Muffinki na ostro z żółtym serem
Moda na muffinki trwa. Ich wielbiciele przygotowują je w różnych wariantach. Popularne są w wersji na słodko oraz wytrawnej. Dziś przedstawiamy przepis na aromatyczne i pyszne muffinki z żółtym serem.

Muffinki na ostro z żółtym serem / fot. fotolia
Moda na muffinki trwa. Ich wielbiciele przygotowują je w różnych wariantach. Popularne są w wersji na słodko oraz wytrawnej. Dziś przedstawiamy przepis na aromatyczne i pyszne muffinki z żółtym serem. Doskonałe jako przekąska w pracy lub szkole, do przegryzienia między posiłkami – świetne na gorąco i na zimno.
Historia pierwszych muffinek sięga wiktoriańskiej Anglii. Jak głosi legenda wypiekła je służba z pozostałości starego chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasta oraz ugotowanych i zgniecionych ziemniaków. Te trzy składniki łączono w całość lepiąc ciasto, a następnie smażono na dużej tafli. Tym sposobem muffinki wychodziły miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. – Muffiny szybko zyskały sławę wśród klasy wyższej, stały się również popularne w Ameryce. Amerykanie zaczęli je piec w pojedynczych foremkach, tak by kształtem przypominały malutkie ciasta. Zaś sama struktura ciasta posiadała rzadszą konsystencję niż angielska. Muffiniki z żółtym serem mają oryginalny smak i są doskonałe jako sycąca przegryzka. Do ich przygotowania najlepiej użyć żółtego sera Gouda MSM Mońki, który po obróbce termicznej dobrze się topi i ciągnie – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskie w Mońkach.
Muffinki z żółtym serem (składniki na około 10 sztuk):
– 250 g mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 150 g sera żółtego np. Gouda MSM Mońki w bloku, startego na tarce o grubych oczkach
– 75 ml oleju
– 220 ml jogurtu naturalnego
– 2 jajka
– pół łyżeczki soli
– pieprz, papryka ostra lub chilli
– świeże lub suszone zioła, np. natka pietruszki i zioła prowansalskie
Dodatkowo:
– 30 g sera żółtego np. Gouda MSM Mońki w bloku, na wierzch muffinek
– papryka w proszku do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość następnie wymieszać mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC i piec muffinki przez około 20 – 25 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy są już gotowe). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Dobra rada: Aby muffiny następnego dnia były smaczne i świeże wystarczy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykryć lnianą ściereczką. Nie chowamy ich do lodówki, tylko pozostawiamy w temperaturze pokojowej. (źródło: materiał prasowy)