Home / Styl życia  / Kuchnia  / Najciekawsze smaki kawy w kapsułkach, które musisz wypróbować!

Najciekawsze smaki kawy w kapsułkach, które musisz wypróbować!

Kawa z aromatami drewna, lukrecji i nutą różowego pieprzu oraz czarnej porzeczki. Który smak wybierzesz?

kawa w kapsułkach

Kawa w kapsułkach z nutą prażonego orzecha laskowego i śliwki / fot. materiały prasowe

Producenci kaw są w stanie zamknąć w małej kapsułce wiele aromatów i niepowtarzalną mieszankę smakową. Wystarczy ekspres na kapsułki, aby przekonać się, że jest to świeżo zmielona, hermetycznie zamknięta kawa, dostarczająca naszym zmysłom znakomitych doznań. Kawa w kapsułkach może być tradycyjną kawą espresso, ale na rynku dostępny jest też szeroki wybór kapsułek o innych smakach. Poniżej przedstawiamy najciekawsze z nich!

 

Kawa w kapsułkach z nutą prażonego orzecha laskowego i śliwki

Co pasuje do świeżo zmielonej kawy? Bariści mają co najmniej kilka propozycji. Jedną z nich jest wymieszanie wyjątkowych ziaren kawy pochodzącej z regionu Chiapas w Meksyku z bogatymi nutami prażonego orzecha laskowego i śliwki.

Taka kawa w kapsułkach dostępna jest w ofercie NESCAFÉ® Dolce Gusto® – to kapsułki Grande Mexico, w których zawarte są organiczne ziarna kawy arabika i robusta, dojrzewające w Meksyku w stanie Chiapas. Arabika jest kawą wysokiej jakości, lekko kwaskowatą, która urzeka głębią smaku i niezwykłym aromatem. Robusta z kolei jest zdecydowanie ostrzejsza niż arabika, bardziej gorzka, o cierpkim smaku, ale też o wyższej zawartości kofeiny.

Kawa w kapsułkach z nutami miodu, gorzkiej czekolady i słodu

Kolejnym przykładem kawy o oryginalnym smaku jest połączenie ziaren arabiki z nutami miodu, gorzkiej, wysokiej jakości czekolady i słodu. Kawa arabika może pochodzić z różnych regionów świata. Dodane do niej miód, czekolada i słód tworzą mieszankę, której nie sposób się oprzeć. Z takiej kawy szybko przygotujemy napój o zbalansowanym smaku z oryginalnymi nutami.

Kawa w kapsułkach z aromatami drewna, lukrecji i nutą różowego pieprzu oraz czarnej porzeczki

Zapach drewna, pieprzu, nutka lukrecji i porzeczki idealnie pasują do arabki znajdującej się w kapsułkach. Wystarczy wykorzystać ekspres na kapsułki, aby wydobyć z tej szczególnej kompozycji wszystkie walory. Bazę aromatu znajdującego się w tym niewielkim opakowaniu stanowią wyjątkowe ziarna arabiki uprawianej w prowincji Cajamarca w Peru. Kawa arabika połączona z aromatami drewna, lukrecji i delikatną nutą różowego pieprzu, przełamana kwaskowatą nutą pączków czarnej porzeczki, z pewnością przyniesie nam wyjątkowe doznania zmysłowe.

Kawa w kapsułkach z nutami prażonych migdałów, gałki muszkatołowej i jęczmienia

Arabika jest bazą dla wielu rodzajów kaw w kapsułkach. Można ją połączyć np. z subtelnymi nutami prażonych migdałów, gałką muszkatołową dodającą ostrości oraz z jęczmieniem. Taka kompozycja znajduje się w serii kaw organicznych NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Ekspres na kapsułki wydobędzie z niej doskonały smak ziaren arabiki uprawianej na stromych zboczach gór Sierra Nevada w Kolumbii.

Wszystkie powyższe kawy w kapsułkach są wyjątkowe i zupełnie inne od tradycyjnej espresso ze 100-procentowej arabiki. Dzięki odpowiedniemu klimatowi oraz specjalnej opiece plantatorów, kawy organiczne mają unikatowy smak i aromat. Warto ich spróbować i poznać odmienne oblicze kawy!

źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach