Home / Styl życia  / Kuchnia  / Nowa Jadłonomia: Nuggetsy z boczniaka

Nowa Jadłonomia: Nuggetsy z boczniaka

Zdradzamy przepis na pyszne boczniaki z hitowej książki!

Zwiedziłam kilkadziesiąt krajów, przejechałam kilkadziesiąt tysięcy kilometrów i próbowałam wegańskich potraw, przypraw oraz składników z niemal każdej szerokości geograficznej. A wszystko po to, aby dowiedzieć się, co jedzą roślinożercy na całym świecie, odkryć nowe inspirujące przepisy i wreszcie, by móc te najpyszniejsze umieścić w tej książce – pisze Marta Dymek, autorka kultowego bloga „Jadłonomia” i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Kucharka i podróżniczka znana z „nawracania” zapalonych mięsożerców do roślinnej kuchni, powraca z „Nową Jadłonomią”, w której udowadnia, że świat roślin jest niewyczerpanym źródłem kulinarnych inspiracji. Uchylamy rąbka tajemnicy i przedstawiamy przepis z książki, który skradł nasze serca i… brzuszki

Marta Dymek uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do roślinnej kuchni / fot. Zuza Krajewska / wyd. Marginesy

Marta Dymek uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do roślinnej kuchni / fot. Zuza Krajewska / wyd. Marginesy

– Przepis na nuggetsy z boczniaka stworzyłam do bardzo szczególnego odcinka swojego programu, w którym gościłam chłopaków mojego ukochanego warszawskiego Lokal Vegan Bistro. Najpierw nuggetsy podjadali operatorzy, potem ukradkiem wsunęłam kilka sztuka sama, a na koniec chłopaki spałaszowały nuggetsy przed kamerami i potwierdziły, że naprawdę dają radę – czytamy na jednej ze stron „Nowej Jadłonomii”.

– W tym przepisie znowu niezbędna jest magiczna mąka z ciecierzycy, dodając chrupkości oraz przyklejająca się do grzybów. W dodatku dzięki niej nuggetsy są bardziej sycące i mają więcej białka – zdradza autorka książki.

Nuggetsy z boczniaka wg Marty Dymek / fot. M. Dymek/wyd. Marginesy

Nuggetsy z boczniaka wg Marty Dymek / fot. M. Dymek/wyd. Marginesy

SKŁADNIKI: (na 2–4 porcje)
– 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
– 1/2 szklanki wody
– spora szczypta soli i czarnego pieprzu

– 2 łyżki bułki tartej
– 4 łyżki płatków drożdżowych
– 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki ostrej papryki
– 1/8 łyżeczki imbiru sproszkowanego
– 1/8 łyżeczki kolendry, mielonej
– szczypta soli

– 250 g boczniaków
– olej do smażenia

DO PODANIA:
– majonez z pieczonym czosnkiem

WYKONANIE:

I. W głębokim talerzu rozstrzepać mąkę z ciecierzycy, wodę oraz sól i pieprz.

II. W drugim głębokim talerzu wymieszać wszystkie suche składniki.

III. Boczniaki pokroić wzdłuż na kawałki podobnej wielkości i rozgrzać olej na patelni. Każdy kawałek zanurzać najpierw w masie ciecierzycowej, następnie obtaczać w bułce tartej z przyprawami i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron. Gotowe nuggetsy odkładać na ręcznik papierowy. Podawać z majonezem i keczupem. Uwaga, bo bardzo uzależniają.

„Nowa Jadłonomia. Przepisy roślinne z całego świata” Marta Dymek / wyd. Marginesy

„Nowa Jadłonomia. Przepisy roślinne z całego świata” Marta Dymek / wyd. Marginesy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach