Nowa Jadłonomia: Nuggetsy z boczniaka
Zdradzamy przepis na pyszne boczniaki z hitowej książki!

Jadłonomia / Nuggetsy z boczniaków / fot. M. Dymek/wyd. Marginesy
Kucharka i podróżniczka znana z „nawracania” zapalonych mięsożerców do roślinnej kuchni, powraca z „Nową Jadłonomią”, w której udowadnia, że świat roślin jest niewyczerpanym źródłem kulinarnych inspiracji. Uchylamy rąbka tajemnicy i przedstawiamy przepis z książki, który skradł nasze serca i… brzuszki. Wypróbuj przepis na panierowane nuggesty z boczniaka

Marta Dymek uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do roślinnej kuchni / fot. Zuza Krajewska / wyd. Marginesy
– Przepis na nuggetsy z boczniaka stworzyłam do bardzo szczególnego odcinka swojego programu, w którym gościłam chłopaków mojego ukochanego warszawskiego Lokal Vegan Bistro. Najpierw nuggetsy podjadali operatorzy, potem ukradkiem wsunęłam kilka sztuka sama, a na koniec chłopaki spałaszowały nuggetsy przed kamerami i potwierdziły, że naprawdę dają radę
– czytamy na jednej ze stron „Nowej Jadłonomii”.
– W tym przepisie znowu niezbędna jest magiczna mąka z ciecierzycy, dodając chrupkości oraz przyklejająca się do grzybów. W dodatku dzięki niej nuggetsy są bardziej sycące i mają więcej białka – zdradza autorka książki.

Nuggetsy z boczniaka wg Marty Dymek / fot. M. Dymek/wyd. Marginesy
Nuggetsy z boczniaka – przepis
SKŁADNIKI: (na 2–4 porcje)
– 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
– 1/2 szklanki wody
– spora szczypta soli i czarnego pieprzu
– 2 łyżki bułki tartej
– 4 łyżki płatków drożdżowych
– 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki ostrej papryki
– 1/8 łyżeczki imbiru sproszkowanego
– 1/8 łyżeczki kolendry, mielonej
– szczypta soli
– 250 g boczniaków
– olej do smażenia
DO PODANIA:
– majonez z pieczonym czosnkiem
WYKONANIE:
I. W głębokim talerzu roztrzepać mąkę z ciecierzycy, wodę oraz sól i pieprz.
II. W drugim głębokim talerzu wymieszać wszystkie suche składniki.
III. Boczniaki pokroić wzdłuż na kawałki podobnej wielkości i rozgrzać olej na patelni. Każdy kawałek zanurzać najpierw w masie ciecierzycowej, następnie obtaczać w bułce tartej z przyprawami i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron. Gotowe nuggetsy odkładać na ręcznik papierowy. Podawać z majonezem i keczupem. Uwaga, bo bardzo uzależniają.
Ugotuj też: Nowa Jadłonomia: Rewolucyjny Rosół
„Nowa Jadłonomia. Przepisy roślinne z całego świata” Marta Dymek / wyd. Marginesy
– Zwiedziłam kilkadziesiąt krajów, przejechałam kilkadziesiąt tysięcy kilometrów i próbowałam wegańskich potraw, przypraw oraz składników z niemal każdej szerokości geograficznej. A wszystko po to, aby dowiedzieć się, co jedzą roślinożercy na całym świecie, odkryć nowe inspirujące przepisy i wreszcie, by móc te najpyszniejsze umieścić w tej książce
– pisze Marta Dymek, autorka kultowego bloga „Jadłonomia” i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków.
21st selfie frame 4 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: miastokobiet.pl/nowa-jadlonomia-nuggetsy-z-boczniaka/ […]