Thursday, February 6, 2025
Home / Rozwój  / Biznes  / Namiot gastronomiczny w branży kulinarnej

Namiot gastronomiczny w branży kulinarnej

Nie tylko na letnie upały

namiot gastronomiczny

fot. materiał Partnera

Gastronomia to niezwykle dynamicznie rozwijająca się branża, w której wciąż poszukuje się ekonomicznych i praktycznych sposobów na usprawnienie kulinarnego biznesu. Rozwiązaniem, które doceniają coraz większe rzesze restauratorów, jest namiot gastronomiczny. W jaki sposób taki obiekt może uatrakcyjnić lokal i przyciągnąć do niego klientów?

 

Uniwersalne namioty dla gastronomii

Namioty gastronomiczne są wielozadaniowymi obiektami, które umożliwiają prowadzenie działalności kulinarnej pod gołym niebem. Dzięki mobilnym zadaszeniom możemy w prosty sposób otworzyć lub rozbudować nasz punkt gastronomiczny, niezależnie od tego, czy zajmujemy się prowadzeniem restauracji, kawiarni, czy nawet karczmy. Wewnątrz namiotów gastronomicznych z powodzeniem możemy przygotowywać posiłki oraz wydawać je gościom. Przestrzeń namiotu gastronomicznego zorganizujemy, wydzielając specjalne strefy — kuchenną, jak i tę do wydawania żywności oraz do konsumpcji. Dzięki takiemu rozwiązaniu wewnątrz jednego zadaszenia możemy zmieścić całą infrastrukturę niezbędną do funkcjonowania lokalu.

 

Namioty gastronomiczne mogą spełniać funkcję przedłużenia lokalu w murowanym obiekcie. Sprawdzi się to w przypadku restauracji i bistro, które mają już sale do spożywania posiłków w tradycyjnym budynku, ale brakuje im przestrzeni do biesiadowania pod gołym niebem. Lokalizację mobilnych zadaszeń dla gastronomii można w dowolny sposób zmieniać w razie potrzeby. Jest to możliwe dzięki niezwykle prostej budowie i lekkiej konstrukcji oraz stosunkowo łatwym montażu. Taką cechę docenią przede wszystkim właściciele gastronomii mobilnej, którzy często zmieniają miejsca działalności. To też optymalne rozwiązanie dla lokali sezonowych.

 

Jeśli latem prowadzisz mobilną budkę z lodami w namiocie gastronomicznym, po sezonie możesz przenieść się na przykład do turystycznej miejscowości w górach, aby zimą prowadzić punkt z ciepłymi napojami przy stoku narciarskim.

Jaki namiot gastronomiczny wybrać?

O czym musimy pamiętać przy zakupie namiotu gastronomicznego? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na materiały, z jakich wykonany jest namiot. Jeśli zależy nam na mobilnym zadaszeniu, które będzie nam służyło całorocznie przez wiele lat, należy wybrać namiot gastronomiczny, którego plandeka jest wykonana z mocnego PVC. Takie poszycie jest wodoodporne i chroni wnętrze namiotu gastronomicznego przed deszczem, wiatrem i intensywnym promieniowaniem słonecznym. To szczególnie przydatne rozwiązanie podczas opadów, jak i męczących upałów.

 

Poszycia namiotów gastronomicznych mogą być wyposażone w eleganckie, witrażowe okna, mogą być transparentne bądź całkiem zabudowane. Wybierając konstrukcję namiotu gastronomicznego, zdecydujmy się na tę, która wykonana jest z grubych, stalowych rur, pokrytych ocynkiem. Poszczególne elementy stelaża powinny być połączone za pomocą systemu śrub przechodzących na wylot. To sprawi, że nasz namiot będzie stabilny, ale i zabezpieczony przed działaniem korozji.

 

I co najważniejsze — namioty gastronomiczne kupujmy u sprawdzonych sprzedawców. Jednym z nich jest firma Halplan z Trzebini w województwie małopolskim. Ponad 10 lat doświadczenia w sprzedaży namiotów do różnych zastosowań sprawia, że to godny zaufania dystrybutor, od którego warto nie tylko kupić namiot, ale i zasięgnąć porady w związku z użytkowaniem takiego obiektu.

 

Fachowi doradcy Halplan przeprowadzą przez cały proces zakupowy, badając nasze potrzeby i dobierając dla nas produkt, najbardziej spełniający nasze oczekiwania. W Halplan namiot gastronomiczny można nabyć już w ciągu kilka dni dzięki ekspresowej wysyłce w 24 godziny. Kupić można go na raty, a także wziąć w leasing.

 

Przykładowe namioty gastronomiczne można obejrzeć na stronie: https://halplan.pl/namioty-imprezowe

Specjalistyczne systemy namiotów gastronomicznych

Dobry namiot gastronomiczny wyposażony jest w systemy, które zwiększają jego funkcjonalność i bezpieczeństwo użytkowania. Sprawiają one, że korzystanie z mobilnych zadaszeń jest komfortowe, a także zwiększają się możliwości zastosowań takich obiektów. Jednym z najważniejszych systemów, które w ogóle umożliwiają korzystanie z mobilnych zadaszeń w gastronomii, jest trudnopalne poszycie. Plandeka ognioodporna, która spełnia unijne normy EN 13501, pozwala na używanie wewnątrz namiotu kuchenki i urządzeń do gotowania. Tak wyposażony namiot można również w bezpieczny sposób ogrzać, używając nagrzewnicy i promienników ciepła.

 

Namioty gastronomiczne powinny być także wyposażone w system wentylacji. W mobilnych zadaszeniach Halplan rozwiązano to za pomocą systemu Air — control, czyli podwójnym wywietrznikom w górnej części poszycia. Dzięki nim w namiocie nie tworzy się efekt sauny, a woda nie skrapla się na ścianach namiotu. System Hermetic, czyli dodatkowe rzepy na poszyciu zabezpieczają wnętrze namiotu gastronomicznego przed wnikaniem do wewnątrz kurzu, pyłu i wilgoci, a także sprawiają, że poszycie wygląda estetycznie.

Pamiętajmy, żeby przed zakupem namiotu gastronomicznego skontaktować się ze specjalistami, którzy pomogą w wyborze najlepszego produktu.

 

Chcąc dowiedzieć się więcej na temat oferty skontaktuj się z Halplan:

telefonicznie: 713067980

mailowo: biuro@halplan.pl

bądź udając się do siedziby firmy przy ul. Przemysłowej 10 w Trzebini.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ