NAJEDZENI FEST: Na cyku!
Fani słodyczy, wina, holenderskich serów, musztardowych schabikÓW i bibimbapów nie będą zawiedzeni!
W niedzielę 9 kwietnia 2017 r. odbędzie się druga w tym roku edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest (Hotel Forum, ul. Konopnickiej 28, Kraków, godz. 11-18). Przed nami degustacje, warsztaty i spotkanie w kinie
Dzień przed festiwalową rozpustą, o godz. 18 w Kinie Pod Baranami, odbędzie się pokaz specjalny filmu „W obronie jedzenia” opowiadającego o poszukiwaniach Michaela Pollana – autora bestsellerowych książek o jedzeniu oraz aktywisty ruchu slow food, który stara się odpowiedź na najprostsze z możliwych pytań: co jeść? Po seansie o prawdziwym jedzeniu Magda Wójcik porozmawia z Martą Kubacką i Karolem Pytlowskim z Pochlebstwa oraz Maciejem Nawrockim, który zajmuje się dystrybucją śledzi z Bornholmu. Oprócz wspaniałego chleba i śledzi spróbujemy win sprowadzanych przez Wojciecha Lutomskiego.
W niedzielę na pytanie „co zjeść” odpowiedzieć sobie będzie trudno, bo wybór na festiwalowych stoiskach jest spory: udział zapowiedziało ponad 70 wystawców, którzy przygotują dania z różnych zakątków świata. Tradycyjnie już mocno reprezentowana będzie kuchnia azjatycka.
W Curry Point zasmakujecie klasyków kuchni tajskiej curry w trzech odsłonach, Pad Thai i zupy Tom Kha Gai. W Hariprasad Samosa&Curry spróbować będzie można samosów z przeróżnymi nadzieniami. Sushiro poda wyśmienite sushi, do Korei zabierze nas Oriental Spoon, gdzie zjecie tradycyjne bibimbapy, oraz Mandu, które przygotuje świetne pierożki na parze. Przeglądu kuchni różnych azjatyckich krajów szukajcie na stoisku Hurry Curry.
Fast food w wersji slow znajdziecie w Luki Food Truck: polski mielony, marynowany karczek, musztardowy schabik. Do tego polska buła i pyszna cebulka. Prawdziwie slowfoodowe polskie dania poda Gęś w dymie, od kilku edycji jedna z najjaśniejszych gwiazd festiwalu. Wielbicieli polskiej kuchni zachwyci też znakomity salceson od Księcia Salcesonu. Szczęśliwe będą osoby kochające słodycze. Pod jednym dachem znajdziecie tu najlepszą Pawłową w Krakowie, świetne czekolady, francuskie desery i wegańskie przysmaki.
Koneserzy sera powinni odwiedzić co najmniej dwa stoiska: na jednym spróbować będzie można raclette, na drugim zrobić zakupy i wyposażyć lodówkę w kilka rodzajów holenderskich serów. Oprócz tego do domu zabierzecie oliwki, produkty z Portugalii, oliwy, przetwory i wina.
Wielbiciele trunków będą mogli spróbować różnych win, rzemieślniczych cydrów i piw – w końcu temat przewodni tej edycji to „na cyku”. Do tego w trakcie festiwalu będą odbywać się degustacje i warsztaty. Podczas nich będzie można dowiedzieć się więcej na temat śledzi, dobrać wina do potraw na Wielkanoc i posłuchać o kobietach zajmujących się winem podczas seminarium „Kobiecy Pierwiastek Enologii”, poświęconego kobietom, które w znaczący sposób wpłynęły na rozwój światowego winiarstwa oraz skosztować win, które wyszły spod ręki kobiet. Najmłodsi goście nauczą się przygotowywać pasty do kanapek.
Szczegóły i zapisy: najedzenifest.pl.
Wydarzenie na Facebooku
Pokaz dokumentu „W obronie jedzenia” 8 kwietnia Kino Pod Baranami
Warsztaty dla dzieci, tym razem pichcimy smarowidła do kanapek, 9 kwietnia od godz. 11
Seminarium i degustacja win, które stworzyły kobiety, 9 kwietnia Magazyn Wina g. 14
Dobieramy wina do potraw wielkanocnych, degustacja komentowana, 9 kwietnia g. 16, Magazyn Wina