Merkuriusz znów na Rynku w Krakowie!
3 maja ukaże się specjalna edycja pierwszej drukowanej w Polsce gazety – Merkuriusza Polskiego Ordynaryjnego. Unikatowe egzemplarze rozdawane będą na krakowskim rynku po 352 latach od ostatniego wydanego numeru!

Merkuriusz znów w Krakowie / fot. materiał prasowy
3 maja ukaże się specjalna edycja pierwszej drukowanej w Polsce gazety – Merkuriusza Polskiego Ordynaryjnego. Unikatowe egzemplarze rozdawane będą na krakowskim rynku po 352 latach od ostatniego wydanego numeru!
„Merkuriusz Polski Ordynaryjny” to najstarsza polska gazeta wydawana regularnie od 3 stycznia do 22 lipca 1661 roku. Intencją jej redaktorów było dzieje wszystkiego świata zamykać dla informacji pospolitej – profil periodyku krążył wokół spraw publicznych i politycznych, już w pierwszym numerze rozpisywano się o wojnach i traktatach.
Merkuriusz powstawał w Krakowie, redakcją zajmował się przybyły z Włoch Hieronim Pinocci. Hieronim znany jest ze swojej kulturalnej i publicznej działalności – zajmował się handlem, był również oddanym stronnikiem na dworze Króla Jana Kazimierza. Miejsce, w którym mieszkał, na jego cześć nazwane zostało Kamienicą Pinocińską – dziś mieści się tutaj polsko-włoska restauracja Tradycyja, której patronem jest właśnie Pinocci.
Restauracja Tradycyja we współpracy z Instytutem Inżynierii Miejskiej, zainicjowała ponowny druk Merkuriusza. W Święto Konstytucji 3 maja, unikatowe egzemplarze specjalnej edycji Merkuriusza dostępne będą na krakowskim rynku.
To tutaj, przy Rynku Głównym 15, odbędą się również darmowe warsztaty z zabytkową prasą drukarską, na której będzie można samodzielnie wykonać certyfikat upamiętniający uczestnictwo w wydarzeniu. Oprócz tego, goście zostaną oprowadzeni po Kamienicy Pinocińskiej, a specjalny przewodnik zaprezentuje wyjątkową historię tego miejsca.
Data i miejsce: 3 maja 2013, Rynek Główny 15 Restauracja Tradycyja
W programie wydarzenia:
1. Oprowadzanie po Kamienicy Pinocińskiej.
2. Warsztaty drukarskie.
3. Konkurs z atrakcyjnymi nagrodami ufundowanymi przez Restaurację Tradycyja.
Źródło: materiał prasowy