Thursday, January 16, 2025
Home / PARTNER MK  / Miód – rodzaje, właściwości i zastosowanie

Miód – rodzaje, właściwości i zastosowanie

Niezastąpiony w kuchni i apteczce o każdej porze roku

miód na łyżce

fot. Three Shots / Pixabay

Miód to naturalne źródło składników odżywczych, które wpływają m.in. na odporność każdego człowieka. Ten produkt sprawdza się zarówno jako dodatek do herbaty, a także jako świetne remedium na lekkie przeziębienia, jak i ogólne wzmocnienie organizmu. Chcesz poznać najpopularniejsze rodzaje miodu i dowiedzieć się, jak najlepiej go wykorzystać? Oto kilka ciekawych informacji!

 

Związki, które znajdują się w miodzie, to naturalnie przyswajalne połączenia, które są praktycznie natychmiast wchłaniane przez organizm człowieka, a dokładnie przez układ trawienny. Kupując naturalne polskie miody https://pasiekalyson.pl/sklep/ pamiętaj, aby wybierać tylko te pochodzące ze sprawdzonego źródła. Jeśli regularnie będziesz przyjmować nawet niewielkie dawki miodu pszczelego, możesz odczuć pewną poprawę samopoczucia, a także ochronić się przed skutkami ewentualnego przeziębienia.

Polskie miody – rodzaje

Najpopularniejsze odmiany miodu, które są znane w Polsce, to:

 

● miód lipowy,
● miód spadziowy,
● miód akacjowy,
● miód gryczanym
● miód wrzosowy,
● miód wielokwiatowy.

 

Ze względu na dużą różnorodność miodów, okazuje się, iż te dostępne w Polsce charakteryzują się odmienną kolorystyką, strukturą, a nawet smakiem.

Jakie właściwości mają miody?

Miód to naturalny produkt, który ma wiele przydatnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Właściwości zdrowotne miodu to przede wszystkim:

 

● wsparcie leczenia astmy,
● pobudzenie pracy mózgu,
● łagodzenie objawów biegunki,
● wzmocnienie ogólnej odporności organizmu,
● leczenie wrzodów,
● obniżenie ciśnienia krwi,
● szybsze gojenie się ran.

 

Warto dodać, że właściwości lecznicze poszczególnych rodzajów miodu z pasieki mogą być inne. Na ogół miód ma wysoce dobroczynne działanie, dlatego niezależnie od typu warto stosować go w codziennej diecie, a nawet jako popołudniową przekąskę w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia oraz wzmocnienia układu odpornościowego.

 

Co ciekawe, naturalne polskie miody wykazują też właściwości antybiotyczne. Oznacza to, że skutecznie pomagają w pozbywaniu się bakterii z organizmu. Dość istotną rolę w przypadku miodu odgrywa także zawartość olejków eterycznych, kwasów fenolowych oraz flawonoidów. Miód znajduje dzięki temu zastosowanie w leczeniu infekcji bakteryjnych oraz grzybiczych w ramach innowacyjnych kuracji medycyny naturalnej.

Gdzie kupić najlepsze miody w Polsce?

Polska to kraj bogaty w pasieki.  Najlepszy miód z pasieki możesz kupić w miejscu, jakim jest sklep z miodami – Pasieka Łysoń. Wybieraj tylko sprawdzonych dostawców miodu. Będziesz mieć pewność, że słoik z tym przepysznym produktem jest w 100% naturalny i ma w sobie wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Miody, które dostępne są w popularnych sieciach marketów wielobranżowych nie zawsze są naturalne i często zawierają dodatkowe chemiczne ulepszacze.

 

Pamiętaj o tym, zanim zdecydujesz się na zakup słoika miodu – ten od lokalnego właściciela pasieki na pewno będzie najlepszym wyborem. Podsumowując – miód to produkt, który można podawać zarówno dzieciom powyżej 1 roku życia, jak i dorosłym na różne schorzenia, a przede wszystkim na podrażnienia dróg oddechowych i gardła.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ