Tuesday, May 11, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Mango lassi

Mango lassi

Każdy, kto po raz pierwszy przybył do Indii na pewno stanął przed dylematem: Lassi - pić czy nie pić. Na gorące dni idealny napój.

mango lassi

Mango lassi - to obok masali i curry kulinarny symbol kuchni hinduskiej

mango lassi

Mango lassi – to obok masali i curry kulinarny symbol kuchni hinduskiej

Każdy, kto po raz pierwszy przybył do Indii lub Pakistanu na pewno stanął przed dylematem: Lassi – pić czy nie pić. Czasami wyboru nie ma. Mango Lassi to najpopularniejszy napój na subkontynencie indyjskim.

 

Spieniona konsystencja lassi, podawanego na słono lub słodko jako orzeźwiający rodzaj kwaśnego mleka Świętej Krowy (czasami przypominający zbyt długo gotowaną serwatkę)  – potrafi przerazić niejednego turystę z Eurpy. W religiach dharmicznych (między innymi w Hinduizmie i Buddyzmie) słodzone miodem lassi jest wykorzystywane podczas odprawiania rytuałów sakralnych. Miętowe lassi gasi pragnienie. Z kminkiem i solą – poprawie trawienie. No i piana, która zawsze unosi się na powierzchni tego hinduskiego napoju. Jest tak specyficzna, że w jednej z reklam HSBC Jeffree Benet dopatruje się sekretu lassi w dziwnym sposobie mieszania napoju, do którego Hindusi wykorzystują rzekomo – polskie pralki! Nie zachęcamy Was jednak do tak dalece idących eksperymentów kulinarnych.
Aby przygotować bezpieczną dla żołądka wersję najpopularniejszego lassi – czyli mango lassi wystarczy mieć w kuchni… jogurt.

Składniki:
– mleka
– szklanka jogurtu naturalnego
– cukier waniliowy
– łyżka miodu
– mango
– cynamon, massala

Sposób przygotowania:
Mango obieramy ze skórki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Można udekorować kawałkami mango lub innych owoców.

Review overview
1 COMMENT
  • w88 thailand 16 listopada, 2019

    … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: miastokobiet.pl/mango-lassi/ […]

POST A COMMENT

Chcę być informowany/a o odpowiedziach

Home / mango lassi
Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT

Chcę być informowany/a o odpowiedziach