Sunday, April 11, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Fine Dining Week: najlepsi z najlepszych

Fine Dining Week: najlepsi z najlepszych

Ruszyły rezerwacje!

Ruszyły rezerwacje festiwalu Fine Dining Week, który odbędzie się w dniach 7 – 18 lutego 2018 roku / fot. materiały prasowe

Ruszyły rezerwacje festiwalu Fine Dining Week, który odbędzie się w dniach 7 – 18 lutego 2018 roku. Fine Dining Week poświęcony jest polskiej scenie fine  diningu i odbędzie się w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu oraz Krakowie, gdzie gości podejmie dziewięć świetnych restauracji

Ruszyły rezerwacje festiwalu Fine Dining Week, który odbędzie się w dniach 7 – 18 lutego 2018 roku / fot. materiały prasowe

Fine Dining Week to wyjątkowe wydarzenie poświęcone najwyższej próby sztuce restauracyjnej. W gronie restauracji, które pojawiły się na festiwalowej liście w poprzedniej, letniej edycji, aż 75 % znalazło się przewodniku Gault&Millau 2017. Kolejna edycja, która po raz pierwszy odbędzie się w czterech miastach, skupi blisko 45 restauracji w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu oraz Krakowie. W gronie starannie wyselekcjonowanych uczestników w Krakowie, gdzie festiwal odbędzie się po raz trzeci, znalazły się: Albertina, Amarone, Biała Róża, Bottiglieria 1881, Filipa 18, Kogel Mogel , Qualita, Szara Gęś i Wierzynek.

– Zimowa edycja Fine Dining Week jest wydarzeniem propagującym spotkania w restauracji – w towarzystwie naszych przyjaciół i rodziny, przy stworzonym specjalnie na tę okazję menu. Festiwal pozwala ocieplić wizerunek polskiej gastronomi i udowodnić, że każdy może pozwolić sobie na wyjście nawet do tych restauracji, które na co dzień wydają się być poza naszym zasięgiem – mówi Robert Skubisz, szef kuchni restauracji Amber Room.
– Od dłuższego czasu obserwuję coraz większe zainteresowanie tym projektem. Restauratorom pozwala on dotrzeć do nowej grupy gości, zaprezentować nowe menu, coraz częściej opierane na najwyższej jakości produktach regionalnych. Tworząc to specjalne menu, zawsze staram się wkomponować w nie klasyki, z których słynie restauracja, a z drugiej strony dania i składniki, które dają nam możliwość zaskoczenia gości nowymi smakami – dodaje.
– Przy tworzeniu menu szukam regionalnych składników, część z nich kupuję po sąsiedzku, na Starym Kleparzu, szukam też małych dostawców, którzy oferują najlepszej jakości produkty, często w bardzo małych ilościach. Festiwalowe menu buduję też na kaszy, po którą często sięga tradycyjna kuchnia krakowska, a której obecnie się nie docenia. Odstępstwem od tej drogi jest dodanie do gołąbka foie gras, ale chciałem zaskoczyć tym połączeniem naszych gości – opowiada Marcin Sołtys, szef kuchni w krakowskiej restauracji Filipa 18. – Udział w festiwalu poszerza grono gości naszej restauracji i pozwala na pokazanie im nowoczesnej kuchni polskiej z francuskimi akcentami. Kuchni robionej krok po kroku, od podstaw, bez sięgania do technik, które kuszą by pewien efekt osiągnąć na skróty – uzupełnia Sołtys.
Stoliki w najlepszych restauracjach można już teraz rezerwować na stronie www.FineDiningWeek.pl. Rezerwacja jest konieczna, by wziąć udział w festiwalu. Najbardziej atrakcyjne restauracje znikają z reguły w ciągu doby po otwarciu rezerwacji. Specjalnego festiwalowego menu będzie można spróbować pomiędzy 7 a 18 lutego.

Festiwal służy więc przede wszystkim pokazaniu gościom, czym jest sztuka restauracyjna najwyższej próby. / fot. materiały prasowe

Fine Dining Week, to festiwal poświęcony najwyższej próby sztuki restauracyjnej. Wydarzenie ma na celu budowanie świadomości wśród Gości czym tak na prawdę jest sztuka restauracyjna. Festiwal jest organizowany cykliczne przez Restaurant Week. Więcej informacji na stronie internetowej www.FineDiningWeek.pl

CO: Fine Dining Week
GDZIE: Warszawa, Wrocław, Kraków, Poznań
KIEDY: Czas: 7 – 18 lutego 2018
Dress – code: Smart casual+
ILE: Pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne w festiwalowej cenie 119 zł!

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach