Thursday, June 24, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Ostrygi, czyli rozkosz dla koneserów

Ostrygi, czyli rozkosz dla koneserów

Wzdrygniesz się, czy skosztujesz ze smakiem?

Sięgniesz po przysmak najwybredniejszych? / fot. materiały prasowe

Te niezwykle popularne w kuchni małże są popularnym przysmakiem już od starożytności, kiedy to Chińczycy i Rzymianie hodowali je w celach spożywczych. Jednak to nie wtedy ostryga zyskała swoją popularność. Stało się to już o wiele wcześniej bo w epoce kamienia łupanego. To z tego okresu pochodzą pierwsze wzmianki i ślady wykorzystywania tego mięczaka przez ludzi. Co więc sprawiło, że ostryga stała się tak popularna? Jak i z czym najlepiej jeść ten przysmak? Zapraszamy do iście morskiej lektury.

Sięgniesz po przysmak najwybredniejszych? / fot. materiały prasowe

Ostrygi – o mięczaku

Do odmian, które są przysmakiem w kuchniach świata należą z pewnością dwie. Mamy tutaj na myśli ostrygę jadalną, czyli ostrea edulis oraz ostrygę wielką, znaną również jako ostrzycę japońską, czyli crassostrea gigas. Pierwsza z odmian występuje w północno – wschodniej części Oceanu Atlantyckiego. Jej muszla jest owalna, a kształtem przypomina znaną wszystkim gruszkę. Jej długość sięga najczęściej 20 cm. Inaczej jest w przypadku ostrygi wielkiej. Ta popularniejsza ze względu na sposób hodowli ostryga, sięga czasem nawet 40 cm długości. Jej obszarem występowania jest Ocean Spokojny. Po czym rozróżnisz jedną odmianę od drugiej? Wystarczy, że spojrzysz na kolor. Mięso ostrygi jadalnej posiada jasnoszary lub kremowo – beżowy kolor, z kolei ostrygi wielkiej zbliża się do barwy purpury i brązu. Oba gatunki żywią się drobnymi cząstkami organicznymi znajdującymi się w słonej, morskiej wodzie. Co więcej, ostrygi należą do zwierząt rozdzielnopłciowych. Oznacza to, że w zależności od pory roku mogą zmieniać płeć. Jeśli chodzi o żywotność obu gatunków, to znacznie dłużej żyje odmiana ostrygi jadalnej. Niektóre osobniki potrafią nawet dożyć wieku 20 lat. Połowę krócej żyją ostrzyce japońskie. Najstarsze z nich dożywają 10 lat.

Historia ostryg

Ten owoc morza był znany już w epoce kamienia łupanego. Szczególną popularność ostryga zyskała jednak w Starożytności, kiedy to w Grecji i Rzymie była uznawana za luksus. Epoka średniowiecza zaczęła jednak wypierać się tego mięczaka. Kult religii, który zakazywał jeść mięsa, odbił się także na owocach morza. Dopiero XVI i XVII wiek przyniósł połączenie mięsa z ostrygami. Ponoć nawet sam Casanova spożywał aż 50 sztuk ostryg na śniadanie licząc na to, że te przyniosą mu wigor i pobudzą jego witalność. Za szczególnie popularną wtedy potrawę zaczęto uważać więc baraninę z ostrygami. Z kolei ostrygi z baraniną zapiekane w cieście były wiktoriańskim przysmakiem. Wtedy jednak występowanie ostryg w potrawach nie wiązało się z luksusem, a wręcz przeciwnie wskazywało na biedę rodziny. To niedobory mięsa zastępowano właśnie ostrygami. Szczególnie popularne zaczęło więc być stwierdzenie, że im więcej ostryg znajduje się w potrawie, tym rodzina która ją przyrządza jest biedniejsza. Początki XIX wieku nadal nie przyniosły kultu ostryg jako niezwykle luksusowej potrawy. Wtedy to były one robotniczym przysmakiem i bardzo popularne stało się sprzedawanie ich na ulicach jako popularnego fast foodu. Dopiero koniec XIX wieku sprawił, że ostrygi zaczęto postrzegać jako luksusowe.

Wskazówki podczas kupowania ostryg

W Polsce istnieje bardzo mało miejsc, w których można kupić naprawdę dobre ostrygi. Aby te właśnie takie były powinny być podczas zakupu szczelnie zamknięte i przechowywane na lodzie. Dzięki temu masz pewność, że mięczak jest świeży. Podczas kupowania warto też zwrócić uwagę na to, żeby nasze mięczaki posiadały w środku wodę. Ta sprawia, że ostryga jest jeszcze żywa, a kupujący mają wtedy pewność, że dostaną świeże mięso. Jednym z miejsc, gdzie kupisz świeże ostrygi jest Makro. Polecamy zajrzeć do asortymentu sklepu i na stronę internetową https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/owoce-morza/swieze-ostrygi, skąd dowiesz się wszystkiego o sprowadzanych przez markę ostrygach.

Ostrygi – jak je jeść?

Zanim przystąpimy do zajadania się naszym smakołykiem, najpierw musimy go jakoś otworzyć. Do tego potrzebny nam będzie specjalny nożyk do ostryg. Kiedy już to zrobimy to pora przejść do jedzenia. Pierwszym sposobem, który jest szczególnie polecany koneserom, to wyssanie całości z muszli. Podnosimy do ust część z ostrygą i delikatnie wysysamy całość wraz z płynem. Z kolei dla tych z Was, którzy nie mają obycia w jedzeniu tego smakołyku polecamy drugi sposób. Wystarczy, że za pomocą widelca lub nożyka oddzielisz mięso ostrygi od muszli. Teraz możesz przechylić i wypić całość. Warto również pamiętać o tym, aby podczas jedzenia ostryg nie połykać ich w całości. Lepiej będzie rozgryźć ich mięso. Tylko wtedy możemy rozkoszować się pełnią tego morskiego i unikalnego smaku.

Ostrygi – przyrządzanie

Jeśli masz przyjemność jedzenia ostryg w sezonie, to najlepiej będzie jak zjesz je podane na surowo z lodem, ewentualnie skropione sokiem z cytryny. Innym sposobem na przygotowanie ostryg może być ich upieczenie. Wtedy należy w delikatny sposób oddzielić mięso od muszli. Pamiętaj jednak o tym, aby wodę z muszli ostrygi przefiltrować i odlać do oddzielnego naczynia. Ten likier będzie nam z pewnością jeszcze potrzebny. Po upieczeniu ostryg kładziemy je z powrotem na większej części muszli i zalewamy naszym przefiltrowanym likierem. Do tego możemy dodać majonez wasabi lub posypać nasze danie parmezanem. Innym sposobem przygotowania ostryg może być usmażenie ich w tempurze i podanie na konfiturze z mango. Jeśli jednak wolisz nieco bardziej płynne dania, to pokuś się o przygotowanie zupy z ostryg. Będziemy do niej potrzebować następujących składników: małży, bulionu rybnego, mąki, oliwy, jajka, cytryny, kwaśnej śmietany, soli oraz pieprzu. Teraz pora na przygotowanie. Mąkę podsmażasz na oliwie. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy bulion rybny. Oczywiście podczas dodawania wszystko cały czas mieszamy. W ten sposób unikniesz grudek. Teraz pora na posiekanie ostryg. Tak przygotowane dodajemy do naszego wywaru. Całość gotujemy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, którą uprzednio należy wymieszać z żółtkiem i sokiem z cytryny. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy oraz przyprawiamy wedle uznania. Tak błyskawicznie przygotowaną zupę można podawać z chrupiącym pieczywem.

Ostrygi są zdecydowanie specyficzną potrawą. Jedni na ich myśl wzdrygają się, z kolei inni traktują je jako luksus i potrawę dla koneserów. Jedno jest pewne: tak wytrawnego i unikalnego, morskiego smaku z pewnością trzeba spróbować chociaż raz w życiu.

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach