Onion Bhaji cebulka panierowana
Cebulka panierowana w mące grochowej i smażona. Danie prezentuje, Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh.

Onion Bhaji - cebulka panierowana w mące grochowej i smażona/ fot. ganesh
Cebulka panierowana w mące grochowej i smażona. Danie prezentuje, Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh.
Składniki:
4 duże białe cebule
100 g mąki groszkowej Besan
100 ml wody
½ łyżeczki chilli w proszku
Sól (wg uznania- do smaku)
Pieprz (wg uznania – do smaku)
0,5 l oleju
Fani ostrych smaków mogą dodać 1 zielone świeże chilli
Sposób przygotowania:
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Tworzymy z niej 6 kulek, które ugniatamy między dłońmi na mały placuszek o średnicy ok. 4 – 5 cm.
Na patelni (w małym garnku) rozgrzewamy olej. Wrzucamy placuszki na ok. 7 – 8 min., przekładając w międzyczasie na różne strony do uzyskania złoto-brązowego koloru.