Nowa Jadłonomia: Curry dla wiecznie głodnych chłopaków
Sprawdź przepis Marty Dymek na wegańskie i sycące curry z ciecierzycy

Curry dla wiecznie głodnych chłopaków by Marta Dymek / fot. wyd. Marginesy
Zwiedziłam kilkadziesiąt krajów, przejechałam kilkadziesiąt tysięcy kilometrów i próbowałam wegańskich potraw, przypraw oraz składników z niemal każdej szerokości geograficznej. A wszystko po to, aby dowiedzieć się, co jedzą roślinożercy na całym świecie, odkryć nowe inspirujące przepisy i wreszcie, by móc te najpyszniejsze umieścić w tej książce – pisze Marta Dymek, autorka kultowego bloga „Jadłonomia” i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Kucharka i podróżniczka znana z „nawracania” zapalonych mięsożerców do roślinnej kuchni, powraca z „Nową Jadłonomią”, w której udowadnia, że świat roślin jest niewyczerpanym źródłem kulinarnych inspiracji. Sprawdź przepis Marty Dymek na curry dla wiecznie głodnych chłopaków!

Marta Dymek uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do roślinnej kuchni / fot. Zuza Krajewska / wyd. Marginesy
Mój chłopak też jest weganinem, a do tego wyczynowo jeździ na rowerze. W praktyce oznacza to, że jest ciągle głodny i w mgnieniu oka pożera trzy talerze zupy oraz dwa drugie dania. Aby uniknąć ryzyka, że nie naje się obiadem, albo zje na raz cały garnek zupy, stworzyłam dla niego curry, po którym nigdy nie jest głodny, a którego przygotowanie jest tak proste i szybkie, że z łatwością potrafi je zrobić między pracą, a kolejnym treningiem
– wyznaje Marta Dymek.

Curry dla wiecznie głodnych chłopaków by Marta Dymek / fot. wyd. Marginesy
Curry z ciecierzycy dla wiecznie głodnych chłopaków – przepis z „Jadłonomii”
SKŁADNIKI
(na 4-6 porcji):
– 2 łyżeczki nasion kolendry
– 2 i 1/2 łyżeczki nasion kuminu
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 i 1/2 laski cynamonu
– 4 goździki
– 2 liście laurowe
– olej do smażenia
– 3 puszki ciecierzycy (2 i 3/4 szklanki suchej, do namoczenia i ugotowania)
– 1 cebula
– 1 kawałek imbiru, ok. 3 cm
– 1/2 papryczki chili, pozbawionej pestek
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 1 i 1/2 szklanki wody
– 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
– 1 i 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Do podania:
– ulubiony ryż lub kasza, świeża kolendra
WYKONANIE:
I. Rozgrzać patelnię, odłożyć 1 i 1/2 łyżeczki nasion kuminu – przydadzą się potem. Wszystkie pozostałe przyprawy wsypać na patelnię i porządnie je podprażać przez około 30 sekund. Następnie przesypać do młynka i zmielić na proszek. Cebulę, imbir, papryczkę chili posiekać.
II. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pozostawione nasiona kuminu i smażyć przez 30 sekund. Dodać odcedzoną ciecierzycę, cebulę, imbir oraz papryczkę i smażyć przez 5 minut, do momentu aż cebula zrobi się złota.
III. Dorzucić zmielone przyprawy, smażyć, mieszając, przez 1 minutę, po czym dodać wszystkie pozostałe składniki. Przykryć i gotować przez 10-12 minut.
IV. Gotowe curry podawać z ryżem lub kaszą, obsypane mnóstwem liści kolendry.

„Nowa Jadłonomia. Przepisy roślinne z całego świata” Marta Dymek / wyd. Marginesy