Muffinki z czereśniami jagodami
Masz ochotę na coś pysznego? Upiecz muffiny! Proste, wilgotne, błyskawiczne, z letnimi owocami w środku. Idealne na podwieczorek, górską wędrówkę, piknik za miastem.

Muffinki z czereśniami i jagodami / fot. Gry Kuchenne
Masz ochotę na coś pysznego? Upiecz muffiny! Proste, wilgotne, błyskawiczne, z letnimi owocami w środku. Idealne na deser, przekąskę, słodkie śniadanie, podwieczorek, górską wędrówkę, piknik za miastem i beztroskie plażowanie. Ponieważ muffinki to jeden z wypieków, z którymi poradzi sobie naprawdę każdy, nie musisz być mistrzem piekarnika, żeby je wyczarować. Smakowite ciasto i wielka frajda dla dużych, i małych łasuchów. Do dzieła!
MUFFINKI Z CZEREŚNIAMI I JAGODAMI
Składniki na 10 muffinek
– 1 szklanka mąki
– 160 g masła (u nas więcej)
– ½ szklanki cukru brązowego
– 2 jajka
– Mleko – 5 łyżek
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki syropu waniliowego / kilka kropli aromatu do pieczenia
– Dwie garście czereśni, kilka łyżek jagód albo inne owoce, które nam pasują
Wykonanie
1. Mieszamy razem mąkę i proszek do pieczenia
2. Mikserem ucieramy w misce masło z cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy po kolei jajka, syrop lub aromat waniliowy i mleko.
3. Łączymy mąkę z masą mieszając na gładko łyżką.
4. Dodajemy umyte i pozbawione pestek owoce i mieszamy delikatnie, żeby ich nie pognieść.
5. Wyścielamy foremki do muffinów papilotkami i nakładamy do każdej po sporej porcji ciasta.
6. Pieczemy na 190 stopni około 25 minut. (Aż wbity w nie patyczek będzie suchy, a góra złota i rumiana.)
7. Po upieczeniu studzimy na kratce lub w foremce do góry nogami. A potem jemy, ile tylko mamy ochotę.
Smacznego!
***
„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.
Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.
Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.
Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.