Monday, April 28, 2025
Home / Kuchnia  / Miód wczoraj i dziś – czy wiesz wszystko o tym wyjątkowym darze natury?

Miód wczoraj i dziś – czy wiesz wszystko o tym wyjątkowym darze natury?

Czy jest coś, czego jeszcze nie napisano o przysmaku Puchatka?

miod-miasto-kobiet

fot. materiały prasowe

Miód ma bardzo złożony skład chemiczny, który różni się w zależności od jego źródła botanicznego. Od czasów starożytnych był używany zarówno jako żywność, jak i lek. Używanie miodu przez ludzi sięga około 8000 lat, co pokazują obrazy z epoki kamienia. Warto więc poznać bliżej miód i jego znaczenie w dziejach świata, by lepiej uświadomić sobie, jak wielkim jest prezentem od natury dla człowieka

 

  1. Na czym polega wyjątkowość miodu?
  2. Jakimi właściwościami fizycznymi wyróżnia się miód naturalny?
  3. Jak wykorzystuje się miód zgodnie z Ajurwedą?
  4. Jaką rolę pełnił miód w Starożytnej Grecji?
  5.  

Miody pitne z spizarnia.schroniskosmakow.pl to samo zdrowie i rozkosz dla podniebienia. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, co dokładnie kryje się za ich fenomenalnym smakiem i właściwościami dobroczynnymi? Aby to zrozumieć, należy sięgnąć nie tylko do nauk o przyrodzie, ale też do chemii, fizyki i historii.

Na czym polega wyjątkowość miodu?

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat miód został  poddany badaniom laboratoryjnym i klinicznym. Na ich podstawie znalazł swoje stałe miejsce we współczesnej medycynie. Donoszono, że ma działanie hamujące na około 60 gatunków bakterii, jak również na niektóre gatunki grzybów i wirusów. Zdolność antyoksydacyjna miodu jest ważna w wielu stanach chorobowych. Wynika z szerokiej gamy związków, w tym fenoli, peptydów, kwasów organicznych, enzymów i wielu innych. Miód był też stosowany w niektórych problemach żołądkowo-jelitowych, sercowo-naczyniowych, zapalnych i nowotworowych.

Jakimi właściwościami fizycznymi wyróżnia się miód naturalny?

Miód, oprócz wyjątkowego składu i smaku, ma kilka ważnych właściwości. Świeżo ekstrahowany to lepka ciecz, a ta jego lepkość zależy od wielu różnych substancji i dlatego zmienia się wraz z jego składem, a zwłaszcza zawartością wody. Higroskopijność to kolejna właściwość miodu, która opisuje zdolność do wchłaniania i zatrzymywania wilgoci z otoczenia. Każda ta właściwość miodu zmienia się również w zależności od jego pochodzenia i jest  prawdopodobnie spowodowana substancjami koloidalnymi. Natomiast krystalizacja miodu jest wynikiem tworzenia się kryształków glukozy jednowodnej. Ich liczba, kształt, wymiary i jakość zależą od składu miodu i warunków przechowywania. Im niższa ilość wody i wyższa zawartość glukozy w miodzie, tym szybsza krystalizacja.

Jak wykorzystuje się miód zgodnie z Ajurwedą?

Tradycyjnie, zgodnie z tekstami Ajurwedy, miód jest dobrodziejstwem dla człowieka. Podkreślono, że stosowanie go jest bardzo korzystne w leczeniu drażniącego kaszlu. Jest uważany przez ekspertów Ajurwedy za cenny również w kontekście utrzymania zdrowych zębów i dziąseł. Jest też używany od wieków w leczeniu bezsenności, ponieważ zdaniem znawców Ajurwedy ma działanie hipnotyczne. Dodatkowo tradycjonaliści ajurwedyjscy zalecają miód na schorzenia skóry (takie jak rany i oparzenia), bóle i kołatanie serca, wszelkie zaburzenia równowagi płuc i anemię.

Jaką rolę pełnił miód w Starożytnej Grecji?

Oenomel to starożytny grecki napój z miodu i niesfermentowanego soku winogronowego. Czasami stosowano go jako środek na dnę moczanową i zaburzenia nerwowe. Hipokrates, wielki grecki lekarz, zalecał prostą dietę, w której ważną rolę pełnił właśnie miód. Podawał go z octem na ból, albo z mieszanką wody i różnych środków leczniczych na ostrą gorączkę. Wykorzystywał go także do leczenia łysienia, antykoncepcji, gojenia się ran, przeczyszczania, kaszlu i bólu gardła, chorób oczu, miejscowej antyseptyki, czy leczenia blizn.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ