Sunday, April 20, 2025
Home / Kuchnia  / Maszynki do mięsa – czy można wykorzystywać je do innych celów?

Maszynki do mięsa – czy można wykorzystywać je do innych celów?

Co można zrobić z maszynki do mięsa? Poznaj 4 alternatywne sposoby.

co można zrobić z maszynki do mięsa

Czy maszynka do mięsa może służyć do czegoś więcej niż do przygotowywania mięsa? / fot. materiały prasowe

W nowoczesnych kuchniach znajduje się wiele sprzętów, które ułatwiają i przyśpieszają gotowanie. Jednym z najchętniej wybieranych urządzeń są maszynki do mięsa. Do jakich celów można ją wykorzystywać? Czy może służyć do czegoś więcej niż do przygotowywania mięsa?

 

Co można zrobić z maszynki do mięsa?

Domowe mięso mielone

Jak sama nazwa wskazuje – maszynki do mięsa służą do przygotowywania mięsa do dalszej obróbki. Jest to ich podstawowy cel, lecz nie jedyny. Dzięki urządzeniu można zrobić między innymi domowe mięso mielone. Kupując mielone w sklepie, jest się niepewnym, czy do mielenia wykorzystano świeże i smaczne kawałki wieprzowiny lub wołowiny. Jeżeli posiada się maszynkę, można kupić ładny kawałek mięsa, a następnie samodzielnie przygotować z niego mielone na kotlety, sos boloński czy farsz do pieczonej papryki. Ponadto maszynka umożliwia zmielenie mięsa na tatar. Osoby lubiące ten przysmak z pewnością docenią fakt, że dzięki urządzeniu będą mogły jadać go częściej.

Farsz do pierogów i uszek

Maszynka do mięsa jest wyposażona w różne rodzaje sitek, w tym w sitko o drobnych oczkach. Dzięki niemu można przygotowywać farsze do pierogów i uszek o doskonałej konsystencji. W maszynce można zmielić grzyby, kapustę, ser, gotowane mięso, a także rzadziej wykorzystywane – ryby, soczewicę, szpinak lub inne dodatki do pierogów. Dzięki urządzeniu zniknie konieczność powolnego siekania składników farszu, co sprawi, że przygotowywanie domowych pierogów i uszek zajmie mniej czasu i będzie przyjemniejsze.

Twaróg na sernik

Dzięki maszynce do mięsa można przygotować znakomity twaróg na sernik. Urządzenie zasilane elektrycznie w ciągu kilku chwil zmieli twaróg nawet trzykrotnie – konsystencja sera będzie wtedy aksamitna i idealna do pieczenia lekkiego sernika. Samodzielnie mielony twaróg jest znacznie smaczniejszy i mniej wodnisty niż dostępne w sklepach twarogi sernikowe w wiaderkach.

Mielenie maku, orzechów i migdałów

Maszynki do mięsa mogą być wykorzystywane również do mielenia maku, orzechów i migdałów. Jeżeli chce się upiec idealny makowiec, powinno się sparzyć ziarna maku, a następnie zmielić je kilka razy, by puściły tzw. mleczko. Dzięki maszynce można zmielić również twarde orzechy i migdały. W tym przypadku powinno się pamiętać o tym, by do urządzenia wsypywać niewielkie ilości składników – gdy będzie ich zbyt dużo, sprzęt może ulec awarii. Zmielone orzechy lub migdały można wykorzystać między innymi do pieczenia bezglutenowych ciast i ciasteczek.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ