Thursday, October 21, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Artykuł sponsorowany: Najszczęśliwsze Ciasto Świata

Artykuł sponsorowany: Najszczęśliwsze Ciasto Świata

Gdy gotujemy dla kogoś konkretnego i z pozytywną intencją, potrawa służy nie tylko tej osobie, ale i nam – to wiedza, którą kobiety przekazują sobie z pokolenia na pokolenie. [caption id="attachment_126065" align="aligncenter" width="600"] Upiecz Najszczęśliwsze Ciasto

Upiecz Najszczęśliwsze ciasto dla bliskiej osoby (fot. materiały prasowe)

Gdy gotujemy dla kogoś konkretnego i z pozytywną intencją, potrawa służy nie tylko tej osobie, ale i nam – to wiedza, którą kobiety przekazują sobie z pokolenia na pokolenie.

Upiecz Najszczęśliwsze ciasto dla bliskiej osoby (fot. materiały prasowe)

Upiecz Najszczęśliwsze Ciasto Świata dla bliskiej osoby (fot. materiały prasowe)

Pieczenie daje jeszcze więcej – przygotowując składniki, ważąc je, łącząc i urabiając, skupiając umysł na szczegółach tego małego, kuchennego misterium kładziemy na łopatki nasz stres codzienny, odprężamy umysł i odpływamy, a to w świecie, który pędzi naprzód na złamanie karku, wartość nieoceniona. Psycholożka i terapeutka Emma Kenny twierdzi, że pieczenie ciasta ma tak samo pozytywny wpływ na nasze zdrowie psychiczne jak taniec, spacer z psem, czy medytacja. W dodatku owocem naszej działalności jest coś tak namacalnego, a przy tym tak pysznego! Nieocenioną wartością pieczenia jest i to, że można się tym, co nam wyszło, jeszcze podzielić.

Okazuje się, że ten pozornie domowy rytuał potrafi łączyć ludzi z zupełnie odległych stron. Czy słyszałyście o Światowym Dniu Pieczenia? To już niedługo – 17 maja. Każdy może się przyłączyć i przygotować własne Najszczęśliwsze Ciasto Świata, a potem opisać je, obfotografować i pokazać w sieci, dołączając fotkę miny, jaką zrobiła obdarowana osoba.

Dlaczego zatem i Ty, skoro i tak lubisz piec, nie miałabyś na ten dzień zrobić specjalnego ciasta, które będzie rozkoszą dla zmysłów bliskiej osoby, a jednocześnie uświadomi jej, jakim skarbem jest dla ciebie? A jeśli pieczenie nie jest tym, w czym, delikatnie mówiąc, dałaś się poznać z najlepszej strony, to czy tym bardziej nie warto spróbować, by przy okazji osiągnąć efekt zaskoczenia, ba, osłupienia nawet? Wejdź na stronę Światowego Dnia Pieczenia, podejmij zobowiązanie do wypieku, aby o Twojej intencji dowiedziała się osoba, dla której chciałabyś poświęcić swój czas i wysiłek. Możesz przy tym wykorzystać własną, autorską recepturę, któryś z przepisów podsuniętych na stronie organizatora akcji lub przepis, który podajemy poniżej.

A jeśli chcesz, by Twój przepis i zdjęcia ukazały się również w naszym portalu www.miastokobiet.pl, przyślij je do nas na adres konkursy@miastokobiet.pl do 16 maja (sobota). Daj się wciągnąć do zabawy!

Tekst: Ola Przegorzalska/Miasto Kobiet, artykuł sponsorowany przez markę KASIA

PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO Z KOKOSEM, MANGO I LIMONKĄ

Na 16 porcji. Czas przygotowywania: 30 min., czas pieczenia: 70 min.

Składniki na ciasto:
225 g margaryny Kasia
325 g cukru
4 jaja
250 g mąki samorosnącej (lub zwykłej + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
100 g mąki pszennej uniwersalnej
Skórka z dwóch limonek
50 g drobno pokrojonego, suszonego mango
50 g migdałów w płatkach
50 g wiórków kokosowych

Składniki na lukier:
Sok z dwóch limonek
60 g cukru pudru

Składniki na krem:
55 g margaryny Kasia
175 g cukru pudru
1-2 łyżeczki mleka
100 g puree z mango (świeżego lub z puszki)

Przygotowanie:
Formę do pieczenia (23 cm) natłuścić i wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Margarynę i cukier ucierać w misce do momentu uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać po kolei jajka, potem resztę składników. Gotową masę przełożyć do formy i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 1 godz. 10 min. (lub do momentu, gdy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy). Wyjąć ciasto i odstawić do ostygnięcia na drucianej podstawce.
Margarynę, cukier puder i mleko urabiać w misce, aż powstanie gładki krem. Ciasto przekroić na trzy placki i przełożyć kremem i puree z mango.
Przygotować lukier mieszając sok z limonki lub wodę z cukrem pudrem i podgrzewając do wrzenia tak długo, aż powstanie gęsta, lejąca się masa, po czym rozprowadzić ją po cieście.
Ozdobić bakaliami, migdałami, kawałkami mango i kokosa.

dzien-pieczenia-margarybakasia
Tekst: Ola Przegorzalska/Miasto Kobiet, artykuł sponsorowany przez markę KASIA

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach