Orkiszowe naleśniki z serkiem
Coś dla małych niejadków i dużych łasuchów. Kto by się oparł orkiszowym naleśnikom z serkiem, czekoladą i truskawkami od Gier Kuchennych? Mniam
Blog Gry kuchenne dołączył do Miasta Kobiet, szykujcie się na pyszne przepisy i mnóstwo inspiracji.
Dla małych niejadków i dużych łasuchów. Naleśniki to jedno z dań, które towarzyszy nam od wczesnej młodości i chyba ciężko znaleźć kogoś, kto za nimi nie przepada. Mięciutkie, cienkie ciasto i odrobinę spieczone, chrupiące brzegi. Dzisiaj w wersji na słodko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować również wytrawne nadzienie. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, na co masz ochotę. A naleśniki to zawsze pyszny, szybki i bardzo inspirujący pomysł na lekki obiad. To jak, gotowi usmażyć stertę okrąglutkich placuszków?
ORKISZOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM, CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI
Składniki na około 10 sztuk
Naleśniki:
– 150 g mąki orkiszowej (jeśli nie mamy pod ręką, po prostu używamy pszennej)
– 60 g mąki pszennej
– 1 jajko
– Szczypta soli
– 250 ml mleka
– Kilka łyżek zimnej wody
– Kawałeczek słoniny lub smalcu do smarowania patelni
Nadzienie:
– 200 g białego twarogu (półtłusty lub chudy)
– 2 łyżki kwaśnej śmietany (12% albo 18%)
– 5 łyżek jogurtu naturalnego
– Kilka łyżeczek cukru (wedle uznania, należy próbować słodkość)
– Płatki czekoladowe
A także: Truskawki i jagody (albo inne owoce na które mamy ochotę). Do podania: kwaśna śmietana, sos czekoladowy lub Nutella, szczypta pudru.
Wykonanie
Mieszamy mąki, sól, jajko oraz mleko, a następnie miksujemy na gładką masę mikserem. Na koniec dodajemy kilka łyżek zimnej wody i mieszamy. Gotowe ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Nagrzewamy umiarkowanie naszą ulubioną patelnię, smarujemy słoniną lub smalcem i smażymy stertę pysznych, rumianych naleśników, nie zapominając obrócić każdego w połowie smażenia na drugą stronę.
Miksujemy razem na gładką, puszystą masę twaróg, śmietanę jogurt i cukier. Na koniec dodajemy czekoladowe płatki i mieszamy delikatnie łyżką.
Smarujemy naleśniki masą serową, układamy owoce i zawijamy w ruloniki lub koperty. Podsmażamy na patelni i podajemy na ciepło, polane śmietaną i czekoladą.
Lato na talerzu gotowe.
***
„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.
Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.
Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.
Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.