Masz dość fast foodów? Przygotuj pyszne domowe przekąski!
Jak przyrządzić zdrowe odpowiedniki potraw typowych dla szybkiej kuchni?

fot. materiał prasowy
„Fast foody są niezdrowe, tuczące i wiele prawdy jest w tym, że to po prostu puste kalorie!” Trudno nie zgodzić się z taką opinią dietetyków, która znajduje uznanie w oczach zatroskanych mam i miłośników zdrowego stylu życia. Równie pyszne, jeśli nie jeszcze bardziej łechcące nasze podniebienia, są specjały przygotowane w zaciszu domowej kuchni. Jak przyrządzić zdrowe odpowiedniki potraw typowych dla szybkiej kuchni?
Pizze i hamburgery, czyli serowe wariactwo wokół najpopularniejszych przekąsek
Mało skomplikowane, a bardzo sycące i przepyszne danie przygotujesz, sięgając po pieczywo dobrej jakości. Pizzę i niewielkie pizzerinki możesz przyrządzić na chlebie pełnoziarnistym i grahamkach albo picie. Odetnij płaski spód chleba albo bułki, połóż na nim przetarte świeże pomidory doprawione czosnkiem i kilkoma listkami bazylii, potem skrop je aromatyczną oliwą z oliwek. Podstawę pizzy udekoruj aromatycznym serem, tj. Castello White z zielonym pieprzem czy Castello Traditional Danish Blue, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, kilka oliwek i podsmażone leśne grzyby. Zapiecz pizzę, podobnie zrób z hamburgerem, do którego przygotowania potrzebujesz bułki z ziarnami i sera z przerostem białej pleśni. Ser, np. Castello White albo Castello Golden, obtocz w panierce i smaż, póki panierka się nie zarumieni. Połóż ser na bułce, których połówki posmarujesz musztardą i przetartymi pomidorami. Po upieczeniu wzbogać serowego burgera o liść sałaty, krążki szalotki, plasterki ogórka i pomidora, a także paseczki papryki, najlepiej w różnych kolorach.
Specjały kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej na Twoim polskim stole
Sery pleśniowe i żółte możesz też wykorzystać do niegdyś lokalnych specjałów, które na stałe weszły do menu pizzerii i restauracji specjalizujących się w szybkiej kuchni. Hiszpańska tortilla i meksykańska quesadilla podane ze świeżymi warzywami i serami okażą się zdrowym, sycącym, a co najważniejsze przepysznym posiłkiem i dla małych, i dla dużych smakoszy. Do zwiniętej w kształt rulonu hiszpańskiej tortilli włóż plastry pleśniowego sera o wyrazistym smaku – wybierz np. ser z przerostem białej pleśni Castello White z zielonym pieprzem albo ser z porostem niebieskiej pleśni Castello Creamy Blue. Dołóż jeszcze plastry papryki, zielony ogórek, posiekany koper włoski i kosteczki pomidora. Potrawę podawaj z aksamitnym sosem czosnkowym albo koperkowym. Te same sery i sosy wykorzystaj, jeśli będziesz chciał spróbować meksykańskiej quesadilli. Weź dwie tortille, na jednej z nich połóż pokrojone w paseczki sery pleśniowe i ser żółty. Złóż obie tortille tak, aby ser był w środku. Danie podgrzewaj na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż do momentu zarumienienia się quesadilli i roztopienia sera. Meksykańską potrawę podawaj również z sałatką ze świeżych sezonowych warzyw.