Friday, September 20, 2024
Home / Kuchnia  / Oponki z serka homogenizowanego

Oponki z serka homogenizowanego

Trudne do wymówienia, proste do upieczenie - oponki z serka homogenizowanego według tradycyjnego przepisu - na Tłusty Czwartek poleca Miasto Kobiet

oponki z serka homogenizowanego przepis

oponki z serka homogenizowanego przepis

Trudne do wymówienia, proste do upieczenie – oponki z serka homogenizowanego według tradycyjnego przepisu – na Tłusty Czwartek poleca Miasto Kobiet

oponki z serka homogenizowanego przepis

Trudne do wymówienia, proste do upieczenie - oponki z serka homogenizowanego według tradycyjnego przepisu - na Tłusty Czwartek poleca portal Miasto Kobiet

Delikatne w smaku, a jednak – tłuste. Co by nie mówić, oponki z serka homogenizowanego to klasyka cukiernictwa PRL’u, nieodłączny atrybut Tłustego Czwartku i modyfikacja przepisu kuchni angielskiej. Serowe oponki (czy to z domowego twarożku czy serka homogenizowanego) zachwycają wciąż małych i dużych. Miasto Kobiet poleca!

Składniki na cały talerz oponek:

2 opakowania serka homogenizowanego lub pół kilo zmielonego sera białego (twarożku)
1/2 kg mąki
pół szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3 jajka
1 łyżka sody oczyszczonej

Jak zrobić oponki z serka homogenizowanego?
Ubić jajka z cukrem i wymieszać z serkiem homogenizowanym (twarogiem). Następnie dodać mąkę i zagnieść na ciasto (nie powinno być lepkie w dotyku). Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinać kółka, a wewnątrz nich mniejsze otwory (jako formy można użyć kieliszka). Powstałe krążki smażyć na patelni na głębokim tłuszczu aż się zarumienią.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Z okazji Tłustego Czwartku cała redakcja życzy czytelniczkom portalu Miasto Kobiet – SMACZNEGO!

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Pingback:Listopad 2009 - Strona 5286 17 maja, 2012

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ