Monday, January 20, 2025
Home / Kuchnia  / Najedzeni Fest! OSTATKI

Najedzeni Fest! OSTATKI

Ostatki na bogato? Najedzeni Fest już w najbliższy weekend

Najedzeni Fest! Ostatki, 26.02, Hotel Forum, g. 11-18, wstęp wolny / fot. Andrzej Banas

Pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! w 2017 roku, pod hasłem „Ostatki”, odbędzie się 26 lutego w dawnych salach balowych Hotelu Forum. Dawniej, najweselej i najhuczniej obchodzono ostatni tydzień karnawału, zwany ostatkami. Gotowano mnóstwo obficie kraszonego tłuszczem jedzenia, kaszy i kapusty ze skwarkami, podawano słoninę, kiełbasy, słodkie racuchy, bliny, pampuchy, pączki i chrust. Nie inaczej będzie 26 lutego, wystawcy przygotują karnawałowe słodkości, pączki, faworki, portugalskie ciasteczka pasteis de nata, chałwy, tłuściutkie na wszelkie możliwe sposoby dania kuchni z całego świata, a winiarze wystrzelą nie jeden korek od szampana

Najedzeni Fest! Ostatki, 26.02, Hotel Forum, g. 11-18, wstęp wolny / fot. Andrzej Banas

Najedzeni Fest! Ostatki, 26.02, Hotel Forum, g. 11-18, wstęp wolny / fot. Andrzej Banas

W ramach NF! Ostatki o godzinie 14.00 w Magazynie Wina (poziom -1 Hotelu Forum), odbędzie się degustacja komentowana win musujących: cavy, prosecco i szampana. Na warsztaty kulinarne dla dzieci z kaszą w roli głównej, zapraszamy w godzinach: 11.30, 13, 14.30, 16, zapisy: mamu.warsztaty@gmail.com.

Wystawcy przygotują karnawałowe słodkości, pączki, faworki, portugalskie ciasteczka pasteis de nata, chałwy, tłuściutkie na wszelkie możliwe sposoby dania kuchni z całego świata, a winiarze wystrzelą nie jeden korek od szampana / fot. Andrzej Banas

Wystawcy przygotują karnawałowe słodkości, pączki, faworki, portugalskie ciasteczka pasteis de nata, chałwy, tłuściutkie na wszelkie możliwe sposoby dania kuchni z całego świata, a winiarze wystrzelą nie jeden korek od szampana / fot. Andrzej Banas

Spotkanie z dobrym jedzeniem zaczynamy już 25 lutego o godzinie 18.00 w Kinie Pod Baranami. W kooperacji z Films For Food pokażemy pełnometrażowy film dokumentalny Pierra Deschamps o René Redzepi, szefie kuchni legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze, „NOMA: MY Perfect STORM”. Po projekcji, przy kieliszku wina i przekąskach, porozmawiamy o gwiazdkach Michelina, menu najlepszych restauracji świata i nietuzinkowych szefach kuchni. Wieczór zakończy kolacja inspirowana filmem, w restauracji Albertina o godzinie 20.00

 

Dołącz do wydarzenia na FB

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ