Friday, February 7, 2025
Home / PARTNER MK  / Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie

Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie

Pożytki płynące z ula

Miód

fot. Freepik

Miód wielokwiatowy uznawany jest za króla miodów, zwany też „miodem tysiąca kwiatów” – pszczoły zbierają nektar w ogrodach, na łąkach i polach, w sadach i lasach z różnych gatunków kwitnących w tym samym czasie roślin. O wyjątkowości tego miodu przesądza fakt, że aby powstał jego kilogram, potrzebnych jest nawet 8 milionów kwiatów

 

Właściwości miodu wielokwiatowego są zróżnicowane i zależą od rodzajów roślin, z jakich został pozyskany nektar, oraz od okresu, w jakim miód powstał. Miód wiosenny ma jasny kolor, subtelny zapach i łagodny smak. Miód letni jest znacznie ciemniejszy, jego zapach i smak są bardziej intensywne.
Zalety miodu wielokwiatowego skupiają się przede wszystkim na jego właściwościach leczniczych, niemniej jednak stanowi on też doskonały substytut słodyczy – jego smak sprawia, że ze wszystkich miodów właśnie wielokwiatowy polecany jest dzieciom najbardziej. Zastosowanie miodu wielokwiatowego zależy od pory zbioru. Wiosenny składa się w dużej mierze z cukrów prostych, które stanowią nieopisane źródło energii w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego oraz korzystnie wpływają na układ krążenia. Miód ten doskonale odżywia mięsień sercowy i przez to zapobiega chorobie wieńcowej oraz miażdżycy, a także wspomaga detoksykację wątroby i funkcjonowanie woreczka żółciowego.

 

Letni z kolei obfituje w dużą ilość biopierwiastków i naturalnych enzymów, które są nieocenione w okresie jesienno-zimowym. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi, ponadto może łagodzić katar sienny i astmę oskrzelową o podłożu alergicznym. Dodatkowo charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, przez co doskonale sprawdzi się przy zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego, oddechowego oraz w chronicznych problemach z odpornością.

 

Niezależnie od pory zbioru miód wielokwiatowy to naturalny i nieoceniony środek na przeziębienie i kaszel. Zaleca się podawać go przy leczeniu grypy i chorób dolnych dróg oddechowych. Uczulonym na pyłki przynosi ulgę i pomaga uodparniać się na alergie. Niestety, cukrzycy nie powinni spożywać miodu wielokwiatowego z uwagi na jego wysoki indeks glikemiczny, o czym należy bezwzględnie pamiętać.
Miód wielokwiatowy jest niskokaloryczny, dlatego może być dodatkiem do naszego codziennego menu oraz stanowić zamiennik cukru w deserach i podczas słodzenia kawy czy herbaty. Włączony do diety staje się strażnikiem naszej odporności. Należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu – miód naturalny powinien być trzymany w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze 8-20 stopni C.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ