Sunday, April 20, 2025
Home / Kuchnia  / Międzynarodowe świąteczne przepisy

Międzynarodowe świąteczne przepisy

4 przepisy, które pozwolą w pełni rozsmakować się w magii Świąt, prosto z kuchni Polsat Food Network…

Czekoladowe trufle z chilli Thomasina Miers

4 przepisy, które pozwolą w pełni poczuć magię Świąt, prosto z kuchni Polsat Food Network…

Czekoladowe trufle z chilli Thomasina Miers

Czekoladowe trufle z chilli Thomasina Miers

Czekoladowe trufle z chilli Thomasina Miers

Składniki:

– 1,4 kg ciemnej czekolady (co najmniej 70%)
– 8 goździków, startych
– 2 ususzone papryczki chilli
– 700ml śmietany kremówki
– Kieliszek tequili
– Kilka szczypt soli
– 1 łyżka syropu klonowego
– 50g proszku kakaowego

Przygotowanie: 1. Wysmaruj blaszkę do pieczenia masłem i wyłóż folią spożywczą. 2. Zetrzyj czekoladę lub pokrój na małe kawałki, dzięki czemu czekolada łatwiej się rozpuści. 3. Rozgnieć przyprawy w moździerzu i podgrzej w garnku ze śmietaną i tequilą. 4. Gdy śmietana będzie gorąca (ale nie zagotowana!) dodaj do czekolady w misce i wymieszaj. Jeśli wlejesz zbyt gorącą śmietankę do czekolady, składniki nie połączą się. Dodaj wtedy kilka łyżek zimnej śmietanki aby uratować sytuację. Jeśli czekolada nie rozpuści się całkowicie, umieść miskę nad wrzącą wodą (tzw. kąpiel wodna) i mieszaj energicznie.
5. Wylej miksturę na blaszkę i uderz kilka razy o blat aby upewnić się, że jest dobrze rozprowadzona. Schładzaj w zamrażarce przez godzinę. Przesiej połowę proszku kakaowego do dużej miski. 6. Pokrój czekoladę na kawałki. Obtaczaj w proszku kakaowym. Przechowuj w plastikowej torbie w lodówce lub zamrażalniku.

Pieczony łosoś Siby Siba Mtongana

Pieczony łosoś Siby Siba Mtongana

Pieczony łosoś Siby Siba Mtongana

Składniki:

– 3kg całego łososia, filetowanego, ze skórą
– Sól i pieprz do smaku
– Przyprawa seafood rub
– 3 ząbki czosnku
– 6 łyżek masła
– 3-4 małe cebule, cienko pokrojone
– 1 zielona papryka, drobno pokrojona
– 1 żółta papryka, drobno pokrojona
– 200g pomidorków cherry
– Garść świeżych ziół, np. oregano

Przygotowanie:1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. 2. Połóż połówki ryb na cienkiej folii. Natrzyj czosnkiem i połową masła, posyp przyprawą seafood rub. 3. Wyłóż cebulę, paprykę i pomidorki. Posmaruj resztą masła. Przypraw solą i pieprzem. 4. Zawiń ciasno każdą rybę w folię spożywcza. Umieść w piekarniku i piecz przez około 30 minut. Łosoś powinien być ciągle różowy w środku. 5. Podawaj ciągle zawiniętego w folię.

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • 안전카지노 14 stycznia, 2020

    … [Trackback]

    […] Info on that Topic: miastokobiet.pl/miedzynarodowe-swiateczne-przepisy/ […]

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ