Tuesday, October 19, 2021
Home / Kultura  / Otwarte Pracownie na Szlaku Rzemiosła

Otwarte Pracownie na Szlaku Rzemiosła

Przed nami kolejny weekend OTWARTYCH PRACOWNI na Szlaku Rzemiosła. Zobacz gdzie można zajrzeć.

Pan Piotr wyrabia tradycyjne drewniane łyżki na tokarce. To bardzo trudna i czasochłonna metoda. / fot. materiał prasowy

Przed nami kolejny weekend OTWARTYCH PRACOWNI na Szlaku Rzemiosła. Drzwi do swoich pracowni otworzą twórcy z łemkowskiej Nowicy oraz podkrakowskich Paczółtowic.

Pan Piotr wyrabia tradycyjne drewniane łyżki na tokarce. To bardzo trudna i czasochłonna metoda.  / fot. materiał prasowy

Pan Piotr wyrabia tradycyjne drewniane łyżki na tokarce. To bardzo trudna i czasochłonna metoda. / fot. materiał prasowy

O tym, jak powstają tradycyjne drewniane łyżki, będzie się można przekonać w sobotę, 23 sierpnia, odwiedzając pracownię Piotra Michniaka w Nowicy. Pan Piotr wyrabia tradycyjne drewniane łyżki na tokarce. To bardzo trudna i czasochłonna metoda. Umiejętność pracy z drewnem odziedziczył po ojcu Dymitrze. Pan Piotr chętnie zdradzi sekrety swojej pracy, każdy będzie też mógł wykonać swoją własną łyżkę lub pomalować ją w regionalne wzory.

23 sierpnia (sobota), godz. 11-18

ŁYŻKARSTWO

NOWICA (trasa gorlicka)

prowadzenie: Piotr Michniak

adres: Nowica 14 (15 km od Gorlic)

W niedzielę, 24 sierpnia, pani Katarzyna i pani Sylwia poprowadzą w swoim gospodarstwie agroturystycznym warsztaty oraz pokazy bibułkarstwa i pieczenia proziaków. W położonych zaledwie 30 km od Krakowa Paczółowicach, będzie można odpocząć od krakowskiego zgiełku i smogu, podziwiać przepiękne widoki i spróbować pysznych, ekologicznych potraw.

W niedzielę, 24 sierpnia, pani Katarzyna i pani Sylwia poprowadzą w swoim gospodarstwie agroturystycznym warsztaty oraz pokazy bibułkarstwa i pieczenia proziaków. / fot. materiał prasowy

W niedzielę, 24 sierpnia, pani Katarzyna i pani Sylwia poprowadzą w swoim gospodarstwie agroturystycznym warsztaty oraz pokazy bibułkarstwa i pieczenia proziaków. / fot. materiał prasowy

24 sierpnia (niedziela), godz. 11-18

BIBUŁKARSTWO i PIECZENIE PROZIAKÓW

PACZÓŁTOWICE (trasa krakowska)

prowadzenie: Katarzyna Adamczak i Sylwia Kucharska

adres: Paczółtowice 176 (30 km od Krakowa)

Do zobaczenia na Szlaku!

Harmonogram Otwartych Pracowni: szlakrzemiosla.pl/wydarzenia

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach konkursu ofert z turystyki pn. Małopolska Gościnna.

(źródło: materiał prasowy)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach