Tuesday, June 17, 2025
Home / Kuchnia  / Masz dość fast foodów? Przygotuj pyszne domowe przekąski!

Masz dość fast foodów? Przygotuj pyszne domowe przekąski!

Jak przyrządzić zdrowe odpowiedniki potraw typowych dla szybkiej kuchni?

fot. materiał prasowy

„Fast foody są niezdrowe, tuczące i wiele prawdy jest w tym, że to po prostu puste kalorie!” Trudno nie zgodzić się z taką opinią dietetyków, która znajduje uznanie w oczach zatroskanych mam i miłośników zdrowego stylu życia. Równie pyszne, jeśli nie jeszcze bardziej łechcące nasze podniebienia, są specjały przygotowane w zaciszu domowej kuchni. Jak przyrządzić zdrowe odpowiedniki potraw typowych dla szybkiej kuchni?

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

Pizze i hamburgery, czyli serowe wariactwo wokół najpopularniejszych przekąsek

Mało skomplikowane, a bardzo sycące i przepyszne danie przygotujesz, sięgając po pieczywo dobrej jakości. Pizzę i niewielkie pizzerinki możesz przyrządzić na chlebie pełnoziarnistym i grahamkach albo picie. Odetnij płaski spód chleba albo bułki, połóż na nim przetarte świeże pomidory doprawione czosnkiem i kilkoma listkami bazylii, potem skrop je aromatyczną oliwą z oliwek. Podstawę pizzy udekoruj aromatycznym serem, tj. Castello White z zielonym pieprzem czy Castello Traditional Danish Blue, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, kilka oliwek i podsmażone leśne grzyby. Zapiecz pizzę, podobnie zrób z hamburgerem, do którego przygotowania potrzebujesz bułki z ziarnami i sera z przerostem białej pleśni. Ser, np. Castello White albo Castello Golden, obtocz w panierce i smaż, póki panierka się nie zarumieni. Połóż ser na bułce, których połówki posmarujesz musztardą i przetartymi pomidorami. Po upieczeniu wzbogać serowego burgera o liść sałaty, krążki szalotki, plasterki ogórka i pomidora, a także paseczki papryki, najlepiej w różnych kolorach.

Specjały kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej na Twoim polskim stole

Sery pleśniowe i żółte możesz też wykorzystać do niegdyś lokalnych specjałów, które na stałe weszły do menu pizzerii i restauracji specjalizujących się w szybkiej kuchni. Hiszpańska tortilla i meksykańska quesadilla podane ze świeżymi warzywami i serami okażą się zdrowym, sycącym, a co najważniejsze przepysznym posiłkiem i dla małych, i dla dużych smakoszy. Do zwiniętej w kształt rulonu hiszpańskiej tortilli włóż plastry pleśniowego sera o wyrazistym smaku – wybierz np. ser z przerostem białej pleśni Castello White z zielonym pieprzem albo ser z porostem niebieskiej pleśni Castello Creamy Blue. Dołóż jeszcze plastry papryki, zielony ogórek, posiekany koper włoski i kosteczki pomidora. Potrawę podawaj z aksamitnym sosem czosnkowym albo koperkowym. Te same sery i sosy wykorzystaj, jeśli będziesz chciał spróbować meksykańskiej quesadilli. Weź dwie tortille, na jednej z nich połóż pokrojone w paseczki sery pleśniowe i ser żółty. Złóż obie tortille tak, aby ser był w środku. Danie podgrzewaj na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż do momentu zarumienienia się quesadilli i roztopienia sera. Meksykańską potrawę podawaj również z sałatką ze świeżych sezonowych warzyw.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ