Thursday, January 16, 2025
Home / PARTNER MK  / Nowalijki – niech zagoszczą w Twojej kuchni

Nowalijki – niech zagoszczą w Twojej kuchni

Jednak przed zakupem warto się zawsze upewniać, z jakich upraw pochodzą

Nowalijki

fot. Beenis

Nowalijki to młode warzywa, które w sklepach pojawiają się już w marcu! Dla wielu osób są one synonimem zbilansowanej diety oraz zdrowym dodatkiem do przyrządzanych dań. Czy rzeczywiście tak jest? Kiedy warto sięgać po młode warzywa, a które lepiej pozostawić je na sklepowych półkach?

 

Nowalijki, czyli młode wiosenne warzywa

Pierwsze nowalijki, które kuszą soczystymi kolorami i aromatem, znajdziesz w sklepach już wczesną wiosną. Z reguły są to tzw. nowalijki szklarniowe. Najczęściej zalicza się do nich: szczypiorek, sałatę masłową, natkę pietruszki, koperek, cebulę dymkę i rzodkiewki. Dopiero później, na przełomie maja i czerwca w sklepach i na targowiskach pojawia się całe bogactwo młodych warzyw! Do najchętniej wybieranych należą: ogórki, pomidory, młody szpinak, zielony groszek, nać pietruszki, fasolka szparagowa, młode ziemniaki oraz warzywa korzeniowe (tj. np. marchewka oraz korzeń pietruszki).

 

Młode warzywa z powodzeniem możesz zjadać na surowo albo przygotować z nich pyszne dania. Bardzo łatwe do przyrządzenia są wszelkiego rodzaju duszone warzywa, sałatki, zupy oraz faszerowane warzywa. Przyrządzone w takiej wersji stają się prawdziwą skarbnicą witamin! Przygotuj więc ulubione nowalijki, odwieź sprawdzony sklep z garnkami do gotowania na parze i patelniami, a potem gotuj!

Jak przyrządzać nowalijki?

Młode warzywa, pełne smaku i aromatu, wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów. Najprościej po prostu przyrządzić z nich zdrową sałatkę! Młode szparagi i ziemniaki możesz też podać z jajkiem sadzonym albo oprószone bułką tartą. Pamiętaj tylko, aby przyrządzać je na dobrej patelni, np. grillowej. Sklep z patelniami grillowymi, które warte są polecenia? Sprawdź ofertę Florina.pl!

Sałata masłowa na zupę? Dlaczego nie!

Kiedy już zaopatrzysz się w sprzęt kuchenny oraz pojemniki, które ułatwią Ci przechowywanie nowalijek w lodówce, wypróbuj kilka ciekawych przepisów. Pysznie smakuje np. wiosenne zupa! Do jej przygotowania potrzebne będą:

 

2 główki sałaty masłowej;
pęczek szczypiorku;
litr bulionu warzywnego (może być z koncentratu lub ugotowanego wcześniej rosołu);
120 ml śmietany;
30 g masła lub oliwy;
1 łyżka mąki.
3 młode ziemniaki;
sól i pieprz do smaku.

 

Do zupy możesz dodać także fasolkę szparagową (zwłaszcza zieloną) albo garść młodego groszku. Z mąki i masła (lub oliwy) przygotuj zasmażkę. Dolej bulion i energicznie mieszaj przez chwilę. Zagotuj. Dodaj do zupy porwaną w rękach sałatę, podgrzewaj kilka minut, a potem zblenduj. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Zieloną zupę podawaj z dodatkiem warzyw (np. ziemniaków, fasolki, groszku), posypaną koperkiem lub odrobiną natki pietruszki.

Nowalijki w wersji duszonej

W swojej kuchni wykorzystaj też warzywa kapustne. Choć często pomijane, to idealne młode wiosenne warzywa, pełne składników mineralnych i cennych witamin. Do takich nowalijek zalicza się: młoda kapusta, brukselka oraz kalafior. Jak je przyrządzić? Np. w wersji duszonej! Wystarczy umieścić warzywa w większym garnku, dodać wodę, ulubione przyprawy i gotować na niewielkiej mocy palnika! W czym gotować? Garnki emaliowane na Florina.pl będą idealne!

Młode warzywa pełne składników mineralnych i witamin?

Wykorzystanie nowalijek w kuchni przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Wszystko jednak pod warunkiem, że pochodzą one ze sprawdzonego źródła, np. uprawy ekologicznej! Wówczas masz pewność, że warzywa naprawdę są źródłem witamin, mikro- i makroelementów. Tak samo dobrze sprawdzi się domowa uprawa nowalijek – w tym przypadku możesz zwykle stawiać jednak jedynie na szczypiorek, rzodkiewki czy zieloną cebulkę.

 

Jeśli z kolei często sięgasz po nowalijki pochodzące z nieznanych źródeł (w tym upraw szklarniowych na skalę przemysłową), to niekoniecznie ich jakość będzie zachwycająca. Wynika to z faktu, że są one czasem bardzo silnie wspomagane nawozami, by jak najszybciej osiągnęły odpowiednią wielkość i wygląd. Efektem ubocznym szybkiego wzrostu jest niestety gorszy smak i często mniejsza zawartość korzystnych składników odżywczych. Dotyczy to szczególnie nowalijek pojawiających się już na początku marca.

 

Nowalijki to młode warzywa gruntowe, dostępne często już wczesną wiosną. Jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła lub własnej uprawy, warto sięgać po nie każdego dnia – zwłaszcza z uwagi na zawarte w nowalijkach składniki odżywcze!

Źródło: materiał Partnera MK

TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ