grubego, piersi oraz prostaty, a także przed białaczką i udarem mózgu. Witamina B6 obecna w mango produkuje hormony w mózgu.
Kokosowe krewetki z sosem mango – przepis
Składniki potrzebne do przygotowania krewetek:
500 g dużych krewetek obranych i pozbawionych końcówek
1/3 szklanki miodu
2 łyżeczki ostrej oliwy z dodatkiem papryczki
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki wiórków kokosowych
Składniki na sos:
1 duże mango obrane i pokrojone
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
Przygotowanie:
Mango wraz z octem, miodem i imbirem należy zblendować i odstawić na bok. Następnie należy nagrzać piekarnik do 200°C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Krewetki należy umyć i osuszyć. W misce należy wymieszać miód, sos sojowy i oliwę z chili. Krewetki należy moczyć w przygotowanej miksturze, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych i układać na blasze do pieczenia. Krewetki należy piec 6-8 min. Po upieczeniu należy umieścić krewetki na talerzu i podawać je z przygotowanym wcześniej sosem z mango.
Zobacz przepis na sałatkę z owocami mango i awokado: http://rybyswiata.pl/inne/salatka-z-owocami-mango-i-awokado/