Monday, August 2, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Mleko do kawy – tak czy nie?

Mleko do kawy – tak czy nie?

Między zwolennikami picia kawy czarnej i dolewania do niej mleka trwa odwieczny spór o to, która jest smaczniejsza.

Między zwolennikami picia kawy czarnej i dolewania do niej mleka trwa odwieczny spór o to, która jest smaczniejsza. Opinie rozkładają się równo po połowie, a preferencje smakowe zazwyczaj idą w parze z przekonaniem o korzyściach wynikających z picia kawy przygotowanej w ulubiony sposób.

miastokobiet.p

Kwestia pobudzającego działania

Wydaje się, że czarna, niczym nierozcieńczona kawa silniej pobudza niż ta zabielona i pełna dodatków. Jednak stężenie kofeiny w napoju nie zmienia się pod wpływem dolania mleka, chyba że zostawiając miejsce na dodanie go do filiżanki, przygotujemy po prostu mniej kawy. Kofeina natychmiastowo pobudza organizm, pomaga usunąć oznaki zmęczenia oraz rozbudza umysł. Z kolei ciepłe mleko uspokaja, delikatnie rozgrzewa od środka, a pite wieczorem znacząco ułatwia zaśnięcie. Dlatego łącząc te dwa napoje, otrzymujemy kawę o nieco łagodniejszym, mniej pobudzającym działaniu niż czarne jak smoła espresso. Na odczucie mniejszego doładowania energią po wypiciu kawy białej niż po małej czarnej może mieć wpływ także smak. Surowy i intensywny aromat niezabielonego napoju już sam w sobie ma działanie pobudzające. Po dodaniu mleka lub śmietanki, kawa staje się łagodniejsza, kremowa, nieco gęstsza i mniej gorzka. Sposobów podawania kawy z mlekiem jest mnóstwo i łatwo je znaleźć w internecie, na przykład na stronie przepisynakawe.pl

Kaloryczność kawy pitej bez cukru i mleka jest prawie zerowa. Klasycznej wielkości filiżanka samego espresso ma około 5 kcal. Cappuccino z małą ilością mleka, bez cukru, syropu i posypek to tylko 27 kcal. Kubek caffè latte z chudym mlekiem wciąż zawiera niecałe 100 kcal (z tłustym już dwa razy tyle).

Poza tym kawa jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się. Naukowcy nie są zgodni, czy mleko bądź śmietanka wpływają na ich ilość w kawie, czy też nie.

Rozstrzygnięcie, czy lepiej dolewać mleko do kawy czy nie, jest z perspektywy jej miłośnika niemożliwe. Jedno, co na pewno warto zrobić, to zrezygnować z na wskroś syntetycznych wybielaczy do kawy i sztucznych kremowych pianek i zastąpić je chudym, naturalnym mlekiem.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach