Wednesday, August 4, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Muffiny z jagodami – idealny deser na letnie popołudnie

Muffiny z jagodami – idealny deser na letnie popołudnie

Pyszne, puszyste, a na dodatek bajecznie proste. Za to właśnie uwielbiamy muffiny. Choć można je wypełnić nadzieniem, jakie tylko sobie wymarzymy, najlepiej smakują z owocami.

Muffiny z jagodami/ fot.materiał prasowy

Pyszne, puszyste, a na dodatek bajecznie proste. Za to właśnie uwielbiamy muffiny. Choć można je wypełnić nadzieniem, jakie tylko sobie wymarzymy, najlepiej smakują z owocami.

Muffiny z jagodami to kompozycja idealna. Fantastycznie smakują, jako dodatek do kawy i herbaty, w sam raz nadają się na lekki deser i podwieczorek. Muffiny z jagodami z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagającego łasucha.

Muffiny z jagodami/ fot.materiał prasowy

Składniki:

– 150 g masła

– 1 szklanka cukru

– 3 łyżki Otrąb Owsianych Wysokobłonnikowych Kupiec

– 1/2 szklanki + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Kupiec

– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/lub 2 łyżki cukru wanilinowego

– 3 malutkie lub 2 bardzo duże jajka

– 1/3 szklanki mąki pszennej

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 100 g jagód mrożonych lub świeżych

Przygotowanie:

Masło roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną Kupiec, ekstrakt z wanilii (lub cukier wanilinowy), szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Gdy masa troszkę przestygnie dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie mieszać. Do gęstej i błyszczącej masy dodać przesianą mąkę pszenną, otręby owsiane Kupiec i proszek do pieczenia. Mieszać przez około 1 minutę. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, każdą posypać jagodami. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce i ostudzić.

Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach