Miód z kakao, czyli połączenie właściwości zdrowotnych z pysznym smakiem
Jak znalazł na jesienne chłody
Wszyscy uwielbiamy nietypowe połączenia smakowe, które pozwalają nam czerpać jeszcze większą przyjemność z jedzenia. Niemniej jednak coraz bardziej cenimy sobie produkty żywnościowe, które łączą w sobie niesamowity smak, a także właściwości prozdrowotne. Taki właśnie jest miód z kakao, dzięki któremu nasze posiłki staną się o wiele zdrowsze, a dodatkowo będziemy nimi mogli rozpieszczać nasze kubki smakowe
Miód nie tylko na przeziębienie
Mleko czy herbatę z miodem spożywamy zazwyczaj wtedy, gdy zauważymy u siebie pierwsze objawy przeziębienia lub grypy. Rzeczywiście, właściwości prozdrowotne miodu pozwalają nazywać go naturalnym antybiotykiem, który może okazać się bardzo pomocny w leczeniu drobnych infekcji. Niemniej jednak miód warto wprowadzić do swojej diety na co dzień, a nie tylko jesienią i zimą, gdy chorujemy najczęściej. Pozwala on bowiem łagodzić wrzody żołądka, biegunki, a także przyspiesza gojenie ran. Wspomaga także leczenie wątroby oraz dróg żółciowych. Wbrew pozorom nie trzeba spożywać go zbyt dużo, aby móc cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami miodu.
Miód z kakao ‒ połączenie idealne
Wiadomo już, że miód dobroczynnie wpływa na nasz organizm, niemniej jednak okazuje się, że to właśnie miód z kakao stanowi połączenie wręcz idealne. Wszystko dlatego, że kakao nie tylko dodaje smaku, ale także charakteryzuje się prozdrowotnym działaniem. Przede wszystkim dostarcza nam odpowiednią dawkę magnezu. Pierwiastek ten pomaga radzić sobie ze stresem, zdenerwowaniem czy zmęczeniem. Niedobory magnezu towarzyszą nam przez cały rok, choć oczywiście najbardziej zauważalne są jesienią i zimą. Magnez wspomaga pracę mięśni, a także redukuje ich kurczliwość. Jeśli dostarczamy odpowiednie dawki magnezu do naszego organizmu, to nie towarzyszą nam bolesne skurcze łydek czy ud. Zawarty w kakao magnez zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia, które wbrew pozorom dotyczy nie tylko osoby zapracowane. Warto więc sięgnąć po miód z kakao, aby podać sobie na talerzu zdrowie i dobre samopoczucie.
Pyszne posiłki na co dzień
Miód z dodatkiem kakao można wykorzystać do przygotowywania codziennych posiłków, a w szczególności deserów. Doskonale nadaje się do ciasta, z jego pomocą możemy również przygotować pyszne ciasteczka. Wystarczy polać lody, aby dodać im niesamowitego smaku. Co więcej, miód z kakao możemy dodać do napoju, na przykład herbaty. Ważne, aby miała ona temperaturę pokojową. Wreszcie miód może stanowić element naszego śniadania ‒ wystarczy dodać go do płatków z mlekiem bądź jogurtu.