Ogórki ‒ jak je uprawiać i przechowywać
Maseczka nawilżająca na twarz z własnych ogórków? Czemu nie
Ogórka chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jadalne owoce tego warzywa są niezwykle popularne i spożywane pod różną postacią. Co prawda ogórki zawierają małe ilości witamin oraz składników mineralnych, ale wspomagają usuwanie toksyn oraz wody z organizmu. Mają też zastosowanie w kosmetyce, ponieważ wybielają cerę, łagodzą podrażnienia, wygładzają zmarszczki. Można spożywać je na surowo, ale są też świetne do kwaszenia i konserwowania
Ogórki – wymagania glebowe i klimatyczne
Warzywo to ma dosyć wysokie wymagania glebowe. Podłoże powinno być żyzne, próchniczne, przepuszczalne, ale zarazem dobrze utrzymujące wilgoć, o zasadowym pH. Gleba powinna zostać zasilona obornikiem, a jeśli jest zbyt kwaśna, to konieczne jest jej wapnowanie (w roku poprzedzającym uprawę).
Ogórki najlepiej czują się na stanowiskach zacisznych, osłoniętych od wiatru i niezbyt zacienionych. Są to warzywa ciepłolubne i nie tolerują nawet małych przymrozków. Już temperatura poniżej 10 st. C jest dla nich szkodliwa. Idealna temperatura do ich rozwoju to 20-25 st. C.
Jakie odmiany wybrać?
Ogórki dzielą się na trzy rodzaje odmian:
– Gruntowe – posiadają charakterystyczną, chropowatą skórkę pokrytą włoskami, długość od 10 do 15 cm.
– Korniszony – wytwarzają krępe owoce o maksymalnej długości 7 cm.
– Szklarniowe – odmiany rodzące owoce o gładkiej skórce i długości nawet do 30 cm.
Do amatorskiej uprawy w gruncie świetnie sprawdzą się odmiany:
– Cezar F1 – średnio wczesna odmiana, idealna do konserwowania oraz kwaszenia. Wytwarza owoce o grubych brodawkach, pokryte jasnymi smugami. Nie żółkną i są odporne na choroby.
– Hermes F1– wczesna i bardzo plenna odmiana o kształtnych owocach pokrytych jasnymi smugami, z lekko błyszczącą skórką.
– Parys F1 – odmiana mieszańcowa, charakteryzująca się bujnym wzrostem i odpornością na choroby. Świetnie sprawdzi się do uprawy na działce czy w przydomowym ogródku. Jej owoce nadają się zarówno do sałatek jak i konserwowania.
– Polan F1 – bardzo popularna i plenna odmiana o grubo brodawkowatych owocach z jasnymi smugami i cylindrycznym kształcie.
Do uprawy pod osłonami polecane są m. in. odmiany Atos F1 czy Skierniewicki, Eryk, Heros. Atos F1 to bardzo plenna, wczesna odmiana. Jej owoce o ciemnozielonej, błyszczącej skórce są bardzo smaczne, bez gorzkiego posmaku. Z kolei Skierniewicki plonuje już nawet po 25 dniach, a jego owoce są dosyć krótkie, ale smaczne, bez pustych komór nasiennych.
Wysiew ogórków
Nasiona ogórków możemy wysiewać do gruntu dopiero kiedy temperatura wzrośnie do około 10-12 st. C. Najlepiej poczekać z tym do połowy maja, ponieważ wtedy ryzyko przymrozków jest już niewielkie. Nasiona siejemy na głębokość około 4 cm, po 2-3 sztuki w jednym miejscu. Odstępy pomiędzy roślinami powinny wynosić 15 cm, a między rzędami 70-100 cm.
Wcześniej, w kwietniu, możemy wysiewać nasiona ogórków do doniczek z ziemią i przenosić je na miejsce docelowe, kiedy zrobi się ciepło. Po wysiewie doniczkom z roślinami należy zapewnić temperaturę około 16 st. C. Dobre nasiona w sklepach internetowych: https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-ogorkow/
Pielęgnacja i nawożenie
Ogórki wymagają regularnego podlewania. Szczególnie w okresie upałów potrzebują nawodnienia. Najlepiej podlewać rośliny wieczorem, używając letniej wody.
Ogórki są roślinami o płytkim systemie korzeniowym, dlatego konieczne jest ich nawożenie. Jesienią, w roku przed posadzeniem, najlepiej zasilić ziemię obornikiem. W okresie ich wzrostu powinny być co dwa tygodnie nawożone nawozem obfitującym w potas, lub płynnym organicznym.
Najgroźniejszymi wrogami ogórków są parch oraz mączniak rzekomy. Niestety sprzyja im duża wilgoć i ciepła pogoda, dlatego nie powinno się uprawiać ogórków na terenach, na których często występują mgły. Istotne jest również wybieranie takich odmian, które wykazują dużą odporność na choroby.
Zbiór oraz przechowywanie ogórków
Zbiory owoców przeprowadza się systematycznie, w miarę ich dojrzewania. Możliwe są już około 12 tygodni po wysiewie nasion. Odcinamy nożem szypułkę, pozostawiając około 1 cm u nasady. Po zbiorach owoce najlepiej przechowywać w temperaturze około 12- 13 st. C, w takich warunkach mogą wytrzymać do 10 dni. Warto uprawiać również inne warzywa: https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-warzyw/