Saturday, May 8, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Natarcie na tarty

Natarcie na tarty

Dziś Panowie z Gotowania z pasją udowadniają, że na tarcie zmieści się cały obiad, a nawet… zupa!

Za co kochamy tarty? Bo są pyszne, modne, lekkie, świetnie sprawdzają się na imprezach i proszonych kolacjach, można je zabrać do pracy i zjeść na zimno lub ciepło w każdej niemal sytuacji. A gdy zrobimy je po raz pierwszy, okazują się dużo prostsze, niż nam się wydawało. 

tarty

Dziś udowadniamy, że na tarcie zmieści się cały obiad, a nawet… zupa!

Ciasto na tartę o średnicy 26-28 cm:

Poszatkuj 125 g zimnego masła, dodaj 250 g mąki, 1 żółtko i posiekaj wszystko nożem. Potem wymieszaj, utwórz kulę, zawiń w folię i wstaw na 45 min do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Piecz w piekarniku przez 15 min, w temp. 180º C, przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą. Potem zdejmij folię i podpiecz jeszcze kilka minut, a w końcu dodaj jedno z nadzień opisanych poniżej.

Tarta à la pierogi ruskie

Ugotuj i ostudź 1 kg ziemniaków, i zmiel z dodatkiem 0,4 kg półtłustego twarogu. Następnie 2 cebule pokrój w kostkę i przesmaż na 2 łyżkach masła, a potem dodaj do ziemniaków, doprawiając solą i pieprzem. Połącz jajko z białkiem pozostałym po przygotowywaniu ciasta i 200 g śmietany, dodaj do reszty farszu i wymieszaj. Gdy ciasto się podpiecze, ułóż na nim farsz i piecz przez 30-40 min w temp. 180º C. Tartę można podawać ze skwarkami lub zrumienioną na maśle cebulą.

Tarta à la chili con carne

Posiekaną w kostkę cebulę zeszklij na 2 łyżkach oliwy, dodaj posiekany ząbek czosnku i chili, smaż ok. 2 min. Potem dodaj 0,3 kg mielonej wołowiny i przesmaż ją na jasnobrązowy kolor. Dorzuć pomidory z puszki, po 1 łyżeczce kminu rzymskiego i oregano oraz 2 łyżeczki papryki w proszku. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś bez przykrycia przez ok. 30 min. Dodaj odsączoną fasolę oraz paprykę pokrojoną w kostkę i dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj jajko, białko (pozostałe z ciasta) oraz 3 łyżki śmietany. Gdy ciasto się podpiecze, ułóż na nim farsz i piecz przez 30-40 min w temp. 180º C.

Tarta à la zasmażana marchewka z groszkiem

Wymieszaj jajko, białko (pozostałe z ciasta) oraz 200 g śmietany z 1,5 łyżki mąki pszennej. Dodaj opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Gdy ciasto się podpiecze, ułóż na nim farsz i piecz przez 30-40 min w temp. 180º C.

Tarta à la kurczak z rożna

Wymieszaj jajko, białko (pozostałe z ciasta), 200 g śmietany, 100 g startego żółtego sera i dopraw solą oraz pieprzem. Połówkę kurczaka z rożna obierz z mięsa wraz ze skórą i wymieszaj z resztą masy. Gdy ciasto się podpiecze, ułóż na nim farsz i piecz przez 30-40 min w temp. 180º C.

Tarta à la barszcz zabielany z jajkiem

Zawiń w folię aluminiową 3 buraki i piecz je przez godzinę w temp. 180º C. Po wystudzeniu obierz je i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Ugotuj 4 jajka na twardo, ostudź i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj ze sobą surowe jajko, białko (pozostałe z ciasta), 200 g śmietany, 100 g startego sera mozzarella, ¼ szklanki bulionu, sok z ½ cytryny, 2 łyżki cukru i posiekany pęczek koperku, a potem dodaj buraki i gotowane jajko. Gdy ciasto się podpiecze, ułóż na nim farsz i piecz przez 30-40 min w temp. 180º C.

przepisy: Paweł Łukasik

zdjęcia: Grzegorz Targosz, „Gotowanie z pasją”*

* zdobywcy 3. miejsca w konkursie na Kulinarny Blog Roku 2013 oraz 3. miejsca w Ogólnopolskim Konkursie Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych

Renata Przemyk na głównąmateriał pochodzi z numeru jubileuszowego 5/2014

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT

Chcę być informowany/a o odpowiedziach