Muffinki z mąki ryżowej z żurawiną
Kto ma ochotę na pyszną zdrową przekąskę wciągu dnia? Ring the belly ma świetny pomysł.
Mąka ryżowa, tak często używana w kuchni japońskiej, to doskonały zamiennik mąki pszennej. Dodatkowo, można ją śmiało zrobić w domu miksując zwykły ryż. Co więcej, robiąc domową mąkę z ryżu brązowego mamy pewność, że dzięki swojej pełnoziarnistości, zachowa cenne wartości odżywcze.
A żurawina? Chyba nie musze tłumaczyć jak zbawienne ma właściwości.
MUFFINKI Z MĄKI RYŻOWEJ Z ŻURAWINĄ
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– 150 gr mąki ryżowej
– 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
– łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka cynamonu
– pół szklanki cukru brązowego
– 50ml śmietany 18%
– garść suszonej żurawiny
JAK PRZYGOTOWAĆ MUFFINKI?
Przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia oraz cynamon wraz z cukrem. Dodaj smietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. Wbij całe jaja i zmiksuj. Dodaj żurawinę i delikatnie połącz z masą. Przełóż ciasto do foremek na muf finy i piecz około 30minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Do tej formy muf finów polecam opcję termo obiegu.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Poznaj letnie przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly
Blog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, gdzie pojawiają się ciekawe przepisy. Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com