Sunday, February 9, 2025
Home / Kuchnia  / Najedzeni Fest Lokalnie

Najedzeni Fest Lokalnie

Kolejna edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest!, tym razem pod hasłem "Lokalnie".

Do czerwcowej edycji zaproszeni zostali nie tylko producenci i rolnicy, którzy pochodzą z małopolski, ale też ci, którzy pokażą co lokalność znaczy w krajach, z których pochodzą. / fot. Sławek Romek/ Kuchennewariacje.pl

Do czerwcowej edycji zaproszeni zostali nie tylko producenci i rolnicy, którzy pochodzą z małopolski, ale też ci, którzy pokażą co lokalność znaczy w krajach, z których pochodzą. / fot. Sławek Romek/ Kuchennewariacje.pl

22 czerwca odbędzie się piąta edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest!, tym razem pod hasłem „Lokalnie”. Pojęcie lokalności stało się ostatnio nie tylko modne, ale i ważne. Wielu z nas robiąc zakupy poszukuje produktów od małopolskich producentów, ba, lubimy się chwalić „swoim rolnikiem”.

Do czerwcowej edycji zaproszeni zostali nie tylko producenci i rolnicy, którzy pochodzą z małopolski, ale też ci, którzy pokażą co lokalność znaczy w krajach, z których pochodzą. / fot. Sławek Romek/ Kuchennewariacje.pl

Do czerwcowej edycji zaproszeni zostali nie tylko producenci i rolnicy, którzy pochodzą z małopolski, ale też ci, którzy pokażą co lokalność znaczy w krajach, z których pochodzą. / fot. Sławek Romek/ Kuchennewariacje.pl

Postanowiłyśmy hasło „lokalność” pokazać szerzej, rozumiejąc je jako przyczynek do szukania produktów oddających tożsamość regionu, z którego pochodzą, w opozycji do anonimowego jedzenia pochodzącego z wielkich firm, które w każdym zakątku świata smakuje podobnie. Do czerwcowej edycji zaprosiłyśmy nie tylko tych producentów i rolników, którzy pochodzą z naszego regionu, ale też tych, którzy pokażą co lokalność znaczy w krajach, z których pochodzą. Z tradycyjnymi produktami regionalnymi pojawią się Włosi, Turcy, Grecy, Ormianie, Węgrzy. Nie zabraknie też win od małych winnic, starannie dobieranych przez ich dystrybutorów. Pierwszy raz będziemy gościć Naturalistów z ich naturalnymi winami oraz tłocznię Maurera, która od niedawna produkuje także wina owocowe i destylaty.

Goście festiwalu spróbują też potraw przygotowanych przez krakowskich restauratorów. Tegorocznym debiutantem na naszym festiwalu będzie m.in. chleb z Lanckorony, amerykańska piekarnia i cukiernia Massolit Bakery&Café, projekt francuskiego cukernika Pascala Chevriaux – Atelier Cookia, polsko-portugalski duet Rosa del Ventos, poznamy też smak prawdziwych pieczonych kasztanów.

W czasie festiwalu odbędą się warsztaty, wykłady i pokazy na scenie. Dziennikarka kulinarna Aga Kozak i sex coacherka Marta Niedźwiedzka opowiedzą jak delektować się życiem, seksem i jedzeniem, oraz jak seks i jedzenie są ze sobą połączone. To będzie wykład o przyjemnościach. Piotr Klepacki, etnobotanik z Ogrodu Botanicznego w Krakowie oraz Marta Paciej, farmaceutka zainteresowana zielarstwem opiszą jak prawidłowo zbierać, suszyć zioła. Na naszej scenie odbędzie się prawdziwa kulinarna bitwa przygotowana przez ekipę Twojego Kucharza, będzie też można wziąć udział w warsztatach i dowiedzieć się jak w Dworze Sieraków przygotowywane są ślimaki pochodzące z leżących nieopodal Winiar.

Po raz kolejny dawny Hotel Forum będzie gościć zgłodniałych kulinarnych nowości Uczestników

Po raz kolejny dawny Hotel Forum będzie gościć zgłodniałych kulinarnych nowości Uczestników / fot. Sławek Romek/ kuchennewariacje.pl

Festiwal trwać będzie w niedzielę 22 czerwca od godz. 11 do 18 w salach bankietowych Hotelu Forum w Krakowie (ul. Konopnickiej 28). Wstęp wolny.

Najedzeni Fest! Movie przy jedzeniu

Festiwalowi będzie towarzyszył, 21 czerwca , nocny maraton kulinarnych filmów dokumentalnych . W niezwykłych dekoracjach, nieodkrytym miejscu, czyli w dawnych kuchniach Hotelu Forum, pokażemy trzy niezwykłe filmy tematycznie związane z hasłem piątej edycji NF! Lokalnie: „Wtajemniczeni”, reż. Maciej Kowalczuk, Polska, ” Make hummus not war”, reż. Trevor Graham, Australia, „Smakować Północ” („Looking North for a gastronomic revolution”), reż. Pierre Deschamps, Dania.

Po projekcji filmu „Wtajemniczeni” będzie można porozmawiać z reżyserem i dowiedzieć się więcej o bohaterach filmu. Na NF! nie może zabraknąć dobrego jedzenia i picia! Podczas całej nocy, w kinie, będzie można jeść i pić.

Bilety można kupić w barze klubu Forum Przestrzenie, bilet na całą noc kosztuje 25 pln w przedsprzedaży, 30 pln w dniu projekcji.

***

O Festiwalu NF!

Pierwsza, letnia edycja festiwalu, zgromadziła 50 wystawców, a 3000 osób odwiedziło ich stoiska, druga edycja w październiku 2013 przyciągnęła prawie 90 wystawców i 6000 odwiedzających. Rok 2014 rozpoczęła trzecia, zimowa edycja festiwalu poświęconą jedzeniu karnawałowemu. I znów smakosze nie zawiedli, gościliśmy ponad 4000 osób. Impreza odniosła ogromny sukces, szerokim echem odbiła się w mediach ogólnopolskich i lokalnych. W tym roku zaplanowane zostały cztery duże edycje: styczniowa i kwietniowa są już za nami, 22 czerwca Lokalnie, 27 października Wino. Dodatkowo planujemy pokazy filmów o tematyce kulinarnej w przededniu każdej edycji i docelowo trzydniowy festiwal filmów kulinarnych. Jesienne edycje są poszerzone o dodatkową część poświęconą winu i winnicom. Zapraszamy winiarzy z Polski i dystrybutorów wina, aby odwiedzający mieli okazję nie tylko skosztować różnych gatunków win, ale skorzystać z porad i wziąć udział w warsztatach.

Zapraszamy na nasz Facebook: facebook.com/NajedzeniFest oraz stronę internetową najedzenifest.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ