Na katar ci zupa!
W czasie choroby powinniśmy zadbać zwłaszcza o swoją dietę. Poznaj przepis na zdrowotną zupę!
Koniec września to jednocześnie początek jesieni, pory roku, podczas której Polacy najczęściej chorują na przeziębienie i grypę. Co zrobić, aby poradzić sobie z dolegliwościami wywołanym przez wirusy, rotawirusy i koronawirusy? Po jakie naturalne składniki warto sięgnąć, aby uniknąć zachorowania? Eksperci radzą jak poradzić sobie w okresie jesienno– zimowym, by wspomóc układ immunologiczny i skutecznie ustrzec się przed infekcjami
Nagły spadek temperatur, częste deszcze i zimny wiatr wpływają na obniżenie odporności organizmu. Dodatkowo długie godziny pracy, niedosypianie, przemęczenie, stres również negatywnie oddziałują na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Okres jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań. Przestrzegając jednak kilku zasad można znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji – mówi Lekarz Medycyny Katarzyna Jańska. Najlepszą i najskuteczniejszą obroną przed wszelkimi infekcjami, jest odpowiednie wspomaganie naszego organizmu poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę – dodaje doktor Jańska.
To, co dodatkowo wpływa na skuteczność zapobiegania infekcjom to przede wszystkim odpowiednia ilość snu, czyli minimum 8 godzin na dobę, aktywność fizyczna oraz maksymalne ograniczenie sytuacji, które generują stres. Rady bardzo cenne, ale, jak zwykle, trudne do spełnienia. Na szczęście pozostaje jeszcze najważniejszy aspekt, czyli dieta, która dostarczy nam odpowiednich składników odżywczych.
Jesienią należy szczególnie zwrócić uwagę, aby w naszym jadłospisie pojawiły się przeciwutleniacze oraz kluczowe dla odporności składniki odżywcze: pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina A oraz witaminy z grupy B, cynk, selen, żelazo i magnez. Bardzo ważnym aspektem jest również odpowiedni poziom flory bakteryjnej w jelitach, ponieważ jej niedobór może zapoczątkować rozwój stanu zapalnego, co wiąże się z osłabieniem odporności. W rezultacie, może to doprowadzić do szybszego „wtargnięcia” do organizmu wirusów i bakterii. Jednym z elementów odpowiadających za utrzymanie właściwego poziomu flory bakteryjnej w jelitach jest lekkostrawna dieta – podpowiada Monika Honory, Specjalista ds. holistycznego żywienia. Przykładem łatwo przyswajalnych, a zarazem sycących posiłków są zupy. Stanowią one idealne rozwiązanie dla wzmocnienia układu immunologicznego w okresach jesienno-zimowych. Składnikami zupy mogą być wszystkie wartościowe dla organizmu produkty: marchewki, pietruszka, seler, dynia – każdy wariant czy z dodatkiem imbiru, czy też chili lub pestkami, orzechami, dostarczy naszemu organizmowi potrzebne składniki odżywcze – przeciwutleniacze, witaminę A, selen i cynk. Dodatkowo, zupa świetnie rozgrzewa cały organizm i wspomaga metabolizm – dodaje Monika Honory, autorka programu „Przemian”.
Zamiast sięgać po tabletki czy inne produkty leczące objawy przeziębienia i grypy, warto wybrać naturalne sposoby wzmocnienia organizmu, takie jak rozgrzewająca zupa autorstwa Moniki Honory, która dzięki odpowiednio skomponowanym składnikom ma właściwości przeciwbakteryjne. Jak ją przygotować?
SKŁADNIKI
2l wywaru rosołowego
3 ząbki czosnku
Pół łyżeczki imbiru
15 dag chrzanu
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule
5 ziemniaków
2 marchewki
30 dag surowej białej kiełbasy
3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki majeranku
Szczypta soli himalajskiej i pieprzu Cayenne
PRZYGOTOWANIE
Wywar rosołowy rozlewamy do dwóch garnków. Do jednego z nich dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na małym ogniu. Gdy kiełbasa będzie miękka, trzeba wyjąć ją z garnka i pokroić w kostkę. Do drugiego garnka z wywarem wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Gdy będą już miękkie, łączymy zawartość obu garnków, przyprawiamy pieprzem i solą himalajską, mieszamy i gotujemy przez następnych 5 minut. Na końcu możemy dodać śmietanę lub jogurt naturalny. Gdy zupa będzie już na talerzu, dodajemy świeżą pietruszkę i zjadamy ze smakiem!
jan 4 grudnia, 2016
Rozgrzewający rosół to świetny pomysł na zimne dni. Ja nie zawsze mam czas na to żeby gotować wywar na mięsie, ale bulion drobiowy Krakus to świetne rozwiązanie. Nie zawiera żadnych polepszaczy ani konserwantów. Dzięki niemu gotuję sprytnie i zdrowo.
magier 10 grudnia, 2016
Również przekonałem się do gotowego bulionu po tym jak przeczytałem skład Krakusa. Ja najczęściej wybieram ten warzywny, ale drobiowy też jest smaczny. Co kto lubi.