Naprawdę warto jeść jajka – codziennie!
Jajko to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie lodówkę. Wykorzystujemy je na tysiące sposobów: do gotowania, pieczenia, smażenia, na śniadania czy w sałatkach. Walory odżywcze jaj sprawiają, że naprawdę warto je jeść – dosłownie codziennie.
Jajko to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie lodówkę. Wykorzystujemy je na tysiące sposobów: do gotowania, pieczenia, smażenia, na śniadania czy w sałatkach. Walory odżywcze jaj sprawiają, że naprawdę warto je jeść – dosłownie codziennie. Mit o konieczności ograniczania jedzenia jajek do dwóch tygodniowo już dawno został obalony – Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie nawet do 10 jaj tygodniowo, czyli 1-2 dziennie.
Jajka to skarbnica wartościowych składników odżywczych
Jajko zawiera 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Znajdziemy w nim szereg witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwas pantotenowy oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, żelazo, cynk, magnez, selen i jod. Wystarczy zjeść rano jedno jajko, by dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych na cały aktywny dzień.
Jajka są częstym elementem diet odchudzających
Jedno, średniej wielkości jajko ma około 80 kcal. Po zjedzeniu jajka zwiększa się poziom cholecystokininy w organizmie, co powoduje wolniejsze opróżnianie żołądka i stabilizację cukru we krwi. Prościej mówiąc, po zjedzeniu jajka dłużej utrzymuje się uczucie sytości, przez co jemy mniej. Włączenie jaj do diety może wspomóc proces odchudzania, zapewniając jednocześnie dostarczenie organizmowi białek, które najlepiej wpływają na rozwój masy mięśniowej.
Jajka nie powodują wzrostu cholesterolu we krwi
Znana wszystkim od wielu lat prawda, że nie można jeść jajek bo podwyższają poziom cholesterolu we krwi okazała się być mitem. Naukowe opinie na ten temat zmieniły się w ostatnich latach. Pomimo, że w jajach znajduje się cholesterol, to zawiera one również lecytynę, która ogranicza jego odkładanie się w organizmie i redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia. Bardziej niebezpieczne w tym względzie są dodatki z jakimi często zjadamy jaja, czyli tłuszcze do smażenia, majonez czy też boczek. Gotowane jajko bez dodatku tłuszczów nie wpływa na nasz cholesterol, dlatego też możemy je bez obaw jeść każdego dnia.
Jajka dbają o nasz wzrok i serce
Spożywanie jajek dobrze wpływa na nasz wzrok ponieważ żółtko jaja jest bogate w luteinę, która poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Ponadto obecne w jajku składniki mają właściwości obniżające ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca.
Obecnie w większych sklepach jest ogromny wybór jajek. Możemy zakupić jajka różnej wielkości (od rozmiaru S do XL), z różnych metod chowu a także pochodzące od kur karmionych specjalnymi paszami. Takim przykładem są jajka Farmio, które pochodzą od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO. Niezależnie od tego jakie jajka wybieramy, naprawdę warto je jeść. Są smaczne, dostarczają nieorganiczny wachlarz możliwości kulinarnych i są naprawdę zdrowe!
Aniela 10 grudnia, 2013
Jajka zawsze były w moim codziennym jadłospisie. Wolę zjeść rano gotowane jajko niż łykać cudowne tabletki z witaminami, wychodzi na jedno a na pewno jest to łatwiej przyswajalne dla organizmu.