Tuesday, March 25, 2025
Home / Kuchnia  / O czym pamiętać, wybierając formy do pieczenia?

O czym pamiętać, wybierając formy do pieczenia?

Forma formą, ale treść! Ślinka cieknie

Dobrej jakości formy do pieczenia gwarantują udane wypieki / fot. Pexels z Pixabay

Osoby, które lubią piec ciasta i przyrządzać potrawy w piekarniku wiedzą, jak ważny jest dobór odpowiednich form. W tej szerokiej kategorii odnaleźć można akcesoria o różnych kształtach i wymiarach, które sprawdzą się w wielu sytuacjach. Planując zakup takich akcesoriów, najlepiej jest dopasować je do własnego zapotrzebowania. Jakie formy do pieczenia warto posiadać w swojej kuchni?

 

Ciasta, babki i ciasteczka

Najszerszą kategorią potraw, do których wykorzystuje się formy, są właśnie słodkie wypieki. Zależnie od rodzaju przyrządzanych smakołyków, warto zdecydować się na różne rodzaje akcesoriów. Do cieszących się coraz większą popularnością należą modele silikonowe. Pośród tych form do pieczenia można przede wszystkim znaleźć wyjątkową różnorodność kształtów. Silikonowe akcesoria są bezpieczne i wygodne w użyciu. Łatwe jest też ich czyszczenie i przechowywanie. Szeroki jest zwłaszcza wybór form na muffinki i babki. Szczególną popularnością cieszą się jednak modele do pieczenia ciast w wyjątkowych kształtach związanych z różnymi okazjami.

 

Formy do pieczenia z metalu to grupa trwałych i praktycznych modeli. Choć nie posiadają tak zróżnicowanych kształtów, jak akcesoria z silikonu, doskonale nadają się do wypieku klasycznych ciast. Można znaleźć tu również tortownice, dzięki którym możliwe jest przygotowanie zarówno tortów, jak i wyjątkowych deserów w kształcie serca. Choć nie czyści się ich tak łatwo jak modeli silikonowych, często okazują się bardziej wytrzymałe. Polecane są osobom, które dużo pieką.

Formy do pieczenia wytrawnych dań z piekarnika

Planując zakupić formę do pieczenia mięs i potraw obiadowych, warto postawić na klasyczną brytfannę. Modele emaliowane posiadają wiele korzystnych właściwości, dzięki którym przyrządzane jedzenie cieszy szczególnym smakiem. Są też trwałe i odporne na zniszczenia. Do najbardziej wytrzymałych zalicza się jednak formy granitowe, które nadadzą się zarówno do przyrządzania deserów, jak i dań głównych. Mogą ponadto występować w wielu różnych kształtach. Warto pamiętać o tym, że niektórych potraw nie można przyrządzać w blaszkach z metalu. Zalicza się do nich między innymi chleb na zakwasie. W tym przypadku warto zdecydować się na formy do pieczenia ceramiczne.

 

Warto zawsze zwracać uwagę na jakość kupowanych akcesoriów. Modele z dobrej klasy surowców z pewnością posłużą przez długi czas. Zaleca się przestrzegać wskazówek producenta dotyczących użytkowania i pielęgnacji. Odpowiednio dobrane formy umożliwią wygodne przygotowanie wypieków.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ