Najnowsze trendy na Twoim stole – wybieramy talerze deserowe
Zbyt duży wybór cię przytłacza?

Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze talerzy deserowych / RealAKP / Pixabay
Talerze deserowe są na ogół częścią zastawy stołowej, ale można też kupić je samodzielnie. Jeśli zdecydujemy się na taki krok, mamy bardzo duże pole do popisu i… mały kłopot, bo wybór jest ogromy. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze talerzy deserowych.
Talerze deserowe – kształt
Jeszcze do niedawna uważano, że talerze powinny być okrągłe. Innych się nie widywało. Wyjątkiem były duże, owalne półmiski. Dziś sztuka użytkowa udowodniła nam, że kwadratowy talerz, to też talerz, tym samym stawiając nas przed dylematem: jaki kształt talerzy deserowych wybrać.
Kwadratowe talerze zwracają uwagę nie tylko oryginalnym kształtem. W ich przypadku możemy liczyć na minimalnie większą powierzchnię. Przyda się, jeśli lubimy oprócz deserów układać na talerzach okazałe dekoracje. Z drugiej strony takie talerze zajmują minimalnie więcej miejsca. Jeśli lubimy podawać desery na niedużym stoliku kawowym, np. na tarasie czy balkonie, lepiej postawić na okrągłe talerze. Okrągłe talerze to niemal naturalny wybór w przypadku okrągłego stołu.
Projektanci zastawy stołowej lubią popuszczać wodze fantazji, dlatego, jeśli dobrze poszukamy, znajdziemy talerze deserowe eliptyczne (do kupienia np. tu: https://www.pucharydeserowe.pl/oferta/talerze-deserowe),w kształcie trójkąta bądź nieregularnego trapezu. To dobry wybór, jeśli stawiamy na nieszablonowość i lubimy awangardowe wnętrza.
Talerze deserowe – materiał
Nie wszystkie talerze zrobione są z tego samego materiału. Ich jakość ma wpływ na cenę, ale też na trwałość naczynia. Dlatego warto zastanowić się, czy faktycznie potrzebujemy delikatnej porcelany w domu, w którym mieszkają małe dzieci.
Za najbardziej uniwersalne i wytrzymałe uchodzą talerze szklane. Robi się je z hartowanego szkła i w zależności od potrzeb barwi na określony kolor. Można spotkać też talerze szklane w wersji przezroczystej. Największą dekoracją talerzy szklanych jest faktura – nie zawsze są gładkie, często talerze deserowe szklane przypominają misterną koronkę. Można myć je w zmywarce.
Przeciwieństwem odpornych prawie na wszystko talerzy szklanych są talerze porcelanowe. Te niestety są bardzo delikatne i podatne na stłuczenia. Na pewno nie nadają się dla dzieci. Porcelana uchodzi za materiał luksusowy, talerze deserowe z porcelany to małe dzieła sztuki, czasem nawet są ręcznie malowane.
Talerze ceramiczne wydają się kompromisem między szkłem a porcelaną. Produkuje się je z kamionki, fajansu lub porcelitu. Jeśli szukamy solidnych talerzy ceramicznych, najlepiej sprawdzi się kamionka. Są stosunkowo ciężkie i grube, niezastąpione do deserów podawanych na ciepło. Naczynia z fajansu są bardzo delikatne, trzeba się z nimi obchodzić jak z porcelaną. Z kolei porcelit zasługuję na uwagę przede wszystkim ze względu na niską cenę. Talerze deserowe z porcelitu można wymieniać dowolnie często.

Dziś sztuka użytkowa udowodniła nam, że kwadratowy talerz, to też talerz, tym samym stawiając nas przed dylematem: jaki kształt talerzy deserowych wybrać / fot. materiały prasowe
Talerze deserowe – kolor
Zwolennicy stylu boho mogą nie zwracać na niego uwagi, w ich wnętrzach dozwolone jest praktycznie wszystko, a im bardziej kolorowo, tym lepiej. Jednak esteci dbający o spójny wygląd swojego domu powinni zastanowić się, na jakich talerzach chcą podawać desery. Najbardziej uniwersalny jest oczywiście kolor biały, ale warto pokusić się o wprowadzenie do domu trochę więcej barw. Dobrze, jeśli talerze deserowe będą pasowały kolorystycznie do innych domowych dodatków. Powinny też ładnie prezentować się na obrusie.
Warto też przychylnym okiem popatrzyć na talerze deserowe dekorowane. Oryginalne rysunki na środku talerza lub na jego krawędziach potrafią wiele zmienić w aranżacji całego wnętrza. Są też zachętą do jedzenia – każdy chce zobaczyć, co jest pod spodem.
Zobacz też: Talerzyki deserowe – 5 pomysłów na eleganckie podanie tortów, ciast i deserów.