Home / Styl życia  / Kuchnia  / Od smakosza do baristy z automatycznym ekspresem Krups

Od smakosza do baristy z automatycznym ekspresem Krups

Twoja ulubiona kawa może smakować jeszcze lepiej

Od smakosza do baristy z automatycznym ekspresem Krups

Kawa: najprzyjemniejsze uzależnienie / fot. materiały prasowe

Picie porannej kawy to rytuał, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia. Nic w tym dziwnego – kawa to napar pełen aromatu i niepowtarzalnego smaku. Ekspresowo rozbudza i daje zastrzyk energii do działania, zmniejsza też uczucie senności. Zawiera pobudzającą kofeinę, a dodatkowo cenne dla zdrowia antyoksydanty, hamujące występowanie różnych chorób, w tym nowotworów

 

Jak pokazują badania, regularne spożywanie kawy bez słodkich dodatków takich jak cukier, śmietanka czy sok doprowadza do zwiększenia o 20% przemiany materii. Ponadto smakosze kawy mogą poszczycić się dużo lepszym krążeniem krwi – niemal o 30%, mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób wieńcowych lub wątroby oraz dużo większą wydolnością osiągniętą poprzez znacznie lepsze dotlenienie organizmu. Jedna filiżanka kawy dziennie zmniejsza bóle mięśni i dostarcza do organizmu witaminy B2, B3 i B5 oraz składniki mineralne, takie jak mangan, potas i magnez. Sprawia, że wzrasta poziom dopaminy i serotoniny odpowiedzialnych za dobry nastrój.

 

Odkrycie i uprawa kawy

Już w pierwszym tysiącleciu p.n.e w Etiopii owoce kawowca były spożywane, a mianowicie gotowane z dodatkiem masła i soli. Dostępne były one ze stanowisk naturalnych – nie prowadzono wówczas żadnych typowych upraw. Za odkrywców kawy uchodzi lud Oromo, zamieszkujący etiopski region Kaffa. W późniejszych wiekach opracowano metodę prażenia ziaren, znaną nam do dziś – to dzięki niej osiąga się ten niesamowity aromat.

 

Największym producentem kawy na świecie jest zdecydowanie Brazylia – tam zlokalizowana jest 1/3 światowych upraw, a wszystko to zasługa sprzyjających warunków atmosferycznych, jakie panują na wielkoobszarowych plantacjach. Pochodzą stamtąd takie odmiany kawy jak: Bourbon, Catuai, Mundo Novo czy Typica. Mają one wysublimowany, łagodny smak, pozbawiony kwaskowatości, a w smaku wyczuwa się delikatną czekoladową nutę. Drugą lokatę na światowym rynku kawowym zajmuje Wietnam, sprzedający głównie robustę. Natomiast w Kolumbii kawowce uprawiane są w małych gospodarstwach domowych, na powulkanicznej, żyznej glebie, a ich ziarenka odznaczają się orzechowo-karmelowym aromatem.

 

29 września – Międzynarodowy Dzień Kawy

Powinien to być z pewnością dzień świąteczny dla polskich miłośników kawy, celebrowany w spokoju i z kubkiem ulubionego napoju. A to dlatego, że aż 75% Polaków pije kawę co rano, a 25% przyznaje się, że w ciągu dnia sięga jeszcze po jedną lub więcej filiżanek tego naparu. Dorosły Polak wypija rocznie ok 3 kg kawy!

 

Wydawać by się mogło, że najwięcej kawy spożywają mieszkańcy krajów ją produkujących, ale nic bardziej mylnego. Do rekordzistów należą Finowie, którzy wypijają aż 4 razy tyle kawy co Polacy. Na drugim miejscu są Norwegowie, a na trzecim Duńczycy. Zamiłowanie do kawy w Skandynawii można umotywować specyficznym, chłodnym klimatem, nie bez znaczenia jest też wysoki status życia. Bo jak wiadomo najlepsze gatunki kawy są produktem, za który płaci się wysoką cenę.

 

Rodzaje kawy – wybierz swój ulubiony

Podstawą wielu rodzajów kaw jest espresso przygotowywane z drobno zmielonych ziaren różnych gatunków za pomocą ekspresu. Jego wyrazisty smak, zapach, barwa oraz gęsta orzechowa-brązowa pianka ma wielu miłośników na całym świecie. Espresso ma też swoją wyrafinowaną wersję dla koneserów, a mianowicie ristretto – cierpkie w smaku, wykonane z tej samej ilości kawy, ale w o połowę mniejszej ilości wody. Pije się je jednym haustem. Lungo i americano parzone są w zdecydowanie większej ilości wody i podaje się je w szklankach lub kubkach o pojemności 150 ml. Po dodaniu do espresso spienionego mleka przyrządza się cappuccino, które ma piankę wysokości 1 do 2 cm. Zdobi się je kakao lub sypką czekoladą, a pije w wysokich, pojemnych filiżankach. W caffe latte do espresso wlewa się mleko i tworzy piankę, zaś w latte macchiato do spienionego mleka po ściance naczynia przelewa się kawę. Mocha łączy aromatyczną mocną kawę z gęstą czekoladą. Dekoruje się ją bitą śmietaną, kakaową lub cynamonową posypką. Z kolei  Irish coffee to kawa w połączeniu z alkoholem, głównie z whiskey, ale także z wódką, koniakiem, sherry czy rumem – idealnie rozgrzewa, zwłaszcza w chłodnie dni. Warto spróbować również flat white oraz caffe frappe.

 

Twój domowy barista – automatyczny ekspres do kawy

Domowe sposoby parzenia kawy różnią się zdecydowanie od tych, jakie możemy zaobserwować choćby w kawiarniach, gdzie dostępne są wysokiej jakości, funkcjonalne automatyczne ekspresy, a efekt wizualny dopieszczany jest przez baristę. Choć z chęcią spędzamy czas wolny w kawiarenkach, to również w domowym zaciszu chcielibyśmy cieszyć się takim samym aromatem i smakiem ulubionej kawy. A pomóc nam w tym może wyłącznie zakup ekspresu automatycznego do kawy. Ale jak go wybrać? Na co zwrócić uwagę? Poszukaj swojego wymarzonego automatycznego ekspresu do kawy wśród produktów renomowanej marki Krups – możesz to zrobić tutaj: http://www.krups.com.pl/%C5%9Awiat-kawy/Ekspresy-automatyczne/c/super%2Bautomatics.  

 

Do najlepszych ekspresów automatycznych do kawy należą te z wbudowanym młynkiem w wersji żarnowej (nie zaś udarowej). Tylko one sprawiają, że kawa jest odpowiednio zmielona, nie zaś dodatkowo ogrzana, co ma niewątpliwy wpływ na jej ostateczne walory. Zwrócić należy uwagę na moc urządzenia, bo ona odpowiada za szybkość podgrzania wody, a co za tym idzie, czas oczekiwania na kawę. Ponadto warto sprawdzić wnikliwie dane techniczne, bo jeśli ekspres automatyczny do kawy posiada termo bloki, czyli grzałki przepływowe, jest to gwarancją wysokiej jakości pracy urządzenia. Nie w sposób pominąć kwestię ciśnienia, bo to ono odpowiada za ostateczny aromat i smak kawy, a wszystko to dzięki mocy przepływu wody przez ziarenka kawy. Najlepszym rozwiązaniem jest urządzenia o mocy do 15 barów. Zwróćmy uwagę na zbiornik na wodę – nie powinien być mniejszy niż 1,5 l. Ponadto zbyt mały zbiornik na odpady będzie wymagał częstego opróżniania, co mogłoby być kłopotliwe podczas przyjęcia świątecznego lub spotkania w gronie znajomych. W wypadku, gdy jesteście smakoszami kawy z mlekiem lub pianką, warto postawić na model z wbudowaną funkcją spieniania mleka.


 

Na rynku dostępne są również modele wolnostojące oraz do zabudowy – do wyboru, do koloru. Automatyczne ekspresy do kawy posiadają elektroniczne wyświetlacze. Z łatwością się je programuje na wykonanie określonej liczby kaw. Niektóre w połączeniu ze smartfonem przygotują kawę w sam raz na twoje przyjście z pracy – wystarczy, że klikniesz odpowiednią aplikację.

 

Zaprzyjaźniając się na dobre z kawą warto pamiętać, że jej nadmiar szkodzi. A spożywana regularnie i w umiarkowanych ilościach pozwala nam na pozytywne naładowanie optymizmem na cały dzień. A wy jaką kawę wybraliście z samego rana?

 

źródło: Partner MK

Oceń artykuł
2 komentarze
  • Adam Kupis Styczeń 20, 2019

    Ja mam DeLonghi ECAM 44.660.B i powiem szczerze problem zaczyna się w momencie zamawiania świeżej kawy z PORZĄDNEJ palarni. Miałem dwie takie problematyczne kawy, jedna z El Salvadoru o aromacie mlecznej czekolady, druga z Tanzanii o aromacie wiśni. Nie potrafiłem przestać pić espresso. Problem właściwy zaczynał się kiedy po kilkunastu szedłem do pracy. W sumie pracodawca był zadowolony 🙂 Heh, ale serduszko później bolało.

  • Marek Styczeń 26, 2019

    Ja również polecam ekspres delonghi i jestem zadowolony a o krupsie nie słyszałem dobrych opinii.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach