Sunday, May 22, 2022
Home / Kuchnia  / Obiady bez mięsa – 3 pomysły na dania z serem i warzywami

Obiady bez mięsa – 3 pomysły na dania z serem i warzywami

Zobacz 3 pomysły na obiady bez mięsa i wypróbuj przepisy!

Obiady bez mięsa: orecchiette z brokułami i serem

Obiady bez mięsa: orecchiette z brokułami i serem / fot. AdobeStock

20 marca obchodzimy międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To dobry moment, by uświadomić sobie, że coraz większa liczba Polaków celebruje to święto przez cały rok. Zobacz 3 pomysły na obiady bez mięsa i wypróbuj przepisy!

 

Jak wynika z raportu „Atlas mięsa 2022”, 44 proc. ankietowanych spożywa coraz mniej mięsa, a 8 proc. deklaruje, że stosuje diety bezmięsne – wegetariańską lub wegańską. Wśród osób między 18 a 24 rokiem życia odsetek ten wrasta do 10 proc. Ich menu wcale nie jest przez to uboższe w białko i inne niezbędne wartości odżywcze. Udowadniamy to na co najmniej 3 sposoby – prezentujemy przepisy na dania główne, które zasmakują także amatorom schabowego.

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – 20 marca

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa po raz pierwszy obchodzono w 1985 roku w USA jako Great American Meatout. Inicjatorem tego wydarzenia była Farm Animal Rights Movement (FARM), krajowa organizacja non-profit, która od 1976 roku promuje prawa zwierząt i weganizm. Prawdziwa dieta bezmięsna nie polega na jedzeniu substytutów mięsa, czyli żywności, która może mieć smak, konsystencję lub wygląd podobny do mięsa, ale go nie zawiera. Cała sztuka polega na tym, by spożywać zróżnicowaną gamę pełnowartościowych produktów roślinnych oraz nabiału, aby zapewnić sobie optymalne spożycie kluczowych mikroelementów i białka.

Zobacz koniecznie:
Szybki obiad bez mięsa? Wypróbuj siedmiodniowe menu dla zabieganych

Jesteś tym co jesz

Chyba nie ma osoby, która nie zetknęła się ze zdaniem „jesteś tym, co jesz”. To popularne wyrażenie często pada w rozmowach na temat zdrowia, dobrego samopoczucia i niezaprzeczalnego związku między jedzeniem a naszym ciałem. To m.in. dlatego coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego coraz większą wagę przywiązujemy nie tylko do składu kupowanych produktów spożywczych, ale także źródła pochodzenia surowców i całego procesu produkcji.

W zgodzie z wyznawanymi wartościami

To, co ostatecznie ląduje w naszych zakupowych koszykach, może być krytycznym odzwierciedleniem naszych wartości i stylu życia. Dlatego m.in. tak chętnie sięgamy po produkty, które powstają przy użyciu lokalnych surowców. Należą do nich polskie produkty mleczarskie, które zdobywają uznanie także poza granicami naszego kraju.

– Pewność, co do tego, że nasze surowce są najwyższej jakości, zyskujemy dzięki stałej współpracy z zaufanymi dostawcami mleka z lokalnych gospodarstw

– tłumaczy Ewa Polińska, ekspertka z MSM Mońki, jednego z najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. – Aż 97 proc. mleka, z których powstają nasze sery, skupujemy w klasie ekstra. W połączeniu z najnowocześniejszą technologią powstają produkty, które cieszą się ogromnym uznaniem. – dodaje.

Jeśli nie mięso, to co?

Stylem odżywiania, który zachęca do spożywania głównie pokarmów roślinnych, jednocześnie dopuszczając od czasu do czasu mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, jest fleksitarianizm. Osoby, które decydują się w ogóle nie jeść mięsa, robią to z wielu różnych powodów. Niektórzy po prostu wolą nabiał, owoce i warzywa od piersi z kurczaka i filetu mignon. Warto zauważyć, że wśród takich osób można dodatkowo wyodrębnić grupy, które np. jedzą tylko owoce (frutarianizm), wyłącznie surowe pokarmy roślinne (witarianizm) czy też wyłączają z diety mięso, ryby i jajka, ale spożywają nabiał (laktowegetarianizm).

Bezmięsnie, ale smacznie i wartościowo

Każda komórka w ludzkim ciele zawiera białko. Podczas trawienia pokarmy białkowe są rozkładane na części zwane aminokwasami egzogennymi. Ten niezbędny do życia składnik musimy sobie dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi sam go wytwarzać. O ile mięso jest jednym ze źródeł białka, to nie jedynym. Osoby, które go nie spożywają, oprócz warzyw, w których występuje białko (np. soja, fasola, rośliny strączkowe), mogą z powodzeniem sięgać po sery żółte. – Oprócz cennych dla zdrowia minerałów, takich jak cynk, miedź, wapń i witamin (D, E, B), sery żółte są bogate w tryptofan. Ten aminokwas, oprócz wzmacniania układu nerwowego, bierze także udział w wytwarzaniu serotoniny, zwanej potocznie hormonem szczęścia. – wyjaśnia ekspertka z MSM Mońki. Nic dziwnego, że tak wielu wegetarian tak często się uśmiecha.
Nie chcemy nikogo namawiać do zmiany nawyków żywieniowych, niemniej zachęcamy do wypróbowania poniższych przepisów – być może okazja nadarzy się właśnie 20 marca? Wszystkie 3 propozycje są bez mięsa, ale za to z pysznym serem i warzywami. Niech smak sam się obroni!

Inspiracja nr 1 na obiad bez mięsa: Risotto z pieczarkami, Aldamerem i oliwą truflową

Risotto z pieczarkami, Aldamerem i oliwą truflową

Risotto z pieczarkami, Aldamerem i oliwą truflową / fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 300 g świeżych pieczarek
  • 300 g ryżu arborio
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 150 g sera Aldamer MSM Mońki
  • 2 łyżki oliwy truflowej

Wykonanie:
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż na lekko złoty kolor. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, posól, podduś przez kilkanaście minut i odstaw.
Do osobnej patelni (lub w rondlu) wlej kolejne 3 łyżki oliwy, wsyp ryż, wymieszaj i smaż przez krótką chwilę. Następnie wlej połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotuj na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolej wino, kolejną część wywaru i dalej gotuj, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodaj wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na kilka minut.
Gorące risotto wyłóż na talerze, posyp utartym serem i skrop oliwą truflową.

Pomysł nr 2 na danie bez mięsa: Apetyczne pierożki w greckim klimacie: Spanakopita z serem Aldamer

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Ꭿɴɢᴇʟɪɴᴀ | ꜰᴏᴏᴅ ᴘʜᴏᴛᴏɢʀᴀᴘʜᴇʀ (@aymorr)

 

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 600 g świeżego szpinaku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 250 g sera Aldamer MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodaj szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość podduś parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudź, dodaj jajko i ser pokrojony w kostkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek połóż łyżkę farszu, złóż ciasto na pół, narożnik do narożnika i sklej boki za pomocą widelca. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.
Podawaj z klasycznym greckim sosem tzatziki, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego zmieszanym z utartym zielonym ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.

3. Makaron bez mięsa: orecchiette z brokułami i serem Monieckim

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez PlungeLBC•1900 Ocean Blvd (@plungelbc)

 

Składniki:

  • 250g makaronu orecchiette
  • 1 świeży brokuł
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 200g sera Monieckiego MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Brokuł podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez 1 minutę. Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i krótko podsmażaj, uważając, żeby się zbytnio nie zrumienił. Następnie dodaj brokuły, świeżo ugotowany na półtwardo makaron oraz pieprz do smaku. Całość wymieszaj i chwilę podsmaż. Wyłóż na talerze i posyp startym żółtym serem. Każdą porcję obficie udekoruj listkami mięty.
Smacznego!


Przeczytaj teraz:

3 największe mity dietetyczne – sprawdź, czy dałaś się nabrać

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach