Moussaka wegetariańska
Dzisiaj greckie klimaty. Ring the belly proponuje wegetariańską moussakę. Duże wyzwanie i jeszcze większa satysfakcja.

Wegetariańska moussaka / fot. Ringthebelly.com
Uwielbiam potrawy proste, szybkie i łatwe. Dlatego staram się łączyć składniki nadające się do jedzenia na surowo. Nie ukrywam, że często wyręczam się wszystko robiącym robotem kuchennym. Znając moussake z kreteńskich wojaży, nie sądziłam, że Grecy porwą się na danie, którego przygotowanie zajmuje ponad godzinę, a w ruch idzie cały zestaw garnków. Ilość składników wegetariańskiej moussaki pozwalał mi jednak przypuszczać, że nie będzie to trywialna przebieżka. Bilans zysków i strat: bolące plecy, danie na dwa dni i niewyobrażalnie rozkoszny smak.
MOUSSAKA WEGETARIAŃSKA
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– 2 bakłażany,
– 4 średnie ziemniaki
– paczka liściastego szpinaku
– 2 małe cebule
– puszka krojonych pomidorów
– cztery małe ząbki czosnku
– trzy łyżki mąki z amarantusa
– trzy łyżki oleju kokosowego
– pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano, duża łyżka cynamonu, sól
– pół szklanki mleka sojowego lub ryżowego
– 150 g fety light (opcjonalnie)
– trzy łyżki soku z cytryny
Umyj bakłażany i pokrój je w plastry. Posól i odstaw do czasu, aż przygotujesz całą resztę. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plastry, odstaw na bok. Obierz cebulę i pokrój w cienkie listki, wrzuć na rozgrzaną patelnię i zeszklij. Dodaj dwa ząbki pokrojonego czosnku i wrzuć pomidory. Przypraw tymiankiem, oregano, a następnie duś na małym ogniu przed około 10 minut. Bakłażany czekające w kolejce podsmaż na patelni. Gdy osiągną charakterystyczną dla nich miękkość i brunatny kolor odłóż do talerza lub miski.
Teraz czas na szpinak. Dokładnie go wypłucz i włóż do małego rondelka. Pamiętaj, że szpinak pod wpływem ciepła zmniejsza swoją objętość kilkunastokrotnie. Gdy szpinak osiągnie taki właśnie stan, dodaj dwa ząbki czosnku, sól, pieprz i duś przez około 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Wyłóż na patelnię plasterki ziemniaków, posól i smaż, aż uzyskają brązowe rąbki. Wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego. Na patelni rozpuść olej kokosowy, zmniejsz ogień do minimum, dodaj mąkę i mieszaj cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Zwiększ ogień i nieustannie mieszając wlej przygotowane wcześniej mleko. Mieszaj do uzyskania gęstego sosu. Dopraw gałką, cynamonem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ułożone w naczyniu ziemniaki polej sosem à la beszamelowym. Na tym połóż bakłażany w pomidorach, szpinak, a całość przykryj serem feta. Piecz w piekarniku około30 minut, najlepiej bez przykrycia.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Poznaj wiosenne przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly Blog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, gdzie pojawiają się ciekawe przepisy. Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com