Naucz się zdrowo odżywiać!
Często mówię o tym, że racjonalne i zdrowe odżywianie się to podstawa. Aby ułatwić Ci dokonywanie dobrych wyborów żywieniowych postanowiłam sporządzić mała listę. Poniżej znajdziesz najbardziej wartościowe źródła, podstawowych składników odżywczych- węglowodanów, białka i tłuszczy.

Warzywa i owoce / fot. fotolia
artykuł przygotowany przez Marię Kańciurzewską
Często mówię o tym, że racjonalne i zdrowe odżywianie się to podstawa. Aby ułatwić Ci dokonywanie dobrych wyborów żywieniowych postanowiłam sporządzić mała listę. Poniżej znajdziesz najbardziej wartościowe źródła, podstawowych składników odżywczych- węglowodanów, białka i tłuszczy.
WĘGLOWODANY
Węglowodany, obok białka i tłuszczy są najważniejszym składnikiem odżywczym. Stanowią codzienne źródło energii nie tylko dla mięśni, ale i dla wszystkich komórek. Są paliwem dla mózgu, który czerpie z nich ponad 50% energii. Badania pokazują również, że prawidłowe spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym korzystnie wpływa na intelekt. Są niezbędne do prawidłowej syntezy białka i rozpadu tłuszczu. Pewne jest, że bez
węglowodanów nie mogłyby istnieć podstawowe procesy w organizmie. Są nam zdecydowanie potrzebne do życia.
Wartościowe źródła:
– Owsianka
– Pełnoziarniste płatki na mleko
– Pełnoziarniste pieczywo
– Brązowy ryż
– Pełnoziarnisty makaron
– Rośliny strączkowe ( w tym fasola, groszek)
– Kasza ( w tym kasza gryczana, quinoa, kuskus)
– Warzywa i owoce
BIAŁKA
Białka, nazywane również proteinami, należą do grupy związków organicznych, które stanowią ponad 15 % masy naszego ciała. Są materiałem budulcowym każdej ludzkiej komórki, wchodzą w skład większości hormonów i enzymów oraz uczestniczą w wielu procesach życiowych. Białka regulują procesy przemiany materii. Dzięki nim utrzymasz prawidłową masę ciała i zmniejszysz ilość tkanki tłuszczowej. Podnoszą Twoją odporność. Chronią przed wirusami, drobnoustrojami i przed innymi czynnikami zewnętrznymi.
Regulują bilans wodny w Twoim organizmie. Biorą udział w procesie widzenia i korzystnie wpływają na Twój układ nerwowy. Kolagen, jako główne białko tkanki łącznej podnosi jakość i sprawność Twoich stawów oraz wpływa korzystnie na skórę.
Wartościowe źródła:
– Jajka
– Drób
– Wołowina ( w szczególności polędwiczki)
– Ryby
– Owoce morza
– Wieprzowina i cielęcina (zalecane w umiarkowanych ilościach)
– Nabiał ( w tym jogurty, w szczególności greckie, twaróg, serek wiejski)
– Rośliny strączkowe ( w szczególności soja)
– Orzechy
TŁUSZCZE
Tłuszcze, a dokładnie nienasycone kwasy tłuszczowe, to podstawa każdej, dobrze zbilansowane diety. Dostarczenie ich odpowiedniej ilości każdego dnia jest niezbędne. Wpływają na prawidłową pracę całego organizmu, w tym mięśni i stawów, przyspieszają
regenerację oraz uczestniczą w procesach spalania tkanki tłuszczowej.
Wartościowe źródła:
– Ryby (w szczególności łosoś, makrela)
– Oliwa z oliwek
– Oleje roślinne ( w szczególności olej rzepakowy)
– Awokado
– Pestki słonecznika i dyni
– Orzechy
***
Miłośniczka sportu i zdrowego trybu życia. Trener personalny oraz instruktor fitness z kilkuletnim doświadczeniem, w Polsce oraz Stanach Zjednoczonych. Praca trenera nie ogranicza się dla niej jedynie do ułożenia planu treningowego. Wierzy, że szeroko rozumiany przez nią fitness, to nie tylko wysportowana sylwetka. To sposób na życie, radość i pewność siebie. Wykorzystując swoją wiedzę i entuzjazm, zaraża swoją pasją, motywuje i wspiera.
O Stronie:
O efektywnym treningu i racjonalnym odżywianiu. O odchudzaniu, zdrowiu i stylu życia. O odnoszeniu sukcesów. O motywacji. O radości z życia i pewności siebie. O byciu FIT.
Po więcej zapraszamy na www.alwaysfit.pl