Najsmaczniejsze potrawy wielkanocne – sprawdź listę
Sprawdź, jakich potraw nie może zabraknąć w te święta
Przed świętami czeka nas wiele obowiązków, dlatego warto już wcześniej sporządzić wielkanocną listę potraw. Na polskich stołach przeważnie goszczą tradycyjne potrawy, jednak w tym roku warto urozmaicić niektóre dania. Sprawdź, jakich potraw nie może zabraknąć w te święta
Jajka z rzeżuchą
Czym byłyby święta bez polskich jajek? Jedną z naszych propozycji są ugotowane na twardo jajka rzeżuchą. Można ją zasiać nawet 2 tygodnie przed Wielkanocą i świeżą posypać przygotowane jajka. Do zrobienia farszu wystarczy wydrążyć żółtko, pokroić szynkę w drobną kostkę i wymieszać z musztardą oraz Majonezem Dekoracyjnym Winiary. Jaja wielkanocne można położyć na liściach sałaty i ozdobić rzeżuchą.
Schab pieczony
Schab to mięso bardzo często pojawiające się na polskich stołach w formie kotletów smażonych, jednak w te święta warto uraczyć gości bardziej wykwintnym daniem. Podstawą udanego schabu są przyprawy. Należy go wcześniej natrzeć na przykład Przyprawą do mięs WINIARY, miodem, roztartym ząbkiem czosnku i cynamonem. Tak zamarynowane mięso obkładamy plasterkami cytryny i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia, zanim przyjdą goście, pieczemy mięso około godziny pod przykryciem. Pysznie smakuje polane sosem grzybowym.
Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym
Ruloniki z szynki bardzo szybko znikają ze stołu wielkanocnego. Nic dziwnego: są smaczne, lekko pikantne i stanowią doskonałą przekąskę przed głównym daniem. Jak je wykonać? Najważniejsze jest odpowiednie połączenie składników nadzienia. Powinny się w nim znaleźć seler, jabłko oraz Sos chrzanowy WINIARY. Całość wystarczy zawinąć w plastry szynki i polać sosem chrzanowym wymieszanym z jogurtem. Niezwykle prosty i pyszny przepis!
Sałatka wielkanocna
Potrawy wielkanocne w większości zawierają jajka, dlatego również w sałatce wielkanocnej nie może ich zabraknąć. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć pyszne i sycące danie. Do przygotowania sałatki wystarczą jedynie jajka ugotowane na twardo, ogórek konserwowy, szynka konserwowa, szczypiorek posiekany oraz sos chrzanowy. Warto pamiętać, że sałatka najlepiej smakuje podawana od razu po przygotowaniu.
Biała kiełbasa zapiekana w żurku
Pora na główne danie mięsne! Pieczona kiełbasa i żurek są idealnym połączeniem, które szczególnie dobrze smakuje podczas świąt wielkanocnych. Tym razem pierwsze skrzypce gra w całości podana biała kiełbasa. W naczyniu żaroodpornym polewamy ją żurkiem, dodajemy cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, a następnie pieczemy. Najlepiej smakuje podawana na ciepło z chlebem.
Jajka po szkocku
Potrawa, która mylnie przywodzi na myśl szkockie pochodzenie (tak naprawdę to danie wywodzące się z Londynu), na dobre zagościła na polskich stołach, szczególnie w okresie świąt wielkanocnych. Wbrew pozorom przygotowanie jajek po szkocku nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy wyrobić mięso z surowym jajkiem i musztardą, spłaszczyć je na placki i zawinąć w nie jajka na twardo oprószone mąką. Tak przygotowane roladki panierujemy w jajku i bułce tartej oraz smażymy na oleju na złoty kolor.