Thursday, December 8, 2022
Home / Rozwój  / Biznes  / Nóż elektryczny Potis – czy to dobry wybór do lokalu gastronomicznego?

Nóż elektryczny Potis – czy to dobry wybór do lokalu gastronomicznego?

Kebab bez takiego sprzętu? Niemożliwe!

Nóż elektryczny do kebaba

fot. Freepik

Nóż do kebaba jest jednym z podstawowych akcesoriów, bez których nie może się obejść żaden lokal gastronomiczny, serwujący popularne kebaby. Obecnie noże ręczne są powoli wypierane przez urządzenia elektryczne, które umożliwiają krojenie bardzo cienkich plastrów upieczonego mięsa. Jednymi z popularniejszych noży elektrycznych na rynku są sprzęty marki Potis. Czy rzeczywiście warto zwrócić na nie uwagę?

 

Do czego służy nóż elektryczny Potis i jaki model wybrać?

Standardowy nóż elektryczny Potis jest urządzeniem, które sprawdzi się w każdym lokalu serwującym kebaby czy gyrosy. Na jaki model warto się w tym przypadku zdecydować? Najważniejsza jest chyba wydajność sprzętu, którą należy dopasować do zapotrzebowania lokalu. Jest to o tyle istotne, że urządzenie pracujące bez przerwy może szybko ulec zniszczeniu.

 

W praktyce noże elektryczne zazwyczaj mają prostą rękojeść, ale spotkać się też można z urządzeniami w formie pistoletu. Te pierwsze są jednak wygodniejsze w użytkowaniu. Spore znaczenie mają nie tylko parametry noża, ale i jego kształt, który bywa mniej i bardziej ergonomiczny. Przykładem są właśnie noże elektryczne Potis. To niemiecka marka z ponad 40-letnim doświadczeniem w produkcji urządzeń do kebabów, która nieustannie udoskonala swoje rozwiązania.

 

Nóż elektryczny do kebaba – jaki sprawdzi się najlepiej?

Okazuje się, że wydajność standardowych noży elektrycznych to zaledwie 30 kilogramów. Z kolei urządzenia najlepsze pod tym względem, np. noże elektryczne Potis, pozwalają na cięcie do 200 kg mięsa na dobę. Tymczasem wydajność to podstawowy parametr, który należy wziąć pod uwagę przy zakupie noża elektrycznego do swojego lokalu gastronomicznego.

 

Poszczególne modele różnią się między sobą także mocą, średnicą ostrza tnącego (te może być gładkie lub ząbkowane) oraz szybkością obrotową. Ponadto należy też zdawać sobie sprawę z tego, jak ważna jest regularna konserwacja noży, wymiana ostrzy tnących czy uzupełnienia smaru. Nadmierne zużycie niektórych elementów może doprowadzić nawet do uszkodzenia łożyska i poważnej awarii sprzętu.

 

Dlaczego noże elektryczne Potis cieszą się dużą popularnością na rynku?

Nie da się ukryć, że noże elektryczne marki Potis są wykorzystywane w większości lokali gastronomicznych zajmujących się serwowaniem kebabów i podobnych potraw. To najlepiej świadczy o ich renomie. Są wytrzymałe, proste w obsłudze, wydajne i funkcjonalne. Ponadto w razie awarii można je dość szybko naprawić.

Źródło: materiał Partnera MK

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ