Home / Styl życia  / Kuchnia  / Naleśniki – do wyboru, do koloru

Naleśniki – do wyboru, do koloru

Mogą być słodkie lub wytrawne, są proste w wykonaniu i smakują każdemu. Naleśniki, bo o nich mowa, to danie kuchni francuskiej, które na dobre weszło do codziennego menu w polskich domach.

Zielone naleśniki z kurczakiem

Zielone naleśniki z kurczakiem / fot. materiał prasowy

Mogą być słodkie lub wytrawne, są proste w wykonaniu i smakują każdemu. Naleśniki, bo o nich mowa, to danie kuchni francuskiej, które na dobre weszło do codziennego menu w polskich domach.

Jak wynika z analizy Foodpanda.pl – serwisu, dzięki któremu można zamawiać jedzenia online, najwięcej wariantów smakowych występuje właśnie w przypadku tej potrawy – wyróżnić można blisko 100 rodzajów naleśników. Poniżej prezentujemy jedne z bardziej oryginalnych wariantów – czerwone naleśniki z farszem warzywnym oraz zielone, nadziewane kurczakiem.

Czerwone naleśniki jarosza

Czereśniowe naleśniki jarosza

Czereśniowe naleśniki jarosza / fot. materiał prasowy

Potrzebne nam będą:

– mąka (2,5 szklanki)

– jajka (2 szt.)

– woda (1 szkl.)

– koncentrat pomidorowy (mały)

– szczypta soli

– cebula

– papryka czerwona (1 szt.)

– pieczarki (30 dag)

– puszka kukurydzy

– żółty ser (5 dag)

– kostka bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Mąkę, jajka i koncentrat mieszamy. Następnie dodajemy wodę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. W międzyczasie kroimy wszystkie składniki na farsz. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki, potem i odcedzoną kukurydzę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową i dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Gdy woda nieco odparuje, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Farsz studzimy, a następnie nakładamy go na naleśniki. Każdy chwilę podsmażamy.

Zielone naleśniki z kurczakiem

Zielone naleśniki z kurczakiem

Zielone naleśniki z kurczakiem / fot. materiał prasowy

Potrzebne nam będą:

– mąka (2,5 szklanki)

– jajka (2 szt.)

– mleko (1 szklanka)

– masło (2 łyżki)

– mrożony szpinak (50 dag)

– szczypta soli

– starta gałka muszkatołowa

– pierś z kurczaka

– ogórek

– pomidor

– ser feta

Przygotowanie:

Do roztopionego, ale ostudzonego dodajemy składniki na ciasto – mąkę, jajka, mleko. Wszystko mieszamy. W międzyczasie gotujemy rozmrożony, posiekany szpinak i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ulubionych przyprawach, a następnie podsmażamy na patelni. Ogórka, pomidora oraz fetę kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika nakładamy pokrojone warzywa, kurczaka oraz fetę. Składamy na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Do takich naleśników świetnie pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.

Smacznego!

Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach