Obiad dla kre-aktywnych
Zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla osób aktywnych fizycznie? Wiadomo – micha sałatki, kurczak na parze i ryż, i żadnego deseru. Ale niekoniecznie!

Przepisy i wykonanie: Paweł Łukasik; Zdjęcia: Grzegorz Targosz
Zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla osób aktywnych fizycznie? Wiadomo – micha sałatki, kurczak na parze i ryż, i żadnego deseru. Ale niekoniecznie! Oto kompletny i niebanalny obiad z przystawką, napojem i czymś słodkim na zakończenie, który zachwyci wymagających smakoszy, trenerów i dietetyków.
Przystawka: Roladki chlebowe z wędzonym łososiem
Z razowego pieczywa tostowego odciąć skórkę i rozwałkować na płasko. Posmarować masłem wymieszanym z posiekanym koperkiem, ułożyć na wierzchu kawałek wędzonego łososia, zawinąć i zapiec w piekarniku, w 180 st. C, do zarumienienia. Można serwować z dipem na bazie jogurtu naturalnego.
Danie główne: Rolada z polędwiczki z fasolką szparagową oraz musem z ciecierzycy i pomidorów
Chudą polędwiczkę wieprzową naciąć wzdłuż i lekko rozbić, a następnie doprawić solą i pieprzem. Zmiksować 2 łyżki przecieru pomidorowego z 4 łyżkami ugotowanej ciecierzycy, doprawić solą i pieprzem i posmarować tak otrzymanym musem środek polędwiczki. Na musie ułożyć zieloną fasolkę szparagową. Polędwiczkę zawinąć w folii aluminiowej w ciasny rulon i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut.
Na dodatek: Kaszotto z pomidorami i kurkami
Kaszę jęczmienną (ok. 100 gram na jedną osobę) przesmażyć na oliwie do zeszklenia, potem zalać ją domowym bulionem warzywnym tak, by przykrył ją w całości. Gdy kasza go wchłonie, powtarzać czynność, dopóki nie będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem. Oczyszczone kurki (garść na porcję) usmażyć na maśle. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a pietruszkę poszatkować. Wszystko połączyć z kaszą.
Deser: Placuszki z płatków owsianych i serka homogenizowanego z owocami
Wymieszać 5 łyżek płatków owsianych z zawartością opakowania serka homogenizowanego (np. waniliowego) oraz jednym jajkiem. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego oraz świeżymi malinami i borówkami.
Napój: Lemoniada cytrynowo-bazyliowa
Do szklanki włożyć kostki lodu, dodać liście świeżej bazylii i pokrojone w plasterki cytryny, a następnie zalać lekko gazowaną wodą mineralną.
Przepisy i wykonanie: Paweł Łukasik
Zdjęcia: Grzegorz Targosz
Blog kulinarny „Gotowanie z Pasją – Paweł Łukasik & Grzegorz Targosz”
gotowaniezpasja.pl