Monday, February 10, 2025
Home / Kuchnia  / Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Piana na ogórkach małosolnych? Poznaj praktyczne wskazówki

ogórki małosone w garnku

Piana na ogórkach małosolnych? Sprawdź, co teraz! / fot. Canva

Czy warto robić ogórki małosolne w domu? Oczywiście! Kiedy sezon w pełni, słój małosolnych w kuchni, to niemal obowiązkowy element wyposażenia. Zrobienie ich to łatwizna, praktycznie robią się same, a chrupiąca, jędrna skórka, nieziemski zapach i niepowtarzalny, słonawo – kwaśny smak są jedyne na świecie. Idealne do obiadu, na wycieczkę w góry, do kanapek i do przegryzania. Przepis jest prosty jak surowe spaghetti, a jeśli nie masz swojej sprawdzonej receptury, oto i ona. Przyjazne dla osób na diecie, mają w sobie retro urok i zdecydowanie nie kończy się na jednym słoiku. No więc właśnie. Do słoików!

 

Ogórki małosolne – przepis na 1 kg

Ogórki małosolne / fot. Gry kuchenne

Ogórki małosolne / fot. Gry kuchenne

Składniki na małosolne ogórki

  •  1 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości, jędrne, zielone, pani na straganie na pewno doradzi)
  •  2 litry wody
  •  3 płaskie łyżki soli
  •  Kilka ząbków czosnku
  •  Solidny wiecheć kopru
  •  Świeży chrzan (kilka kawałeczków)
  •  Kilka ziarenek ziela angielskiego
  •  Koniecznie trzeba też zadbać o kamionkowe naczynie / słoik, który nam to wszystko pomieści, czyli o pojemności około 3 – 3,5 litra.

Wykonanie ogórków

1. Ogórki myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Po tej kąpieli wodę wylewamy.

2. Gotujemy w garnku dwa litry wody z 3 łyżkami soli. Kiedy zabulgota porządnie odstawiamy na bok do przestygnięcia. Nie musi być zimna, ale nie może być ciepła.

3. W wyparzonym wrzątkiem słoiku / naczynku układamy od dołu: połowę kopru, dwa – trzy nacięte ząbki czosnku, dwa kawałeczki obranego chrzanu, dwa – trzy ziarenka ziela angielskiego i pierwszą warstwę ogórków. Następnie powtarzamy cały układ jeszcze raz, na koniec przykrywając wierzch koprem.

4. Zalewamy całość przestudzoną wodą niemal do samej krawędzi słoika, przyciskamy od góry spodeczkiem lub małym talerzykiem, żeby żaden ogórek nie wystawał ponad wodę, stawiamy na podstawce lub talerzyku i zostawiamy w spokoju.

Ogórki małosolne. Piana, przechowywanie, woda. Porady praktyczne: 

  • nie należy im nadmiernie przeszkadzać, ale warto od czasu do czasu zajrzeć do słoika, jeśli wody jest za mało i jakiś ogórek wystaje – należy uzupełnić brak, jeśli pojawia się piana, trzeba ją zebrać
  • ogórki będą gotowe za kilka dni, znikną w błyskawicznym tempie i dobrze, bo nie są zbyt trwałe i nie można ich za długo przechowywać
  • ogórki podczas kiszenia na pewno wyleją trochę wody, więc koniecznie trzeba pamiętać o podstawce lub talerzyku

Pycha!

Przeczytaj koniecznie:

Kalendarz przetworów, czyli szykujemy domowe przetwory na zimę

***

„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.

Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.

Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ