Tuesday, August 3, 2021
Home / Kultura  / Najedzeni Fest! – festiwal kulinarny

Najedzeni Fest! – festiwal kulinarny

Festiwal kulinarny Najedzeni Fest! to pierwsza tego typu inicjatywa w Krakowie. Jej celem jest cykliczne prezentowanie najciekawszych inicjatyw kulinarnych, w tym nowych restauracji i barów, warsztatów gotowania, wykładów.

Najedzeni Fest! - festiwal kulinarny

Najedzeni Fest! - festiwal kulinarny / fot. Staszek Romek / KuchenneWariacje.pl

Festiwal kulinarny Najedzeni Fest! to pierwsza tego typu inicjatywa w Krakowie. Jej celem jest cykliczne prezentowanie najciekawszych inicjatyw kulinarnych, w tym nowych restauracji i barów, warsztatów gotowania, wykładów. Otwarta formuła festiwalu pozwala integrować środowisko, tak, aby krakowska gastronomia tworzyła społeczność, jednocząc gotujących ponad podziałami, a konkurencja znaczyła tylko jedno: dobre jedzenie.

Najedzeni Fest! - festiwal kulinarny

Najedzeni Fest! – festiwal kulinarny / fot. Staszek Romek / KuchenneWariacje.pl

Chcemy zbudować życzliwą i radosną atmosferę sprzyjającą powstawaniu nowych projektów, łączeniu idei i ludzi wokół stołu. Festiwal jest miejscem, w którym pokazujemy jak wielu ludzi pasjonuje się gotowaniem, ile smaków kłębi się nie tylko w restauracjach czy barach, ale w każdej najmniejszej kuchni.

Najedzeni Fest Slow Food

6 kwietnia odbędzie się czwarta edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! pod hasłem Slow Food we współpracy ze Stowarzyszeniem Slow Food Polska. Wśród wystawców znajdzie się grupa producentów rekomendowanych przez to gremium. Kwietniowa edycja będzie świetną okazją, by przed nadchodzącą Wielkanocą napełnić swoją spiżarnię smakołykami: od kiełbasy lisieckiej i krakowskiej suchej od Staszka Mądrego, po wspaniałe sery kozie od Maziejuków i miody pitne z pasieki Jaros. Na stoiskach pojawią się też produkty włoskie i tureckie, w tym najprawdziwsza baklava. Goście festiwalu spróbują też potraw przygotowanych przez krakowskich restauratorów. Tegorocznym debiutantem na naszym festiwalu będzie m.in. uzbecka restauracja Samarkanda.

W czasie festiwalu odbędą się warsztaty, laboratoria i pokazy na scenie. Dowiemy się m.in. jak upiec chleb, przyrządzić pierożki razowe z rybą, zbudujemy domek dla pszczół, profesjonaliści z firmy Consonni wytłumaczą jak przygotować ciasto drożdżowe, a miodosytnicy opowiedzą o rodzajach miodów, także tych pitnych. Będzie też można dowiedzieć się więcej o kawie. Absolwent Le Cordon Bleu zmierzy się z selerem, francuski cukiernik nauczy przygotowywać makaroniki z solonym karmelem, a na deser dowiemy się jak przygotować suflet czekoladowy z gorgonzolą. Szczegóły warsztatów znajdą Państwo w załączniku.

Każdy z uczestników festiwalu będzie mógł zobaczyć pokazy na scenie. Jedną z gwiazd naszego festiwalu będzie szef kuchni w restauracji Ancora, Adam Chrząstowski, który opowie m.in. o tym jak można zastosować lokalne produkty w restauracji. W Ancorze odbędzie się zamykająca festiwal kolacja, podczas której goście spróbują potraw przygotowanych na bazie produktów od producentów – rzemieślników.

Festiwal trwać będzie w niedzielę 6 kwietnia od godz. 11 do 18 w salach bankietowych Hotelu Forum w Krakowie (ul. Konopnickiej 28). Wstęp wolny.

Najedzeni Fest! - festiwal kulinarny / fot. Staszek Romek / KuchenneWariacje.pl

Najedzeni Fest! – festiwal kulinarny / fot. Staszek Romek / KuchenneWariacje.pl

Najedzeni Fest! Movie przy jedzeniu

Festiwalowi będzie towarzyszył, 5 kwietnia, nocny maraton kulinarnych filmów dokumentalnych – Najedzeni Fest! Movie przy jedzeniu, który odbędzie się w Kinie Pod Baranami. Pokażemy cztery filmy: Slow Food Story, Więcej niż miód, Kucharze historii (Cooking History) i Jiro śni o sushi. W trakcie projekcji widzowie wezmą udział w panelu dyskusyjnym nt. slow foodu w Polsce, który poprowadzi Jacek Szklarek (SFP). Startujemy w sobotę 5 kwietnia o godz. 21. Szczegóły pokazów znajdą Państwo w załączniku. Partnerem Najedzeni Fest! Movie przy jedzeniu jest Fundacja Partnerstwo dla Środowiska oraz Kino Pod Baranami.

O Festiwalu

Pierwsza, letnia edycja festiwalu, zgromadziła 50 wystawców, a 3000 osób odwiedziło ich stoiska, druga edycja w październiku 2013 przyciągnęła prawie 90 wystawców i 6000 odwiedzających. Rok 2014 rozpoczęła trzecia, zimowa edycja festiwalu poświęconą jedzeniu karnawałowemu. I znów smakosze nie zawiedli, gościliśmy ponad 4000 osób. Impreza odniosła ogromny sukces, szerokim echem odbiła się w mediach ogólnopolskich i lokalnych. W tym roku zaplanowane zostały cztery duże edycje: styczniowa, już za nami, 6 kwietnia Slow Food, 22 czerwca Lokalnie, 27 października Wino. Dodatkowo planujemy pokazy filmów o tematyce kulinarnej w przededniu każdej edycji i docelowo trzydniowy festiwal filmów kulinarnych. Jesienne edycje są poszerzone o dodatkową część poświęconą winu i winnicom. Zapraszamy winiarzy z Polski i dystrybutorów wina, aby odwiedzający mieli okazję nie tylko skosztować różnych gatunków win, ale skorzystać z porad i wziąć udział w warsztatach.

Zapraszamy na nasz Facebook: www.facebook.com/NajedzeniFest oraz stronę internetową najedzenifest.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach