Friday, December 3, 2021
Home / Kuchnia  / Musli

Musli

Przepis na musli prażone w piekarniku ucieszy zwolenników zdrowego jedzenia, kuchni wegetariańskiej i liczenia kalorii

musli piekarnik

musli piekarnik

musli piekarnik

Przepis na musli prażone w piekarniku ucieszy zwolenników zdrowego jedzenia, kuchni wegetariańskiej i liczenia kalorii, fot. Łukasz Klimek

Przepis na musli prażone w piekarniku ucieszy zwolenników zdrowego jedzenia, kuchni wegetariańskiej i liczenia kalorii

Uwielbiasz zdrową żywność, a batonik musli to nieodzowny przyjaciel Twojej torebki? W takim razie ucieszy Cię nasz nowy przepis – ciepły, zdrowy i pyszny oraz, co ważne dla zwolenników odchudzania: ma bardzo mało kalorii!

Składniki:
50 dkg płatków owsianych górskich
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2  łyżki miodu
Wg uznania można użyć także ziaren słonecznika, dyni, płatków migdałowych, orzechów laskowych, włoskich

Piekarnik rozgrzać do 160°. Płatki owsiane rozłożyć równo na blasze, na to wylać oliwę i miód. Następnie dodać sypkie składniki (można je wcześniej rozdrobnić) i wszystko dokładnie wymieszać. Piec ok. 20-30 min co jakiś czas mieszając, aby składniki równomiernie się opiekły.

Do upieczonego musli dodać sporą ilość żurawiny kandyzowanej, oraz według własnych upodobań wiórki kokosowe, daktyle lub inne owoce. Póki wszystko jest jeszcze gorące dodać płynny miód do smaku. Serwować z jogurtem lub mlekiem.

Oceń artykuł
2 komentarze
  • Avatar
    Juanita 31 października, 2011

    Wyszło rewelacyjnie 🙂 Fantastyczny przepis! Na pewno będę do niego wracać. Na co dzień jednak nie ma czasu na takie domowe mieszanki 🙁 Zawsze mam w zanadrzu jakieś gotowe mieszanki na czarną godzinę. Obecnie rozsmakowałam się w pełnoziarnistych płatkach Obsta „Sonatina” -smakują jak domowe 🙂 No i mają w swoim składzie otręby, co rzadko się zdarza w sklepowych mieszankach. Wielki plus również za sporą ilość owocowych dodatków.

  • Avatar
    Ania 24 listopada, 2012

    jak długo mozna przechowywac takie musli wlasnej produkcji????

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach