Sunday, April 20, 2025
Home / Styl życia  / Dom  / Mole spożywcze – jak wyglądają i jak się ich pozbyć?

Mole spożywcze – jak wyglądają i jak się ich pozbyć?

Te szkodniki mogą zdemolować twoją spiżarnię

co to mole spożywcze 

Co to mole spożywcze? / fot. Adobe Stock

Mole spożywcze – co to? Te niewielkie owady potrafią zniszczyć zapasy żywności w naszych domach. Omacnica spichrzanka, inaczej mol spożywczy, często niepozorny, może jednak stać się prawdziwym utrapieniem. Jak rozpoznać mole spożywcze? Skąd się biorą? No i najważniejsze – jak pozbyć się tych szkodników? Po przeczytaniu tego artykułu, mole spożywcze nie będą cię już trapić.

Jak wyglądają mole spożywcze?

Mole spożywcze – jak wyglądają? To niewielkie, szarobrunatne motyle o długości ciała wynoszącej około 8-10 mm. Mają charakterystyczne skrzydła — przednia ich część jest ciemniejsza, a tylna jaśniejsza, co ułatwia rozpoznanie szkodników, jakimi są mole spożywcze. Jak wyglądają ich larwy? Larwy moli spożywczych są białawe lub lekko żółtawe, mierzą około 12 mm długości. Są szczególnie niebezpieczne, ponieważ to one odpowiadają za największe szkody w naszej spiżarni. Zwykle można z łatwością rozpoznać produkty zainfekowane przez larwy. Jak wyglądają? Mole spożywcze drążą tunele, zanieczyszczając produkty spożywcze odchodami i pajęczynowymi nitkami. Jeśli więc zauważyłaś w swoim makaronie, ryżu, czy innym suchym produkcie charakterystyczne, białe pajęczynki, lub co gorsza – larwy, możesz mieć pewność, że natknęłaś się na mole. Jak wyglądają mole spożywcze? Zdjęcia poniżej.

Mole spożywcze – jak się pozbyć. Domowe sposoby

Mole spożywcze i ich larwy

Lole spożywcze – jak się pozbyć / fot. Adobe Stock

 

Jak zwalczyć mole spożywcze? W sklepach roi się od przeróżnych preparatów przeciw szkodnikom takim jak mole spożywcze. Jak się ich pozbyć chemią? Najskuteczniejsze wydają się pułapki, które rozwiesza się w kuchni.

Do tych pułapek przyklejają się mole, co uniemożliwia im dalsze rozmnażanie się. Należy pamiętać, że pułapki muszą wisieć w kuchni aż do wyklucia się ostatniej larwy – żeby złapały się wszystkie mole spożywcze.

Jak się pozbyć (domowe sposoby) larw moli? Najlepiej użyć wody z dużą ilością octu i dokładnie przetrzeć wszystkie szafki, a także wszystkie miejsca, gdzie widzieliśmy larwy (sufit, podłoga, wierzch szafek, inne miejsca). Ocet skutecznie niszczy larwy i odstrasza mole spożywcze. Jak zwalczyć je, gdy już się wylęgną? Zaleca się stosowanie naturalnych odstraszaczy, takich jak liście laurowe, goździki czy lawenda, które można umieścić w szafkach.

Proaktywnie, należy tez zabezpieczać swoje produkty – wtedy mole nie będą miały czym się żywić, co zmusi je do zmiany lokum.

Ważne, aby nie trzymać produktów sypkich w oryginalnych opakowaniach, lecz przechowywać je w szczelnych, szklanych lub metalowych pojemnikach. Mole spożywcze często pojawiają się w naszych domach wraz z produktami, które kupujemy w sklepie. Jeśli paczka mąki lub kaszy była wcześniej nieszczelna albo nie była prawidłowo przechowywana, owady te mogły złożyć w niej jaja. Inne drogi, którymi mole mogą dostać się do kuchni, to otwarte okna lub wentylacja. Lubią ciepłe i wilgotne miejsca, dlatego kuchnia staje się dla nich idealnym miejscem do życia.

Widzę larwę!

Gdy mole spożywcze zalęgną się w twojej kuchni, najlepszą praktyką jest dokładne sprawdzenie wszelkich produktów, do których mogły wkraść się larwy. Odwiedziny tych szkodników mogą zmusić cię do wyrzucenia dużej części zapasów. Czasem jednak jest to jedyne dobre rozwiązanie. Produkty, w których zalęgły się larwy, są już zanieczyszczone i nie powinno się ich spożywać. Dodatkowo, te larwy wkrótce się wylęgną, a dorosłe osobniki będą dalej się mnożyć. Mole spożywcze najczęściej zalegają się w produktach bogatych w skrobię i cukry, czyli w takich, które mają długi okres przydatności do spożycia i są suche. 

  • Mąka i kasze – mole uwielbiają wszystkie rodzaje mąki (pszenna, żytnia, kukurydziana) oraz kasze, takie jak kasza gryczana, jaglana czy jęczmienna.
  • Ryż, makaron i płatki zbożowe – produkty sypkie, które są świetnym pożywieniem dla larw moli.
  • Słodycze i przekąski – cukierki, czekolada, ciastka, a nawet suszone owoce, orzechy czy popcorn są dla moli atrakcyjnym źródłem pożywienia.
  • Sucha karma dla zwierząt – mole często znajdą swoje miejsce również w suchym pokarmie dla psów, kotów czy gryzoni.
  • Przyprawy – papryka, chili, zioła prowansalskie i inne suche przyprawy.
  • Kakao i kawa – choć nie są tak popularne w diecie moli jak inne produkty, czasem mogą być ich siedliskiem.
  •  

Polecamy:

9 porad jak zadbać o rośliny domowe przed zimą

 

Mole spożywcze a ubraniowe

Mole spożywcze a ubraniowe – czym się różnią? To dwa różne gatunki owadów, które mogą zagościć w naszych domach. Mole ubraniowe preferują miejsca, gdzie znajdują się naturalne tkaniny, takie jak wełna, kaszmir czy futro, podczas gdy mole spożywcze atakują produkty spożywcze. Zwykle więc w miejscach, gdzie przechowujemy tkaniny, czyli w okolicach szafy, lub garderoby, napotkamy mole ubraniowe, a spożywcze w okolicy kuchni, lub spiżarni. Jak rozróżnić mole ubraniowe a spożywcze? Różnica leży w wyglądzie. Jak wyglądają mole spożywcze i ubraniowe? Mole ubraniowe są bardziej jednolite kolorystycznie i mają mniejsze skrzydła niż ich spożywcze odpowiedniki. Ważne jest, aby rozpoznać, z jakim typem moli mamy do czynienia, aby skutecznie je zwalczyć. 

 

Zobacz także:

Pułapki turystyczne we Włoszech – na to musisz uważać!

Na co dzień pasjonatka krakowskiego środowiska muzycznego, wokalistka i producentka. Dziennikarstwo ma we krwi, a jak zwykła mawiać, z genami nie wygrasz.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ