Saturday, November 15, 2025
Home / PARTNER MK  / Nowalijki – niech zagoszczą w Twojej kuchni

Nowalijki – niech zagoszczą w Twojej kuchni

Jednak przed zakupem warto się zawsze upewniać, z jakich upraw pochodzą

Nowalijki

fot. Beenis

Nowalijki to młode warzywa, które w sklepach pojawiają się już w marcu! Dla wielu osób są one synonimem zbilansowanej diety oraz zdrowym dodatkiem do przyrządzanych dań. Czy rzeczywiście tak jest? Kiedy warto sięgać po młode warzywa, a które lepiej pozostawić je na sklepowych półkach?

 

Nowalijki, czyli młode wiosenne warzywa

Pierwsze nowalijki, które kuszą soczystymi kolorami i aromatem, znajdziesz w sklepach już wczesną wiosną. Z reguły są to tzw. nowalijki szklarniowe. Najczęściej zalicza się do nich: szczypiorek, sałatę masłową, natkę pietruszki, koperek, cebulę dymkę i rzodkiewki. Dopiero później, na przełomie maja i czerwca w sklepach i na targowiskach pojawia się całe bogactwo młodych warzyw! Do najchętniej wybieranych należą: ogórki, pomidory, młody szpinak, zielony groszek, nać pietruszki, fasolka szparagowa, młode ziemniaki oraz warzywa korzeniowe (tj. np. marchewka oraz korzeń pietruszki).

 

Młode warzywa z powodzeniem możesz zjadać na surowo albo przygotować z nich pyszne dania. Bardzo łatwe do przyrządzenia są wszelkiego rodzaju duszone warzywa, sałatki, zupy oraz faszerowane warzywa. Przyrządzone w takiej wersji stają się prawdziwą skarbnicą witamin! Przygotuj więc ulubione nowalijki, odwieź sprawdzony sklep z garnkami do gotowania na parze i patelniami, a potem gotuj!

Jak przyrządzać nowalijki?

Młode warzywa, pełne smaku i aromatu, wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów. Najprościej po prostu przyrządzić z nich zdrową sałatkę! Młode szparagi i ziemniaki możesz też podać z jajkiem sadzonym albo oprószone bułką tartą. Pamiętaj tylko, aby przyrządzać je na dobrej patelni, np. grillowej. Sklep z patelniami grillowymi, które warte są polecenia? Sprawdź ofertę Florina.pl!

Sałata masłowa na zupę? Dlaczego nie!

Kiedy już zaopatrzysz się w sprzęt kuchenny oraz pojemniki, które ułatwią Ci przechowywanie nowalijek w lodówce, wypróbuj kilka ciekawych przepisów. Pysznie smakuje np. wiosenne zupa! Do jej przygotowania potrzebne będą:

CZYTAJ TAKŻE:  W szpilkach na budowie. Rynek nieruchomości i prognozy na przyszłość

 

2 główki sałaty masłowej;
pęczek szczypiorku;
litr bulionu warzywnego (może być z koncentratu lub ugotowanego wcześniej rosołu);
120 ml śmietany;
30 g masła lub oliwy;
1 łyżka mąki.
3 młode ziemniaki;
sól i pieprz do smaku.

 

Do zupy możesz dodać także fasolkę szparagową (zwłaszcza zieloną) albo garść młodego groszku. Z mąki i masła (lub oliwy) przygotuj zasmażkę. Dolej bulion i energicznie mieszaj przez chwilę. Zagotuj. Dodaj do zupy porwaną w rękach sałatę, podgrzewaj kilka minut, a potem zblenduj. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Zieloną zupę podawaj z dodatkiem warzyw (np. ziemniaków, fasolki, groszku), posypaną koperkiem lub odrobiną natki pietruszki.

Nowalijki w wersji duszonej

W swojej kuchni wykorzystaj też warzywa kapustne. Choć często pomijane, to idealne młode wiosenne warzywa, pełne składników mineralnych i cennych witamin. Do takich nowalijek zalicza się: młoda kapusta, brukselka oraz kalafior. Jak je przyrządzić? Np. w wersji duszonej! Wystarczy umieścić warzywa w większym garnku, dodać wodę, ulubione przyprawy i gotować na niewielkiej mocy palnika! W czym gotować? Garnki emaliowane na Florina.pl będą idealne!

Młode warzywa pełne składników mineralnych i witamin?

Wykorzystanie nowalijek w kuchni przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Wszystko jednak pod warunkiem, że pochodzą one ze sprawdzonego źródła, np. uprawy ekologicznej! Wówczas masz pewność, że warzywa naprawdę są źródłem witamin, mikro- i makroelementów. Tak samo dobrze sprawdzi się domowa uprawa nowalijek – w tym przypadku możesz zwykle stawiać jednak jedynie na szczypiorek, rzodkiewki czy zieloną cebulkę.

 

Jeśli z kolei często sięgasz po nowalijki pochodzące z nieznanych źródeł (w tym upraw szklarniowych na skalę przemysłową), to niekoniecznie ich jakość będzie zachwycająca. Wynika to z faktu, że są one czasem bardzo silnie wspomagane nawozami, by jak najszybciej osiągnęły odpowiednią wielkość i wygląd. Efektem ubocznym szybkiego wzrostu jest niestety gorszy smak i często mniejsza zawartość korzystnych składników odżywczych. Dotyczy to szczególnie nowalijek pojawiających się już na początku marca.

CZYTAJ TAKŻE:  Polecane spa i miejsca na relaks w Białce – idealne na jesienny wypoczynek

 

Nowalijki to młode warzywa gruntowe, dostępne często już wczesną wiosną. Jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła lub własnej uprawy, warto sięgać po nie każdego dnia – zwłaszcza z uwagi na zawarte w nowalijkach składniki odżywcze!

Źródło: materiał Partnera MK

TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ